Haberler

Emekli Maaşıyla Kurmaya Çalıştığı Müzeyi Göremedi

Şahin Özmen - Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Bahadın beldesinde, geçen yıl vefat eden öğretmen Arif Baş'ın müze kurma hayaliyle kendi imkanlarıyla topladığı eski tarım aletleri, su değirmeni, heybe ve çarık gibi malzemeler, belediye tarafından...

Şahin Özmen - Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Bahadın beldesinde, geçen yıl vefat eden öğretmen Arif Baş'ın müze kurma hayaliyle kendi imkanlarıyla topladığı eski tarım aletleri, su değirmeni, heybe ve çarık gibi malzemeler, belediye tarafından oluşturulacak açık hava müzesinde sergilenecek.

Bahadın Belediye Başkanı Dilaver Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl 86 yaşında hayatını kaybeden Kayseri Pazarören Köy Enstitüsü mezunu Arif Baş'ın uzun yıllar Yozgat'ın birçok köyünde öğretmenlik yaptığını söyledi.

Arif Baş'ın topladığı eski eşya ve tarım aletlerini evinin bahçesinde 150 metrekarelik alanda sergilediğini anlatan Özcan, koleksiyonda kağnı, su değirmeni, heybeler, çarıklar, isli idare lambaları, körüklü fotoğraf makinesi ve eski radyo ve benzeri parçaların bulunduğunu bildirdi. Özcan, Baş'ın en büyük hayalinin 7 bin metrekare açık alanda oluşturulacak bir müzede bu eserleri sergilemek olduğunu ifade etti.

Baş'ın, Bahadın beldesine sayısız hizmetlerinin olduğunu anlatan Özcan,

"Arif Baş doğduğu topraklara aşık bir insandı. Bütün enerjisini beldemiz için harcadı. Bir dönem belediye başkanlığımızı da yaptı. Kurmayı planladığı müze için 1994 yılından itibaren tamamen kendi olanaklarıyla bu çevrede kullanılan tarım aletlerini, etnografik ve folklorik malzemeleri toplamaya başlamıştı" dedi.

Emekli öğretmenin vasiyeti üzerine tüm bu materyallerin oğlu Oğuz Baş tarafından belediyeye devredileceğini belirten Özcan, Baş'tan kalan 150 parça eseri oluşturmayı planladıkları bir açık hava müzesinde sergilemeyi istediklerini dile getirdi.

Dilaver Özcan, "Müzenin etrafını çevirip, kapalı yerde muhafaza edilmesi gereken eşyalar için özel bölümler yapacağız. Açık alanda sergilenmesi gerekenleri de kullanıldığı döneme uygun yeniden dekore ederek insanlarımızın nostaljik bir müze gezisi yapmalarına uygun hale getireceğiz" dedi.

Müzede, Anadolu insanının geçmiş yaşamının gözler önüne serileceğini ifade eden Özcan, "Bunlar manevi bakımdan kıymet biçilemeyen eşyalar. Bu yüzden ilgi göreceğini düşünüyorum. Yeni neslin heybe, dirgen, düven, orak, yaba gibi aletleri görme imkanı yok. Müzede bunların yanı sıra çok eski ve kolla çalışan baskı makinesi, daktilolar ve Roma döneminden kalma mezar taşı parçaları da olacak" diye konuştu.

-Bulgur setenini vinç ve traktörlerle taşımış-

Arif Baş'ın iş adamı oğlu Oğuz Baş ise babasının babasının 30 yıl öğretmenlik yaptığını, bu hizmetinin yaklaşık 25 yılında okul müdürlüğü görevi yürüttüğünü ve 5 bine yakın öğrencinin yetişmesine katkı sağladığını belirtti.

Babasının beldedeki evlerinin bahçesindeki 150 metrekare alanda sergilediği eşyaları temin etmek için yoğun çaba harcadığını vurgulayan Baş, şunları kaydetti:

"Su değirmeni, bulgur seteni, demirci işliği ve eski kağnılar büyük ve taşınması zor eserler. Rahmetli babam bunları köy köy dolaşarak buldu. Traktör kasalarında buraya getirdi. Sadece üçüne o zamanki maaşının yarısını vermiş. Örnek olarak su değirmeninin oluğunu, taşlarını ve diğer aksamlarını ayrı ayrı taşıyıp, burada monte ettirdi. Bulgur seteni çok ağır olduğu için vinçle kaldırıp, traktöre koyarak getirtmiş. Demirci işliği ise örsüyle, körüğüyle hazır durumda, bugün bile demir dövülebilecek konumda."

Beldedeki evlerinin yakınında bulunan 7 dönümlük alanda açık hava müzesi kurulması için Bahadın Belediyesi ile çalışmalara başladıklarını anlatan Baş,

"Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın müze belgesi almak için bazı kriterleri var. Biz bu kriterleri tamamladıktan sonra başvuruda bulunacağız. Babamın vasiyetini gerçekleştireceğiz. Bunu görmeye ömrü yetmedi ama vasiyetini gerçekleştirip onun anısına İç Anadolu'nun en büyük açık hava müzesini yapacağız" şeklinde konuştu.

Yayıncı: Ersin Altınsoy - YOZGAT

Kaynak: AA / Yerel

Bahadın Kayseri Sorgun Yozgat Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title