Haberler

Elinde Udu, Çantasında Kalbi

Gaziantep'te 20 yıldır kalp hastası olan 64 yaşındaki udi ve bestekar İbrahim Özkan'a, kalbin yerinden çıkarılıp, yerine bir makinenin yerleştirilmesiyle gerçekleştirilen 'Total kalp ameliyatı' yapıldı.

Gaziantep'te 20 yıldır kalp hastası olan 64 yaşındaki udi ve bestekar İbrahim Özkan'a, kalbin yerinden çıkarılıp, yerine bir makinenin yerleştirilmesiyle gerçekleştirilen 'Total kalp ameliyatı' yapıldı. Yeni kalbinin bağlı olduğu sırt çantasını önüne alan Özkan, uduyla mini bir konser verdi.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde düzenlenen basın toplantısında hastayla ilgili bilgi veren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Haşim Üstünsoy, İbrahim Özkan'ın yaklaşık 20 yıldır kalp hastası olduğunu, son 7 yıldır da yaşam kalitesinin bozulduğunu söyledi. Kendilerine geldiğinde Özkan'ın sadece yatakta oturabildiğini ve nefes darlığı problemi yaşadığını kaydeden Üstünsoy, başarılı bir ameliyat gerçekleştirdiklerini belirterek, "Kalbi tamamen yerinden çıkardığımız, sağ ve sol olmak üzere kalbin yerine makine olarak yerleştirdiğimiz pompalarla, insanların yaşama tekrar tutunmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu vesileyle üniversitede ilk total kalp ameliyatımızı gerçekleştirdik" dedi.

Başarı oranının diğer ameliyatlarla eşdeğer olmadığını ve yüzde 50 oranında bulunduğunu belirten Prof. Dr. Üstünsoy, "Ama nazar değmesin. Şu an yüzde 100 başarıyla götürüyoruz. İbrahim Bey ünlü bir udi. Yani bu işlemlerimizle sadece nefes alan canlıyı değil, bir takım sosyal değerleri de ayakta tutuyoruz. Onun biriktirdiği kültürü, yetenekleri, ailesine sağladığı bir takım manevi kaliteyi ayakta tutuyoruz" diye konuştu. Uygun kalp çıktığında, total kalpleri yerinden çıkartarak, hastaları nakle götürmelerinin birinci hedef olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Üstünsoy, gerçekleştirdikleri ameliyatın dünyada bin civarında, Türkiye'de ise 7'nci sırada yer aldığını ifade etti.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun da gerçekleştirilen ameliyatın, Türkiye'de ve dünyada çok az sayıda yapılan ameliyatlardan biri olduğuna değinerek, ekibe teşekkür etti.

ARTIK DAHA DUYGUSALIM

Bugüne kadar Kazancı Bedih, Hüseyin Turan, Alişan gibi bir çok sanatçıya bestelerini veren Özkan ise sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu ifade ederek, "Bu ameliyattan sonra artık daha duygusal oldum. Allah emeği geçenlerden razı olsun. Ben bir kat merdiven bile çıkamıyordum. Konuşurken dudaklarım morarırdı. Benim tavsiyem kimse sigara içmesin. Beni bu hale sigara getirdi."

Yeni kalbinin bağlı olduğu sırt çantasını önüne alan Özkan, uduyla basın mensuplarına daha önce Hüseyin Turan'a verdiği 'Kınıfır bed renk olur' adlı türküsünü söyleyip mini bir konser verdi. - Gaziantep

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gaziantep Üniversitesi Hüseyin Turan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title