Haberler

Eleman.net Araştırdı; İstihdamda Suriyeli İşçiye Geçit Yok

13 bin 230 çalışan ile 2 bin 115 işveren üzerinden yürütülen araştırma çalışması, Türkiye'de çalışma hayatında işverenler açısından Suriyeli istihdamına yönelik olumsuz bakış açısının kırılamadığını ve çalışanların "Suriyeli iş arkadaşı" fikrine sıcak bakmadığını gösteriyor.

13 bin 230 çalışan ile 2 bin 115 işveren üzerinden yürütülen araştırma çalışması, Türkiye'de çalışma hayatında işverenler açısından Suriyeli istihdamına yönelik olumsuz bakış açısının kırılamadığını ve çalışanların "Suriyeli iş arkadaşı" fikrine sıcak bakmadığını gösteriyor. Araştırma çalışmasına göre, işverenlerin yüzde 77'si Suriyeli işçi çalıştırma konusuna olumlu yaklaşmazken, yüzde 23'ü bu konuda olumlu bir bakış açısı sunuyor. Öte yandan çalışanların yüzde 80'inin "Çalıştığınız firmada Suriyeli iş arkadaşınız oldu mu?" sorusuna verdiği "hayır" cevabı bu bakış açısını destekliyor.

Suriyeli göçmen konusu Türkiye'nin hem ekonomik hem de sosyolojik açıdan ana gündem maddesini oluşturuyor. Hükümetin Suriyeli göçmenlerin iş hayatına kazandırılması konusunda gösterdiği olumlu yaklaşımla birlikte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın konuya ilişkin verdiği olumlu mesajın, iş dünyasını da hareketlendirmesi bekleniyor. Bu kapsamda, Türkiye'nin mavi yaka ve ara kademede lider insan kaynakları sitesi Eleman.net, hem çalışanlar hem de işverenlerin gözünden "İş dünyasında Suriyeli göçmenlerin rolü" konulu bir araştırma çalışması gerçekleştirdi. 13 bin 230 çalışan ile 2 bin 115 işveren üzerinde gerçekleştirilen araştırma çalışması, Türkiye'de çalışma hayatında hem işveren hem de çalışan açısından Suriyeli istihdamına yönelik olumsuz bakış açısının kırılamadığını gösteriyor. Anket çalışmasına göre, işverenlerin yüzde 77'si Suriyeli işçi çalıştırma konusuna olumlu yaklaşmazken, yüzde 23'ü bu konuda olumlu bir yaklaşım sergiliyor.

Hükümetin Suriye'den göç edenlerin barınma ve istihdamına yönelik yayınladığı, Bakanlar Kurulu'nun onayını bekleyen Geçici Koruma Yönetmeliği göre, Suriyeli işçiler açık işlerde, o işletmedeki çalışanların yüzde 10'unu geçmeyecek şekilde istihdam edilebilecekler. Özellikle sayıları 2 milyonu aşan Suriyeli mültecilerin başta inşaat, tekstil ve hizmet sektörü olmak üzere pek çok alanda istihdam edilmesi bekleniyor. Yönetmelik, sektör ve işletmeler için belli oranlarda Suriyeli çalıştırma zorunluluğu getirilmesini de gündeme getirdi. Bu zorunluluk yalnızca İstanbul, Gaziantep, Şanlıurfa ve Adana gibi mültecilerin yoğunlukla yaşadığı kentleri kapsayacak.

Adaylara Yöneltilen Sorular

Soru 1: Türkiye'de yaşayan Suriye uyruklu göçmenlere ülkemizde çalışma hakkı verilmeli mi?

Hayır, verilmemeli 79%

Evet, verilmeli 21%

Soru 2: Çalıştığınız firmada Suriye uyruklu iş arkadaşınız oldu mu?

Hayır, olmadı 80%

Evet, oldu 20%

Firmalara Yetkililerine Yöneltilen Sorular

Soru 1: Suriye uyruklu kaç personel çalıştırıyorsunuz?

Hiç çalıştırmıyorum 97%

1 kişi 1,9%

4 kişi 0,6%

5 ve daha fazlası 0,4%

2 kişi 0,1%

Soru 2: Suriye uyruklu personel çalıştırmayı düşünür müsünüz?

Hayır, düşünmem 77%

Evet, düşünürüm 23%

Anket çalışmasına göre, çalışanların yüzde 79'u Suriye uyruklu göçmenlere çalışma hakkı verilmesinden yana bir tutum sergilemiyor. İşverenler gözünden ise, "Suriye uyruklu kaç personel çalıştırıyorsunuz?" sorusuna "Hiç çalıştırmıyorum" yanıtını verenlerin yüzde 97'lik bir orana sahip olması da Bakanlık tarafından iş dünyasına verilen bu mesajın henüz tam karşılık görmediğini gösteriyor.

Hem ekonomik hem toplumsal katkı

Hükümetin Suriyeli göçmenlerin Türkiye'de yerleşimi ve iş gücüne katılımı noktasında ciddi adımlar attığını ve bu durumun iş dünyasında da karşılık görmesi gerektiğinin altını çizen

Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"İşverenler açısından Suriye uyruklu işçi çalıştırma konusu henüz tam netlik kazanmadı. Anket çalışmamızın sonuçları iş dünyasında henüz bu noktada bir kırılmanın yaşanmadığını gösteriyor. Çalışanlar arasında da bu durum farklı bir portre çizmiyor. Ankette çalışanlara yönelttiğimiz "Türkiye'de yaşayan Suriye uyruklu göçmenlere ülkemizde çalışma hakkı verilmeli mi?" sorusuna yüzde 79 oranla aldığımız "Hayır verilmemeli" yanıtı bunun bir göstergesini oluşturuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bu noktada atacağı adımlar, bu portreyi tam tersine çevirebilir. Suriye uyruklu göçmenlerin ekonomiye kazandırılması ekonomimize katma değer sağlarken onların da topluma kazandırılmasını tetikleyecektir."

Kaynak: KurumsalHaber.com / Basın Bültenleri

Türkiye Suriye Basın Bültenleri Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title