Haberler

'Malulen Emeklilik' Sistemi Dolandırıcıların Hedefi Oldu

Güncelleme:

Dolandırıcıların yeni gözdesi malulen emeklilik sistemi oldu. Tıbbi destek alan dolandırıcılar, 14 bin TL karşılığında kişiyi 1 günde şeker hastası yapıp emekli ediyor

Sağlık sorunları yaşayan birçok vatandaşın umudu olan 'malulen emeklilik' sistemi dolandırıcıların hedefi oldu.

Vatandaşları para karşılığında, bir günlüğüne diyabet (şeker) hastası gibi gösterip emekli eden dolandırıcıların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden büyük bir saadet zinciri kurduğu ortaya çıktı. Dolandırıcıların, engelli raporundan, sahte bordroya kadar birçok hizmeti de para karşılığı sattıkları belirlendi.

İZMİR'DE ORTAYA ÇIKTI

Diyabet vurgunu, vatandaşların İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tanık olduğu olayları ihbar etmesiyle gün yüzüne çıktı. Emniyet birimlerine yapılan şikayette, hiçbir sağlık sorunu olmayan bir vatandaşın, doktor ve sosyal güvenlik danışmanlığı yapan bazı şirketler tarafından kurulan ağ sayesinde hastalığı varmış gibi gösterilerek emekli edildiği anlatıldı.

14 BİN LİRAYA EMEKLİ

İhbarla ortaya çıkan vurgun çarkındaki ayrıntılar ise adeta şok etti. Buna göre, dolandırıcılar, kurul raporu öncesinde tıbbi destek de alarak vatandaşı ağır hastalığa yakalanmış gibi gösteriyor. Sistem şöyle işliyor? Malulen emekli olmak isteyen vatandaşa, yapılacak testlerden önce yüksek miktarda glikoz yüklemesi yapılıyor. Şeker hastalığının organlara da zarar verdiğinin tespiti gerektiği için uyanık dolandırıcılar kısmi şoklar ve ilaçlarla bunu da başarıyor. Hatta gözde görme bozukluğu yaratan çeşitli kimyasallar dahi uygulanıyor.

ÖMÜR BOYU 1700 TL MAAŞ

Birkaç gün içinde ağır şeker hastası durumuna getirilen hasta, Kurul Raporu alarak malulen emekli olma hakkını elde ediyor. Ömür boyu 1.700 TL maaşa bağlanıyor. Bir haftada emekli olmak için vatandaşlar dolandırıcılara 14 bin TL ödüyor.

ÖZÜRLÜ RAPORU 4 BİN TL

Araştırmalara göre malulen emeklilik vurgunu buzdağının görünen kısmını oluşturuyor. SGK üzerinden kurulan saadet zincirinin temelinde son dönemde birçok yerde açılmaya başlanan SGK danışmanlık şirketleri ve bazı engelli dernekleri var. Bu merkezlere gelen vatandaşlara sosyal haklarından çok yasaların açık noktaları öğretilirken, bazı doktorların rüşvet karşılığı kendilerine hizmet ettiği bilgisi de veriliyor. Bu merkezlerde, yasadışı hizmetlerin tarifesi bile oluşmuş durumda. Malulen emeklilik için 14 bin TL, özürlü raporu için 4 bin TL, sahte sigorta için de 3 ila 7 bin TL isteniyor.

SGK İNCELİYOR YENİ RAPOR İSTEYECEK

Konuyla ilgili açıklama yapan SGK yetkilileri de bu tarz yöntemlerin son dönemde arttığını ifade etti. Yetkililer, "Uzun süredir çalışma halindeyiz. Birçok ilde geniş kapsamlı operasyonlar yapıldı" dedi. Edinilen bilgiye göre, malulen emekli olanlardan yeni raporlar istenmesi de gündemde.

ŞEKER HASTALIĞI 2013'TE LİSTEYE GİRDİ

Malulen emeklilik şartları 2013 yılında vatandaşların mağduriyet yaşamaması için kolaylaştırıldı. Düzenlemeyle, aralarında astım, şeker, kalp yetmezliği, sindirim sistemi kanamaları, kanser, MS, parkinson, alzheimer ve böbrek yetmezliğinin bulunduğu 21 hastalık da listeye alındı. Malulen emekli olacakların, 1800 gün prim ödemesi ve kişinin çalışma gücünde en az yüzde 60 kaybın olması gerekiyor.

