Haberler

Elma Üreticinin Elinde Kaldı

"Dalında 1,3 liraya satılan elmanın depo çıkış fiyatı 80 kuruşa kadar düştü."

Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar,

"Dalında 1,3 liraya satılan elmanın depo çıkış fiyatı 80 kuruşa kadar düştü. Soğuk hava depolarında halen 60 bin ton elma stokumuz var" dedi.

Adar, gazetecilere yaptığı açıklamada, üretici ve tüccarların bu aylarda daha yüksek fiyata satmak amacıyla depoladıkları elmaların ellerinde kaldığını söyledi. Elmanın depo çıkış fiyatının, sezondan da düşük olduğunu belirten Adar,

"Dalında 1,3 liraya satılan elmanın depo çıkış fiyatı 80 kuruşa kadar düştü. Soğuk hava depolarında halen 60 bin ton elma stokumuz var" dedi.

Ahmet Adar, 2009, 2010 ve 2011 yıllarında kesintisiz verilen ihracat teşvikinin 2012 yılında verilmemesinin olumsuz etkilerinin yaşandığını kaydetti. Elmada hasat sezonunda ürünün depolanarak bu aylarda daha değerli şekilde satılma hedefinin tutmadığına dikkati çeken Adar, "Üretici ve tüccarın evdeki hesabı pazara uymadı. Elmanın depolandıktan sonra hasat sezonundan daha pahalıya alıcı bulması beklenirken tam tersi oldu. Dalında 1,2 ile 1,3 liradan satılan elmanın depo çıkış fiyatı 80 kuruşta kaldı. Depodaki mal zararına satılıyor" diye konuştu.

Soğuk hava depolarındaki ürün stokunu her hafta başında düzenli olarak tuttuklarını anlatan Adar, şunları söyledi:

"Şu anda Isparta'da 60 bin ton civarında elma depolarda bekliyor. Borsamız her hafta başında bütün soğuk hava depolarından stok bilgisi ve çıkış fiyat bilgisi almaktadır. Ortadaki durum sıkıntılı bir durum. Şu anda 60 bin ton elmamız hala stoklarda bekliyor. Depo çıkış fiyatı da ürünün zararına satılmasına neden oluyor."

Elmaya verilen ihracat teşvikinin elde edilen dış pazarın kaybedilmemesi, ticaret hacminin artması açısından önemli olduğunu kaydeden Adar, teşvikin en azında nakliye parasını karşılamada etkili olduğunu söyledi. Adar, bu yıl teşvik alamadıkları için dışarıda buldukları pazarı kaybettiklerini, ticaret hacimlerinin de azaldığını bildirdi.

- ISPARTA

Kaynak: AA / Yerel

Isparta Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title