Haberler

Emekli Büyükelçilerden, Soykırım İddialarına Çelenkli Tepki

İzmir'de, 24 Nisan sözde Ermeni soykırımını anma gününün 101. yıl dönümünün ardından emekli büyükelçiler 25 Nisan'da Karşıyaka İlçesi'nde Şehit Diplomatlar Anıtı'na çelenk koyarak, soykırım iddialarına tepki gösterdi.

İzmir'de, 24 Nisan sözde Ermeni soykırımını anma gününün 101. yıl dönümünün ardından emekli büyükelçiler 25 Nisan'da Karşıyaka İlçesi'nde Şehit Diplomatlar Anıtı'na çelenk koyarak, soykırım iddialarına tepki gösterdi.

Türkiye'de ilk kez Karşıyaka Belediyesi tarafından 2008 yılında Atakent'te yurt dışında görevi başında uğradıkları hain saldırılarda hayatını kaybeden diplomat ve elçilik görevlileri anısına yaptırılan ilk anıt olan Şehit Diplomatlar Anıtı'nda tören düzenlendi.

Törene 20 Haziran 1984 tarihinde Viyana Büyükelçiliği çalışma müşaviri iken ASALA örgütünün arabasına koyduğu bombayı uzaktan patlatmasıyla öldürülen Erdoğan Özen'in kardeşi CHP eski Karşıyaka İlçe Başkanı Ertam Özen, emekli büyükelçilerden Nuri Yıldırım, Umur Apaydın, Pulat Tacar, Önder Azar, Ümit Pamir, Süha Umar, Elçin Demir'in yanı sıra muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Anıta Karşıyaka Belediyesi, Dışişleri Bakanlığı, emekli büyükelçiler ve şehit diplomat aileleri çelenk sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından konuşma yapan Karşıyaka Belediye Başkanı CHP'li Hüseyin Mutlu Akpınar, terörün dün olduğu gibi bugün de devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bizim için çok anlamlı bir gün. Karşıyaka'da şehit büyükelçilerimizin sıra arkadaşlarını, mesai arkadaşlarını, dostlarını, ailelerini konuk ettiğimiz için onur duyuyoruz. Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yıldönümü. Bu vatanı bize emanet eden tüm atalarımızı, şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyorum. Şehit diplomatlarımız uzun bir eğitim zorlu bir deneyim ve sağlam bir yurtseverlikle Türkiye'yi dünyada teslim ettiler. Onur ve o ağırbaşlılıklarını büyük bir birikimle harmanladılar. Her biri emsalsiz ve paha biçilmez değerlere sahipti. Alçakça, haince, barıştan insanlıktan ahlaktan ve vicdandan yoksun güçler ve maşaları tarafından katledildiler. Onları yitirmekten duyduğumuz acı kadar geride bıraktıkları boşluklar aynen durmaktadır. Diplomatlarımıza yapılmış saldırıları unutmuyor her birini büyük bir kederle anıyoruz. Aziz hatıraları önünde eğilirken onlara dair vefa borcumuzu ödeminin çağdaş, demokrat, laik Türkiye Cumhuriyeti'ne sahip çıkmaktan geçtiğini belirtmek istiyoruz. Atatürk'ün 'yurtta barış dünyada barış' sözünü tüm dünyanın anımsamasını ve bir yaşam biçimi olarak kalıcı hale getirmesini diliyorum. Ne yazık ki terör dün neyse bugün de aynı şekilde ülkemizde devam etmekte. Yine yüzlerce insanımızı teröre kurban vermekteyiz. Ne yazık ki hala yüzlerce şehidimizi kurban vermekteyiz. Hala ne yazık ki kendilerini insanlıktan arındırmış insanların ulusal bayrağımızı yaktığı ve ona saygısızlık gösterdiği günleri yaşamaktayız. Türkiye'nin bugün dış ilişkileri daha sağlam ve sağlıklı adımlar atması sınır komşularımızla üzerimize düşen vazifenin dışında üzerimizde olmayan vazifeleri kendimize görev edinmememiz gerektiğini düşünüyorum."

'TEHDİTLERE ALDIRMADAN CESURCA DAVRANDILAR'

Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Ahmet Berki Dibek, emekli büyükelçilerin yurt dışında yaptıkları cesurca görevlerin unutulmaması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bugün vatanları için hayatlarını feda eden aziz şehitlerimizi anmak üzere bir araya geldik. Ülkemizi temsil ederken hain terör saldırılarında görevleri başında katledilen şehit diplomatlarımızı minnet ve şükran duygularıyla anıyoruz. Ülkelerine şerefle hizmet ederken haince katledilen sevdiklerini teröre kurban ve her biri bizim için aziz olan şehitlerimizin acılarını bir kez daha yüreğimizde hissediyoruz. Şehitlerimizin anısı her zaman bizimle birlikte yaşayacaktır. Onların cesurca yaptıkları görevler yıllar geçse de unutulmayacaktır. Yurtdışında görev yapmanın en zor olduğu günlerde tehditlere aldırmadan cesaret fedakarlık ve yüksek özgüvenle görevlerine gösterdikleri bağlılık her zaman yolumuzu aydınlatacaktır. Ruhları şad olsun."

'ŞIMARIK MONŞER DEĞİLİZ'

Emekli Büyükelçi Metin Kuşdaloğlu, büyükelçilerin düşünüldüğü gibi galadan galaya koşan şımarık monşerler olmadığını öne sürerek, şöyle konuştu:

"Diplomatların görevlerini yaparken karşılaştıkları çetin güçlükler yurt içinde pek bilinmez. Büyükelçiliklerde misyon şefinden en kıdemsiz katibe konsolosluklara kadar sabır ve anlayışla vatandaşlık işlerinin halledilmesi gayret gerektiren zorluklarda yardımcı olur. Ne kadar özveriyle çalıştıklarını ve vatanseverliklerini anlatmaya gerek yoktur. Zannedildiği gibi galadan galaya, kokteylden kokteyle koşan şımarık monşerden değillerdir. Hiçbir devlet dış ülkelerdeki vazifeli personelir karşılaştıklarına benzer acımasız bir teröre maruz kalmamışlardır. Global ölçülerdeki bu kıyım Californiya'dan Avusturalya'ya kadar Avrupa içindeki önemli merkezler de dahil olmak üzere bizim değerli meslektaşlarımızı ve bazı yerlerde sadece Türk oldukları için başka yurttaşlarımızı da yok etmiştir. Uzun bir süreden ve geçirilen acı tecrübeden sonra bazı tedbirlerin alınabilmiş olması nedeniyle kayıplarımızın devam etmesi önlenebilmiştir. Bu acı devreden sonra yavaş yavaş geçirilen dehşet hafızalardan silinmeye başlamışken ülkemizde Kars'tan Edirne'ye kadar bine yakın belediye başkanlıkları arasında sadece Karşıyaka Belediyesi'nin bu parkı yapması, kayıplarımızın unutulmaması adına önemli bir adımın atılması bizi son derece memnun etmiştir. Hareket takdire şahandır. Şükran ve gurur kaynağıdır."

- İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Karşıyaka Atakent İzmir Politika Güncel Haberler

title