MALULEN EMEKLİ SAYISI 5 KAT ARTTI

SGK'nın 2012 yılı istatistiklerine göre malullük aylığından 87 bin 956 kişi yararlanıyordu. Kapsam genişletildikten sonra bu rakam 275 bin sınırına yükseldi.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir Sağlık Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (15)

KILIÇ:

EGERKİ TAM BİR ARAŞTIRMA YAPILSA ÇOK SAYIDA İNSAN MAAŞI KAYBEDER TANIDIK ÇOK SAYIDA İNSAN HAKSIZ MAAŞ ALIYOR ADAM ASKERDE KENDİNE SIKMIŞ GAZİLİK MAAŞI ALIYOR ADAM EŞİNİ BOŞAMIŞ DUL MAAŞI ALIP BİRLİKTE YAŞIYOR

31
1
yanıtYanıtla
DİYARBAKIRLI KARAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA:

burası türkiye her şey olabilirr çünküüü zengiinii kazandıkça kazanıyor fakiride batıkça batıyor fakire bişey kalmıyor başka çare bırakmıyorr milyon hata milyarlarca para alanlar 1300 lira alan insanlara şükredin diyor. şimdii birilerii kalkacak diyorr helalmı acaba benim seçtiğim miletvekili benim 20 katım maaş alıyorsa ben 12 saat çalışıp 1300 alıyorsam benim bir senelik kazancımla sadece cocugunun bir aylık tatil masrafıysa yada bahçesine kurduğu bir anlık zevk için süs ise helal dir bal gi

20
1
yanıtYanıtla
turkish:

kara doğruyu yazmak sanamı kaldııı

yanıt2
yanıt5
Tekirdağlı:

Şimdi daha iyi anlaşılıyor, doğu ve güneydoğuda elektrik hırsızlığının neden bu kadar meşru görüldüğü. Tepedekiler çalıyorsa ben de çalmalıyım. Var mı böyle bir zihniyet. Onların yaptığı hata. Seninki de hata? Seninki katmerli hata çünkü bi başka hatayı referans alarak yapıyorsun. Çok işine geliyorsa sen de al bi rapor malulen emekli ol. Haram zehir zıkkım olsun, boğazında lokmalar düğümlensin, çoluğundan çocuğundan çıksın inşallah.

yanıt14
yanıt3
TEKİRDAĞLIYA:

ONLARIN YAPTIĞI HATA MI. . ADİLİK ADİLİK. .

yanıt3
yanıt0
Adınızı Yazın:

BEN BİTLİS TATVAN dan yazıyorum burda bu şekilde özürlü maaşı almayan yok ve bunu herkes biliyor tüm yetkililere defalarca şikayet edildi maalesef kılını kıpırdıyan yok parasını veren maaş için raporunun alıyor

15
0
yanıtYanıtla
akape:

her zaman domuzlar mı yiyecek. birazda vatandaş yesin. yoksa bu paralar birilerine gemi kutu parası olarak gider

8
4
yanıtYanıtla
İKİSİ DE SAĞLIK HİZMETİNDE ACİL VE SGK:

ACİL SERVİSLERİ BİLMEM NEYE BENZETEN ÜLKENİN BAŞBAKANIN OLDUĞU YERDE BU İŞLER KOLAY YAPILIR.

6
3
yanıtYanıtla
BU NASIL OLUYOR:

YURT DIŞI EMEKLİLİK BENCE TAMAMEN HAKSIZLIK, DEVLETTEN KIREDİYİ ÇEK, TOPLU ÖDE VE 3 YILDA EMEKLİ MAAŞINLA ÖDE, KALAN 30 YILLIK ÖMRÜN BOYUNCA DEVLETTEN MAAŞ AL, PEK ADİL DEĞİL GİBİ

1
2
yanıtYanıtla
anti at gözlüklü:

ula gitde asıl hırsızları asıl haksızlıkları asıl sömürüleri araştır. Vekil maaşları düşssün de özel araçlar ve şoförler yasaklansın de mal varlıkları araştırılsın de kıyak emeklilik kalksın de. . Balık baştan kokarmış Baş hizaya gelince gerisi gelir zaten. .

yanıt2
yanıt0
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title