Haberler

Elvan-Bozkır Ortak Basın Toplantısı

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, "Dubai'de yerleşik bir şirketin ilk davasını da Tahkim Merkezimiz kabul etmiş durumda.

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, " Dubai'de yerleşik bir şirketin ilk davasını da Tahkim Merkezimiz kabul etmiş durumda. İstanbul Tahkim Merkezi, özellikle belirli bir oranın altındaki davalarda sürenin çok daha kısa bir zaman içerisinde tamamlanmasını hedefliyor" dedi.

Elvan, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ile 64. Hükümet Eylem Planı'nda yer alan reformlara ilişkin Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlediği ortak basın toplantısında, reformlara ilişkin bilgi verdi. Eylem Planı kapsamında olan ve seçim meydanlarında verdikleri 44 vaatten 36'sını, diğer bir deyişle yüzde

82'sini bugün itibarıyla gerçekleştirdiklerini bildiren Elvan, 3 aylık eylem planı kapsamında 20 eylemin 10'unu tamamladıklarını, bu bağlamda Türkiye'de ilk kez reformların gerçekleştirilmesi ve izlenmesine yönelik bir Kurul oluşturulduğunu ve Başbakan Yardımcılığı ihdas edildiğini kaydetti.

Diğer taraftan işletmelerin makine ve teçhizat kredilerinde yüzde 5 olarak uygulanan banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaf tutulduğunu belirten Elvan, sektörün üzerinden yıllık ortalama 100 milyon liralık yükün kaldırıldığını söyledi. Tasarrufların artırılması için başlatılan "çeyiz hesabı" uygulamasının önemli olduğuna işaret eden Elvan, öte yandan İstanbul Tahkim Merkezinin faaliyete geçirildiğini aktardı. Elvan, şunları kaydetti:

"Özellikle ticari anlaşmalarda birçok şirketimiz Londra veya yurt dışındaki değişik tahkim merkezlerine gitmek zorunda kalıyordu. Bugün İstanbul Tahkim Merkezinin faaliyete geçmesiyle birlikte artık tüm tahkim konuları İstanbul'da görülebilecek. Sadece Türkiye'deki firmalarımıza yönelik değil, yurt dışından gelecek firmalara da açık olan uluslararası nitelikte bir tahkim merkezi. Nitekim Dubai'de yerleşik bir şirketin ilk davasını da Tahkim Merkezimiz kabul etmiş durumda. Tahkimde özellikle yaşanan sıkıntı çok uzun süre alması. İstanbul Tahkim Merkezi, özellikle belirli bir oranın altındaki davalarda sürenin çok daha kısa bir zaman içerisinde tamamlanmasını hedefliyor. Bu çerçevede çalışmalarını yoğunlaştırdı ve daha kısa sürede sonuç almasını temin edebilecek mekanizmayı da geliştirmeye çalışıyor."

"8 ülkenin daha onaylaması bekleniyor"

Başbakan Yardımcısı Elvan, TBMM'de Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın onaylandığını hatırlatarak, 69 ülkenin bunu kendi meclislerinden geçirdiklerini söyledi. Elvan, bu anlaşmayı 8 ülkenin daha onaylamasının beklendiğini bildirdi.

Öğrencilerin çalışmaları halinde de burs ve kredi almaya devam edeceklerini, sağlık endüstrilerinin geliştirilmesi ve hızlı karar mekanizmalarının kurulması için Sağlık Endüstrileri Yönlendirme ve Lojistik Koordinasyon kurullarını oluşturduklarını anlatan Elvan, öte yandan özel istihdam bürolarının faaliyetlerinin genişletilmesine yönelik tasarının TBMM Genel Kurulu gündemine geldiğini kaydetti. Dönemsel olarak iş artışı olan şirketlerin özel istihdam büroları aracılığıyla kısa süreli geçici işçi alımı yapılabileceğini vurgulayan Elvan, bunun kayıt dışılığı azaltacağını söyledi.

Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı'nın da AB ve Türkiye açısından büyük önem taşıdığına işaret eden Elvan, şöyle devam etti:

"Aslında bu tasarıyı detaylı olarak incelemeyenler, yüzeysel bakanlar bu kanun tasarısını fişleme olarak

algıladılar. Halbuki tasarının metnini inceleseler bunun böyle olmadığını, bilakis izinsiz kişisel veri kullanımının

panzehiri olduğunu görecekler. Burada özellikle şunu ifade ediyoruz: Kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi, kılık kıyafeti, dernek, vakıf, sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ilgili kişinin açık rızası olmaksızın hiçbir şekilde incelenemeyecek. Bunu açıkça ortaya koyuyoruz. Düzenleyici bir kurum haline getiriyoruz. Bilakis özellikle kişisel verilerin korunmasını hedef alan AB müktesebatına uygun bir düzenlemeyi gerçekleştirdik. Maalesef TBMM'de de bunu başka alanlara çekmeye çalışanlar var. Ama kanunun özüne, ruhuna baktığınızda bunun böyle olmadığını herkes görecektir."

"Muhtar maaşlarında reel olarak 4 kata yakın bir artış söz konusu"

Elvan, özellikle gençlere çok önem verdiklerine işaret ederek, iş arayan değil, işveren konumunda olmaları için önemli düzenlemeler yapacaklarını ifade etti. Bu kapsamda projesi olan gençlere 50 bin lira karşılıksız destek, 100 bin lira faizsiz kredi, kefalet sorununun ortadan kaldırılması için de yüzde 85 Kredi Garanti Fonu imkanı sunduklarını bildiren Elvan, iş kuran gençlerin elde ettikleri kazancın 75 bin lirasına kadar ilk üç yıl gelir vergisinden muaf tutulacağını da söyledi.

