Haberler

Emekliler Günü

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, satın alma paritesi açısından Türkiye'deki asgari emekli maaşının, İngiltere ve Fransa'daki maaştan daha fazla olduğunu söyledi.30 Haziran Emekliler Günü dolayısıyla, Türkiye Emekliler Derneği ve...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, satın alma paritesi açısından Türkiye'deki asgari emekli maaşının, İngiltere ve Fransa'daki maaştan daha fazla olduğunu söyledi.

30 Haziran Emekliler Günü dolayısıyla, Türkiye Emekliler Derneği ve SGK Başkanlığı tarafından toplantı düzenlendi.

Toplantıda konuşan SGK Başkanı Acar, sözlerine "Alın teriyle, emeğiyle üretmiş, Türkiye'nin gelişimine katkıda bulunmuş emeklilerimizin gününü kutluyorum" diye başladı.

Türkiye'nin bütün dünyaya örnek olacak sosyal güvenlik reformunun yıllar önce gerçekleştirildiğini ifade eden Acar, bununla sürdürülebilir sosyal güvenlik sisteminin amaçlandığını söyledi. Acar, reformla tüm vatandaşları kapsayan Genel Sağlık Sigortası'nın da hayata geçirildiğini kaydetti.

Sosyal güvenlik reformu çalışmaları sırasında, emekli maaşı alabilmek için banka kuyruklarında yaşamını yitiren emeklileri görmenin uykularını kaçırdığını ifade eden Acar, bu sorunu çözmek için büyük çaba harcadıklarını ve bugün isteyen emeklinin maaşını evinde alabildiğini anlattı.

Önceki dönemlerdeki sosyal güvenlik sistemini de eleştiren Acar, 38 yaşında emekli olunabildiğini ve 20 yıl sigorta primi ödeyen bir kişiye 40 yıl boyunca emekli maaşı ödendiğini belirtti. "Böyle olursa bunu nasıl sürdüreceğiz" diyen Acar, Türkiye'de, emeklilikte prim gün sayısıyla birlikte iki ana kriterden diğeri olan yaş sınırının kaldırılmasının sisteme büyük zarar verdiğini söyledi.

Acar, çalışma hayatında son 3 yılın ortalaması esas alınarak emeklilik maaşının belirlenmesi, 3 bin 600 gün prim ödeyenle 9 bin gün prim ödeyenin aynı emeklilik maaşını almasının yanlış uygulamalar olduğunu ifade etti.

Bilimsel çalışmalarla ortaya konulan rakamsal gerçeklerin bilinmesinde fayda olduğunu dile getiren Acar, "Emekli aylığınızın fazla olduğunu söylemiyorum; yanlış anlaşılmasın. Türkiye'de 10 milyonun üzerinde emekli var. Bu sayı fazla" dedi.

Acar, Türkiye'nin gelecekte milli geliri ne kadar artarsa emekliye düşen payın da yükseleceğini belirterek, Gayrisafi Milli Hasıla'dan (GSMH) emekli aylıklarına 2000'de yüzde 4,05 pay düşerken, bu oranın 2011'de yüzde 7,35'e yükseldiğini söyledi. SGK Başkanı Acar, emekli sayısındaki fazlalık nedeniyle artışın emeklilere refah olarak yansımadığını kaydetti.

Avrupa ülkelerindeki emeklilik maaşlarının Türkiye'ye göre yüksek ifade edildiğini belirten Acar, "Türkiye ile karşılaştırma yaparken satın alma paritesine göre değerlendirmek gerekir. Belki inanmayacaksınız, satın alma paritesi açısından Türkiye'deki asgari emekli maaşı İngiltere'deki, Fransa'daki maaştan daha fazla" diye konuştu.

-"Emekli aylıklarını bir kaç günde bağlamayı hedefliyoruz"-

Emeklilerle ilgili birçok konuda çalışmalar yapıldığını ve adımlar atıldığını dile getiren Acar, Türkiye büyüdükçe bütçeden emeklilere ayrılan payın nasıl artırılabileceğinin tartışılabileceğini söyledi.

Acar, emeklilerle ilgili intibak zammına ilişkin çalışmaların sürdüğünü, 2013 yılının Ocak ayında 2000 yılı öncesinde emekli olan 2 milyon 700 bin kişiye 20 lira ile 320 lira arasında zam yapılacağını belirtti.

Emekli aylıklarının bağlanmasındaki gecikmeyi de ortadan kaldıracak çalışma yürüttüklerini anlatan Acar, çalışanın emeklilik dilekçesini verdikten birkaç gün sonra aylık bağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Acar, Emekliler Günü dolayısıyla SGK Başkanlığı'nda emekliler tarafından açılan resim sergisini de gezdi.

Muhabir: Ali Hakan Der

Yayıncı: Eda Ay - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Sosyal Güvenlik Kurumu Türkiye Fransa Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title