Haberler

Elektromanyetik Dalgalardan Elektrik Üretti

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, 35 yaşındaki elektronikçi, havadaki elektromanyetik dalgaları elektriğe dönüştüren cihaz geliştirdi.

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, 35 yaşındaki elektronikçi, havadaki elektromanyetik dalgaları elektriğe dönüştüren cihaz geliştirdi.

Elde ettiği enerji ile cep telefonu şarj edilebilen, el feneri çalıştırılabilen Muhsin Çimke, bir konuta yetebilecek elektrik üretmeyi hedefliyor.

İş yerinde elektronikçilik yapan Çimke, 10 yıldan beri üzerinde çalıştığı projede başarıya ulaştığını belirterek, havadaki elektromanyetik dalgaları elektriğe dönüştürerek bir el fenerini yakabilecek, cep telefonu şarj edebilecek enerji elde edebilen cihaz geliştirdiğini söyledi.

Sırp kökenli Amerikalı mucit, fizikçi ve elektrofizik uzmanı Nikola Tesla'nın kablosuz enerji nakliyle ilgili projesinden esinlenerek çalışmalara başladığını aktaran Çimke, projesinin, Tesla'nın yaptığından farklı olarak havadaki elektromanyetik dalgaları dönüştürmeye dayandığını belirtti.

Çimke, geliştirdiği dönüşüm cihazının sorunsuz çalıştığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Şu anda dönüştürücü cihazım sorunsuz şekilde çalışıyor ancak ben cep telefon şarjı ve el fenerinin çalışmasının üzerine çıkmak için çalışmalarıma devam ediyorum. Bugüne kadarki çalışmalarım sonunda, elde ettiğim elektrikle 400 ile 800 miliamper arasında çıkış alıyorum. Televizyon gibi daha çok sayıda elektrikli cihazları çalıştırabilecek düzeye 6 ay gibi bir çalışma sonunda ulaşacağıma inanıyorum. Asıl büyük hedefim ise bir konuta yetebilecek elektriği sağlayacak sistemi kurmak olacak. Bu konuda kimseden destek talebinde de bulunmadım. Tamamen kendi imkanlarımla sistemi geliştirmeyi düşünüyorum."

Elektronikçi ve mekatronik belgelerine sahip olduğunu belirten Çimke, çalışmayı bugüne kadar kendi imkanlarıyla sürdürdüğünü, geliştirdiği cihazla ülke ekonomisine enerji üretimi konusunda katkı sağlamayı amaçladığını vurguladı.

Çimke, geliştirdiği projeyle ilgili patent başvurusunda bulunacağını söyledi.

"Bu yolla elde edilen elektrik basit ihtiyaçları karşılayabiliyor"

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Çınar ise elektromanyetik dalgalardan elektrik enerjisi toplamanın son yıllarda ilgi çeken bir uygulama olduğunu anlattı.

Halihazırda dünyanın farklı yerlerinde birkaç küçük proje de geliştirildiğini anlatan Prof. Dr. Çınar, şöyle konuştu:

"Bazı patentler alınmış durumda. Bu projeler heyecan yaratmış olsa da havada yayılmakta olan elektromanyetik dalgaların antenlere aktardığı enerjinin çok küçük olması nedeniyle, bu yolla elde edilen elektrik enerjisi ancak basit ihtiyaçları karşılayabilmekte. Söz gelimi, bir şarj edilebilir pili uzun saatler ya da birkaç gün sonunda şarj edebilmek, küçük cihazları çalıştırabilmek gibi. Yakın gelecekte küçük ilerlemeler öngörmek mümkün. Bunun için önerilen ilk adımlardan biri, daha fazla enerjiyi soğurabilecek özel malzemelerden yapılmış tasarımlar kullanmak. Bu ve benzeri iyileştirmeler yapılsa bile, kısa vadede elektromanyetik dalgalardan, büyük cihazları çalıştırabilecek miktarda enerji elde etmek teknik olarak mümkün görünmüyor."

Kaynak: AA / Güncel

Nikola Tesla Tavşanlı Kütahya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title