Haberler

Emeklilere Özel Enflasyon Hesaplaması Gündemde

Güncelleme:

Emeklileri yakından ilgilendiren enflasyonda yeni formül ortaya atıldı.

Emeklilere özel enflasyon hesaplanması gündeme geldi. Bu formül hayata geçerse, emekliler daha yüksek zam alma imkanına kavuşacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, zamlarını enflasyona göre alıyor. 

Emeklilerin maaşı, Ocak ve Temmuz aylarında bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon kadar artırılıyor. Memur emeklileri de yüzdelik zam aldıkları dönemlerde, maaşlarında yapılan artış enflasyondan az çıkarsa, bunun farkını alıyor. Bu nedenle açıklanan enflasyon verileri, tüm emeklileri yakından ilgilendiriyor. 

YENİ FORMÜL GÜNDEMDE

Hal böyleyken, enflasyon hesabı konusunda yeni bir formül gündeme geldi. Bu da emeklilere özel enflasyon hesaplanması. 

Emeklilerin tüketim harcamaları farklı olduğu için buna göre yapılacak emekli enflasyonu da daha yüksek çıkacak. Çünkü bu hesapda gıda, elektrik, yol, sağlık gibi harcama kalemleri bulunacak. Bu yapıldığında emeklilerin zamlarının daha yüksek olacağı ifade ediliyor.

"SEPET DEĞİŞSİN"

Konuyla ilgili benzer bir talep de Türk Emekli-Sen ve Birleşik Emekliler Derneği'nden geldi. Ortak açıklamada, "Enflasyon yıllık yüzde 8.39. Emekli enflasyonu ise yüzde 15'ten aşağı değil" denildi, enflasyon hesabının emeklilerin ve dar gelirlilerin tüketim sepetine göre yapılması istendi. 

Açıklamada, şunlar kaydedildi: 
"Enflasyon emeklilerin ve dar gelirlilerin tüketim sepetine göre yapılmalı. Onların pinpon topuyla, bilgisayar çipiyle ne alakası var. Onların derdi sağlığı, yiyeceği, giyeceği ve kirasıdır. Enflasyon sepetinde bunlar ağırlıklı olmalıdır. Emeklinin gelirinde gıda harcaması yüzde 32.5 iken, zenginin gıda harcamalarındaki payı yüzde 15.8'dir. Bu yüzden emeklilerin enflasyon hesaplamaları yapılırken onların en çok harcama yaptıkları kalemler bir araya getirilmelidir."

TEMMUZ'DA ZAM VAR

Emekliler, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alıyor. Ocak ayında yüzde 3.27 oranındaki zam emeklilerin maaşlarına yansıtıldı. Bu yıl Temmuz ayında ise zammın yüzde 5 olabileceği belirtiliyor. son çıkan 3 aylık enflasyon oranları yüzde 5'in yakalanacağını gösteriyor. 

(Takvim)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Bağ Kur Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta?
500

Yorumlar (5)

suat sahinm.suatsahin@hotmail.com:

Allah aşkına dalgamı geçiyiyorsunuz temmuz da gelecek yüzde 5 zam neye ilaç olacak ssk ve işçi emeklisine en az yüzde 35-40 zam yapılması gerekiyorki insan gibi yaşasınlar

19
1
yanıtYanıtla
emekli bir vatandaşmfc1950@hotmail.com:

Bunlar masal masalll... Yüzde yüz zam yapsa ne olacak. Üst üste aynı şeyleri aynı marketten 10-20 TL. arasında daha zamlı alıyorsun her ay. TTNET bile göz göre göre 47 liralık kampanya ücretini çaktırmadan 56 liraya yükseltti. Hükümet, emekliler için bir formül düşünüyor diye okuyunca tüylerim ürperir oldum olası.

12
2
yanıtYanıtla
talat gürkantalatgurkan14@hotmail.com:

acaba hangi partiye oy verdınız söylermisiniz

yanıt0
yanıt0
emekli bir vatandaşmfc1950@hotmail.com:

Talat Bey ben 64 yaşındayım ve şimdiye kadar çook oy kullandım. Hepsi aynı. Yani partiyle alakası yok.

yanıt0
yanıt0
yorumcu07gulsah07@hotmail.de:

700 lira annem alıyor 420 kira elektirik su telefo 120 de ortalama öyle geriye 180 kalıyor hastane eczane yol paralarını düşünün ben çalışıyorum yetmiyor die 500 den ben veriyorum anneme her ay mükafatı ahirete kaldı ne yapayım

13
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title