Haberler

Elitaş: Sınır Ticaretine Kolaylıklar Getirdik

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye'nin sınır ticaretine verdiği önemi artırarak, yeni düzenlemeler yaptığını söyledi.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye'nin sınır ticaretine verdiği önemi artırarak, yeni düzenlemeler yaptığını söyledi. Elitaş, bu çerçevede Irak'a Habur Gümrük kapısının yanı sıra Üzümlü ile Derecik Gümrük Kapısı'ndan da sınır ticareti işlemleri yapma yetkisi verildiğini açıkladı.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, seçim bölgesi Kayseri'de Serbest bölgede incelemelerde bulunarak yetkililerinden bilgi aldı. Bakan Elitaş, sınır ticareti uygulamalarından daha fazla esnaf ve tacirin yararlanabilmesi için 2 yıldan bu yana yerleşik olma şartının 1 yıla düşürüldüğüne dikkati çekerek şöyle dedi:

SINIR TİCARETE BELGELERİNİN SÜRESİ ÜÇ YILA ÇIKARILDI

"Bölge ticaretinin canlandırılmasını teminen, sınır ticareti kapsamında yapılacak ithalata esas teşkil edecek olan ithalat değer limitlerinin yüzde 50 oranında artırıldı. Her bir ülke için en fazla 150 milyon ABD dolarına kadar olmak üzere yeniden belirlendi. Sınır ticareti ülkemizin Doğu ve Güneydoğu'daki sınır illerimizde yerleşik halkımızın yetkilendirilmiş gümrük kapıları ve sınır ticaret merkezleri üzerinden komşu ülkeden kolaylaştırılmış bürokratik işlemlerle ve ithalat vergilerinden muaf olarak ithalat ve aynı şekilde ülkemizden de komşu ülkeye ihracat yapmalarına imkan sağlayan istisnai dış ticaret şekli oluşturulmuştur. Bu çerçevede, ülkemizde sınır ticaretine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Sınır Ticaretinin Düzenlenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı'nın yürütülmesi safhasında ortaya çıkan ihtiyaçlar, ilgili diğer mevzuatta meydana gelen değişiklikler, ilgili Bakanlık ve valiliklerin görüş ve önerileri ile bölgedeki işadamları ve sivil toplum kuruluşlarının talepleri dikkate alınarak yeni bir düzenlemenin yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu itibarla, yapılan çalışmalar sonucunda hazırlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 'Sınır Ticaretinin Düzenlenmesine İlişkin Karar' dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu çerçevede, yürürlüğe konulan yeni sınır ticareti düzenlemesi ile sınır ticareti uygulamalarından daha fazla esnaf ve tacirin yararlanabilmesi için Karar kapsamındaki illerde en az iki yıldır yerleşik olma şartı bir yıla düşürülmüştür. Sınır ticareti kapsamında ithalat veya ihracat yapabilmenin ön koşulu olan Sınır Ticareti Belgesinin geçerlilik süresi, hem Valiliklerin hem de belge sahiplerinin iş yükününün azaltılmasını teminen 1 yıldan 3 yıla çıkarılmıştır."

ÜZÜMLÜ VE DERECİLİK GÜMRÜK KAPILARI DA İŞLEM YAPACAK

Bakan Mustafa Elitaş, sınır ticareti kapsamında İran, Irak, Nahcivan ile gümrük kapıları bağlamında Üzümlü ve Derecik Gümrük kapılarına da sınır ticareti işlemlerini yapma yetkisi verildiğine dikkati çekti. Elitaş, Kars'ın Dilucu Sınır Kapısı üzerinden Nahcivan ile sınır ticareti yapması imkanı sağlanmış, Hakkari'de Esendere Gümrük Kapısı üzerinden İran'la, Habur Gümrük Kapısı üzerinden Irak'la sınır ticareti yapabilmesinin yanı sıra Irak ile Üzümlü ve Derecik Gümrük Kapılarından da sınır ticareti işlemleri yapma yetkisi verilmiştir" diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

LİMİTLER YÜZDE 50 ARTIRILDI

"Bölge ticaretinin canlandırılmasını teminen, sınır ticareti kapsamında yapılacak ithalata esas teşkil edecek olan İthalat Değer Limitleri, eski düzenlemede belirtilen miktarların yüzde 50'si oranında arttırılmak suretiyle, her bir komşu ülke bazında en fazla 150 Milyon dolara kadar olmak üzere yeniden belirlenmiştir. Söz konusu düzenlemeler ile bürokratik işlemlerin azaltılması ve sınır ticaretinden yararlanabilme imkanlarının genişletilmesi sağlanarak sınır ticareti sayesinde kapsam dahilindeki sınır illerimizde ticari ve ekonomik hayatın canlandırılması ile istihdamın artırılmasına katkıda bulunulması hedeflenmektedir."

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kayseri Serbest bölgenin Türkiye'ye örnek iki bölgeden biri olduğunu, Serbest Bölgelerle ilgili yeni düzenlenecek kanun tasarısı için İzmir'den sonra Kayeri'de incelemelerde ve görüş alışverişinde bulunduğunu söyledi. Elitaş, "Kayseri Serbest bölge de yetkilileri ve bölgede ki firma yöneticilerini dinledikten sonra kanun tasarısı ile ilgili kanaat oluşturacağız" dedi.

Elitaş, Türkiye'nin AB ilişkileri konusunda olumlu gelişmeler olduğuna değindi. Ekonomi Bakanı Elitaş ( Türkiye AB ilişkileri olumlu bir noktaya geldi. Önümüzdeki günlerde net bir hal alacak diye umuyorum şeklinde konuştu.

Milletvekilliği dokunulmazlığı konusunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun tavrının önemli olduğunu belirten Ekonomi Bakanı Elitaş, "milletvekili dokunulmazlığı konusunda AK Parti grup başkan vekilimiz ve diğer parti başkan vekilleri ziyaret ettiler şu anda 507 dosyanın geçici madde ile yargı önüne çıkması konusunda çalışmalar var. Bunun kırk elli haftayı alacağını düşünüyorum. 507 dosya 120 milletvekiline ait biran önce kürsü masuniyeti hariç herkes yargı önüne çıkarak aklansın, ne yazık ki bazı dosyalar vicdanı yaralıyor" ifadelerini kullandı. Elitaş, bu arada Ankara da ki patlama sonrası Azerbaycan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı toplantıya gidemediklerini ancak toplantının yapılması için Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in Türkiye'ye gelmesine teşekkür etti. Elitaş" Türkiye Azerbaycan kardeşliği bir kez daha pekişti. İki devlet bir milletiz" dedi.

Ekonomi Bakanı Elitaş, daha sonra Kayseri Serbest Bölgede Simfer-2 fabrikasında işçilerle birlikte ögle yemeği yedi

- Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kayseri Türkiye Derecik Üzümlü Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title