İlk kez işe giren gençlerin ücretinin bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanacağını belirten Elvan, işbaşı eğitim programına katılanlara her bir fiili gün için 50 lira ödeme yapılacağını dile getirdi. Bu yıl 200 bin vatandaşın iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primleriyle genel sağlık sigorta primlerinin İŞKUR tarafından ödeneceğini anlatan Elvan, lise ve üniversite mezunu gençlerin genel sağlık sigortası giderlerini de devletin karşılayacağını kaydetti.

Lütfi Elvan, 25 yaşını doldurmamış olmak şartıyla öğrencilerin pasaport harcı ödemeyeceğini, öte yandan öğrenci bursları ile askeri öğrenci harçlıklarını

artırdıklarını anımsatarak, doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdemi sayılmasını sağladıklarını, çocuk sayısına göre değişiklik gösterecek şekilde yarı zamanlı tam ücretli maaş imkanı getirdiklerini hatırlattı.

Asgari ücretin bin 300 liraya çıkarıldığını, işçi ve BAĞKUR emeklilerine bir maaş sözünü de gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Elvan, "Muhtar maaşlarını bin 300 liraya yükselttik. Bunu da önemsiyorum, 2002 Aralık ayında bir muhtarımız sadece 97 lira alıyordu. O günden bugüne muhtar maaşları yüzde bin 235 arttırılmıştır. Enflasyonda ise aynı dönemdeki artış yüzde 212'dir. Dolayısıyla muhtar maaşlarında reel olarak 4 kata yakın bir artış söz konusu olmuştur" dedi.

Polis ve uzman erbaşların ek göstergelerinin de reformlar kapsamında yükseltildiğini dile getiren Elvan, emniyet personelinin özel hizmet tazminatının yüzde 25 artırıldığını, böylece maaşlarının 220-700 lira arasında yükseldiğini söyledi. Elvan, astsubay emeklilerinin intibak sorununun çözüme kavuşturulduğunu, şu anda lise mezunu olanların da birinci dereceye kadar yükselebildiklerini, 3 bin 600 ek gösterge alabildiklerini ve emekli aylıklarında da 450 liralık artış yapıldığını bildirdi. Esnafa 30 bin lira faizsiz kredi desteği vermeye başladıklarını hatırlatan Elvan, "Bu konuda çok yoğun

bir talep var esnaftan. Halk Bankası bu desteği sağlıyor. 1 yıl süreyle sıfır faizli kredi uygulamasına devam edeceğiz" diye konuştu.

Basit usulde vergilendirilen esnafın 8 bin liraya kadar olan kazançlarından vergi alınmayacağını da belirten Elvan, öte yandan KOBİ'lerin kefalet limitinin 1,5 milyon liradan 2,5

milyon liraya, imalatçı KOBİ'lerin 2 milyon liradan 3 milyon liraya, 8 yıl olan maksimum vade süresini de 10

yıla yükselttiklerini bildirdi. Elvan, ayrıca kefalet oranını ise yüzde 75'ten yüzde 80'a çıkardıklarını söyledi.

"Teşvikten 200 bin işyeri faydalanacak"

Elvan, işveren sigorta pirimi indirimi için 10 işçi çalıştırma zorunluluğunun da kaldırıldığını hatırlatarak, "Bu teşvikten 500 bin kişinin istihdam edildiği 200 bin işyeri faydalanacak" ifadesini kullandı.

Lütfi Elvan, küçük ve orta ölçekli işletmelerin TSE ve patent maliyetinin de artık devlet tarafından karşılanacağını dile getirerek, tarım alanında ise yem ve gübrede KDV'yi kaldırdıklarını ifade etti.

Daha önce 5 dekarın altında arazisi olan çiftçilerin tarım desteklerinden yararlanamadıklarının altını çizen Elvan, gelir düzeyi düşük olan ve 5 dekarın altında arazisi bulunanlara da tarım desteği sağladıklarını ve dekar başına 100 lira destek ödenmeye başlandığını dile getirdi.

Seraların modernizasyonu için 100 bin lira faizsiz kredi imkanı tanıdıklarını anlatan Elvan, seralara sulama suyu elektrik fiyatı uygulamasını hayata geçirdiklerini ve bu şekilde yüzde 13 indirim yapıldığını belirtti. Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek vermeye başlayacaklarını bildiren Elvan, "Bununla ilgili düzenlememizi yaptık. Bu, tamamıyla hibe olacak. Özellikle kırsal alandan kentlerimize yoğun bir göç söz konusu. Gençlerimizi kırsal alanda kalmalarını teşvik edecek bir mekanizmayı geliştirdik" şeklinde konuştu. Elvan, kırsal kalkınma desteklerinin de artık 81 ilde verilmeye başlanacağının altını çizdi.

Eğitim ve kültür alanında yapılanlara da değinen Elvan, bu kapsamda 30 bin öğretmenin atamasının yapıldığını ifade etti. Gençlerin spor ve sanatsal faaliyetlere daha fazla ilgi göstermelerini sağlamak amacıyla GENÇDES Programı'nı başlattıklarını kaydeden Elvan, söz konusu program ile gençlerin sportif, kısa film, kitap, dergi gibi sanatsal faaliyetlerine karşılıksız destek verileceğini söyledi.

Elvan, konut hesabı uygulamasına ilişkin yönetmeliği de yayımladıklarını hatırlatarak, konut almak isteyenlere 15 bin liraya kadar destek sağlayacaklarını, sembolik bir kira bedeli ile anahtar teslimi fabrika binası yapılması konusunda da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yetki veren maddeyi bütçe kanunu tasarısına eklediklerini ifade eden Elvan, "Önümüzdeki günlerde de bunun uygulamasına başlayacağız" dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Ekonomi

Avrupa Birliği Türkiye Dubai Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title