Haberler

Emekli Evleri "Buluşma" Adresleri Oldu

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde emekli olan vatandaşların sosyal hayattan kopmamalarını sağlamak amacıyla açılan "emekli evleri"ne gelen 7 bine yakın emekli, vakitlerinin büyük bir bölümün burada geçiriyor.

ŞENGÜL OYMAK - Kocaeli'nin İzmit ilçesinde emekli olan vatandaşların sosyal hayattan kopmamalarını sağlamak amacıyla açılan "emekli evleri"ne gelen 7 bine yakın emekli, vakitlerinin büyük bir bölümün burada geçiriyor.

İzmit Belediyesi tarafından 2010 yılında ilçedeki 11 noktada kurulan emekli evlerinde düzenlenen çeşitli etkinliklere katılan vatandaşlar, yeni dostluklar edinmenin mutluluğunu yaşıyor.

Emekli Birsen Özkan, AA muhabirine, Hacettepe Üniversitesi mezunu olduğunu, İzmit'e kızının işi dolayısıyla 2 yıl önce taşındığını belirtti.

Yıllarca banka ve sigorta sektöründe çalıştıktan sonra emekli olduğunu vurgulayan Özkan, "Ankara'da da bu tür yerler var. Hanımlar lokali diye. Orada sadece bayanlar geliyordu. Emekli evi benim İzmit'e alışmama çok faydalı oldu. Kendimi hiç yabancı hissetmedim. Emekli evlerinde ayın belli günlerinde etkinlikler oluyor, bunlara katılıyorum. Her gün muhakkak uğruyorum buraya. Benim için buraya uğramak emeklilikte bir iş gibi oldu. Yani buraya uğramak benim günlük yapacağım işlerin bir tanesi. Kimseyi tanımıyordum, bütün çevremi burada oluşturdum. Burayı ailemiz gibi hissediyoruz. Birkaç gün görmeyince, hemen gelmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

"Evden kaçıp, hemen buraya geliyorum"

Niyazi Kaya (67) da demiryollarından emekli olduğunu, 6 yıldır emekli evine geldiğini ve böyle bir proje başlatıldığı için kendilerini şanslı hissettiklerini söyledi.

Belediye Başkanı Nevzat Doğan'a teşekkür eden Kaya, şöyle konuştu:

"Buranın esas müdavimleri biziz, ailecek geliyoruz. Emekli evi kurulmadan önce kimse birbirini tanımazdı. Burada hepimiz aile ortamı kurduk. Ben evden kaçıp, hemen buraya geliyorum. Emekli evini görmeden yapamıyorum, Hele arkadaşlarım bambaşka. Burada siyaset yok, herkes kendi hayatını anlatıyor, günlerimiz böyle geçiyor. Gazete okuyoruz, televizyon izliyoruz. Emekli evi olmasaydı, ben perişan olurdum. Emeklileri buraya davet ediyoruz. Kahvede işim olmaz, kahve tembellik yuvası. Burası aile ortamı. Gezilerimiz oluyor. Ben emekli evi açılmadan önce ne Çanakkale biliyordum, ne Bursa'yı biliyordum, ne Edirne'yi biliyordum. Sağolsun Başkanımız bir araba gönderiyor, 45 kişi Edirne'ye gidiyoruz."

"Biz buranın müdavimleriyiz"

Saadet Kaya da (66) eşi Niyazi Kaya ile emekli evine açıldığı günden beri geldiklerini, mutlaka her gün uğradıklarını anlattı.

"Biz buranın müdavimiyiz." diyen Kaya, vakitlerinin büyük bir bölümünü emekli evinde geçirdiklerini ifade etti.

Yeni dostluklar kazandıklarını vurgulayan Kaya, "Burada arkadaşlarla sohbet ediyoruz, çayımızı, kahvemizi içiyoruz. Birbirimize yemek tarifleri, örgü tarifleri veriyoruz. Evde 2 kişiyiz. Televizyona bak bak olmuyor. Burada arkadaşlarla sohbet ederek vakit geçiyor." dedi.

Hamiyet İlham ise her gün emekli evine uğradığını, evde vakit geçirmek yerine emeklilerle bir araya geldiklerine işaret ederek, emekliler için böyle bir projenin hayata geçirilmesinin büyük bir şans olduğunu, bu sayede yeni insanlar tanıdıklarını ve güzel zaman geçirdiklerini belirtti.

"İkinci baharın adresi"

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, emekli evlerinin yaklaşık 6 yıldır aralıksız devam eden bir proje olduğunu belirterek, sosyal belediyecilik ufkuyla vatandaşların olduğu her alanda projeler ürettiklerini bildirdi.

Emekliler evi projesinin sosyal belediyeciliğin en önemli çalışmalarından biri olduğunu vurgulayan Doğan, şunları söyledi:

"Özellikle yaşlılarla ilgili genel merkezde görevim sırasında yaşlılarımızın ya da kıdemlilerimizin güzel vakit geçirebileceği, evi gibi hissedeceği yerler olsun diye arzulamıştım çünkü yaşlanmak bir lütuf. Yaşlanmak bir kısmet, bunu başarılı, mutlu bir şekilde sürdürmek önemli. Yaklaşık 6 yıldır bu proje her yıl artarak devam ediyor. Çok aktif bir şekilde kullanılıyor. Şu anda Necip Fasıl Kısakürek Emekli Evimiz... Şaşırmayın, tam 600 tane kayıtlı, buraya gelmeden edemeyen emeklimiz var. Zaman zaman burada farklı etkinlikler yapıyoruz. Her emekli evimizde her ay doğum günü olanlara doğum günü partisi yapıyoruz. Bu gerçekten izlenmeye değer bir kutlama oluyor çünkü emekli evlerimize gelenlerin bir kısmı hiç doğum günü kutlamamış. İlk doğum günümü başkanım siz kutladınız diyenler var."

Zaman zaman emeklileri, sağlık kontrolünden geçirdiklerini, başarılı yaşlanmayla ilgili eğitimler düzenlediklerini dile getiren Doğan, düzenledikleri geziler sayesinde emeklilere farklı kentleri görme imkanı sunduklarını kaydetti.

Emekli evlerinin ikinci baharın adresi olduğunu belirten Belediye Başkanı Doğan, "Burada onların yüzlerine renk geliyor. Burası buluşma adresi. Buraya bir gün uğramasalar eksiklik hissediyorlar. Dolayısıyla güzel bir tabir olur ikinci bahar ve buluşma adresi emekli evlerimiz için." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

İzmit Belediyesi Nevzat Doğan Saadet Kaya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title