Haberler

Elektrikte Kritik Gün

Güncelleme:

İstanbul Anadolu Yakası ve Boğaziçi Elektrik Dağıtımda devir sözleşmesinin imzalanması için süre 31 Mayıs Salı günü sona erecek.

Başkentgaz ihalesinde iki kez ek süre alan ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen Karamehmet-Kazancı ortaklığı, söz konusu ihalelerde de en yüksek teklifi vermiş ve ardından ek süre talebinde bulunmuştu.

Ek süreye ve ek teminat oranına, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) karar verecek. ÖİB'nin konuya ilişkin kararını, aynı gün (31 mayıs) açıklaması bekleniyor.

Ek süre sonunda da Karamehmet-Kazancı ortaklığı yükümlülüğünü yerine getirmezse, ihale sürecine, en yüksek teklifi veren diğer firmalarla devam edilecek.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yetkilileri, İstanbul Anadolu Yakası ve Boğaziçi Elektrik Dağıtım'ın ihale sürecinde esas alınan tarihin, 31 Mayıs tarihi olduğunu vurguladı. Ancak, söz konusu firmanın ek süre talebini prosedüre uygun şekilde ÖİB'ye iletmesi halinde, ÖİB tarafından ek bir teminat mektubu ve belirlenecek ek teminat oranının yatırılması kaydıyla, ek süre verilecek.

Bu arada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul Anadolu Yakası, Boğaziçi, Toroslar, Dicle, Gediz ve Trakya bölgelerinin nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi veren firmaların ek süre istediklerini ve ÖİB'nin de ek teminat istemini şirketlere sunduğunu açıklamıştı.

Yıldız, Akdeniz Elektrik Dağıtım A. Ş'nin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi veren Park Holding'in 31 Mayıs'tan itibaren devam etmeyeceğini ve ihaleden çekileceğini açıkladığını bildirmişti.

-GÖZLER, 31 MAYIS'A ÇEVRİLDİ-

Başkentgaz ihalesinde iki kez ek süre alan ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen MMEKA'nın (Karamehmet-Kazancı ortaklığı) İstanbul Anadolu Yakası ve Boğaziçi Elektrik Dağıtım için ek süre istemesi nedeniyle, gözler 31 Mayıs tarihine ve sonrasında verilmesi beklenen ek süreye çevrildi.

Karamehmet-Kazancı ortaklığında aynı sorunlar sürerken, söz konusu şirketin finansmanı nasıl sağlayacağı merakla bekleniyor.

Ek süre sonunda MMEKA'nın yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda ise ihale sürecine, en yüksek teklifi veren diğer firmalarla devam edilecek.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım'da 2 milyar 990 milyon dolarla en yüksek teklifi veren MMEKA'nın ihale sürecinden çekilmesi ya da yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda, Boğaziçi Elektrik Dağıtım'da, 2 milyar 751 milyon dolarla en yüksek ikinci teklifi veren Aksa Elektrik'le masaya oturulacak. Söz konusu şirketin de yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda 2 milyar 496 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Park Holding'le ihale süreci sürdürülecek.

İstanbul Anadolu Yakası için ise 1 milyar 813 milyon dolarla en yüksek teklifi veren MMEKA ile süreç tamamlanamazsa, sırasıyla 1 milyar 812 milyon dolarla en yüksek ikinci teklifi veren Yıldızlar SSS Holding ve 1 milyar 515 milyon dolar teklif veren Enerjisa Elektrik Dağıtım, 1 milyar 459 milyon dolar teklif veren Aksa Elektrik ve 1 milyar 321 milyon dolar teklif veren Cengiz-Kolin-Limgaz Ortak Girişim Grubu ile ihale sürecinin tamamlanması öngörülüyor.

-ABONE SAYILARI VE ELEKTRİK TÜKETİMLERİ-

Öte yandan, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A. Ş, İstanbul Anadolu yakasında faaliyet gösteriyor. Söz konusu elektrik dağıtım şirketinin abone sayısı 2 miyon 242 bin 189, elektrik tüketim miktarı 8 milyon 582 bin 325 megavat, kayıp kaçak oranı yüzde 7, 5 civarında ve Türkiye dağıtım payı ise yüzde 6, 3.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A. Ş ise İstanbul ili Avrupa yakasında faaliyet gösteriyor. Söz konusu elektrik dağıtım şirketinin abone sayısı 4 milyon, elektrik tüketim miktarı 18, 4 kilovat saat, kayıp kaçak oranı ise yüzde 9, 7 civarında bulunuyor. - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title