Haberler

Elektrikte Bir Dönem Sona Erdi

Güncelleme:

GÖKSEL YILDIRIM - İBRAHİM YILMAZ - Elektrik dağıtımında bir dönem sona erdi. Toroslar EDAŞ'ın özel sektöre devriyle birlikte kamu, elektrik dağıtımından tümüyle çekildi.

Elektrik dağıtımında serbestleşme yoluyla hizmet kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar tamamlandı.

Özelleştirme sürecinin sonunda, Türkiye'deki 21 elektrik dağıtım bölgesine hizmet götüren tüm şirketler özel sektöre devredildi.

Kayseri, Aydın-Denizli-Muğla ve Adıyaman-Kahramanmaraş bölgelerinde bir süredir Türkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Kuruluşların Elektrik Üretimi, İletimi, Dağıtımı ve Ticareti ile Görevlendirilmesi Hakkında Kanun kapsamında özel sektörce elektrik dağıtım hizmeti sunuluyor.

Son olarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından özelleştirilmesi öngörülen 18 dağıtım şirketinin tamamı (Başkent, Sakarya, Meram, Osmangazi, Çoruh, Çamlıbel, Fırat, Yeşilırmak, Uludağ, Trakya, Akdeniz, Boğaziçi, Gediz, Aras, AYEDAŞ, Vangölü, Dicle ve Toroslar  Elektrik Dağıtım AŞ) özel sektöre devredildi.

Devri tamamlanan 18 dağıtım şirketinden elde edilecek özelleştirme geliri 12,7 milyar doları bulacak.

Özelleştirme sürecinde en büyük gelir İstanbul Avrupa Yakası EDAŞ'tan elde edilecek. İstanbul Avrupa Yakası EDAŞ'ın özelleştirilmesinden Hazine'ye 1 milyar 960 milyon dolar gelir sağlanacak. Toroslar EDAŞ'ın devriyle devletin kasasına 1 milyar 725 milyon dolar girecek. Gediz EDAŞ'ın devrinin hazineye katkısı da 1 milyar 231 milyon dolar olacak.

Elektrik dağıtım özelleştirmelerinde en düşük gelir ise 118 milyon dolar ile Vangölü EDAŞ'tan elde edilecek.

İdarenin 18 elektrik dağıtım şirketinin özelleştirilmesine ilişkin çalışmasını tamamlamasıyla Türkiye'deki yaklaşık 34 milyon elektrik abonesi bundan sonra özel sektörden hizmet alacak.

"Türkiye, Avrupa'nın en büyük şebekelerinden biri haline geldi"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da temel enerji politikalarından biri olan enerji piyasalarının tam rekabetçi ve serbest bir yapıya kavuşması hedefi doğrultusunda 21 dağıtım bölgesinin özel sektöre devrinin tamamlandığını söyledi.

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Yıldız, şöyle konuştu:

"Biz burada varlık satışı değil, hisse devrinden ve hizmetlerin belli süreliğine özel sektöre devredilmesinden bahsediyoruz. Türkiye bugün 1 milyon kilometre elektrik şebekesiyle Avrupa'nın en büyük şebekelerinden biri haline geldi. Bu sistemi özel sektör, vatandaşımız lehine sağlıklı, kaliteli ve verimli bir şekilde yönetecektir. Biz de kamu olarak bu süreci iyi yöneteceğiz ve üzerimize düşen sorumluluğu denetim mekanizmalarımızla birlikte yerine getireceğiz. Hedeflediğimiz tam rekabetçi serbest bir piyasa yapısı hedefi ve vatandaşımız lehine sürecin yakından takipçisi olacağız."

Özelleştirme İdaresi Başkanlığının özelleştirmesini tamamladığı elektrik dağıtım şirketleri, abone sayıları, kapsadığı iller ve ihale bedelleri şöyle:

Abone Sayısı Kapsadığı İller İhale Bedeli (bin) (milyon dolar) BAŞKENT EDAŞ      2.951 ANKARA, ÇANKIRI, KASTAMONU, ZONGULDAK, KIRIKKALE, BARTIN, KARABÜK  1.225,0 SAKARYA EDAŞ     1.275 BOLU, KOCAELİ, SAKARYA, DÜZCE     600,0 MERAM EDAŞ     1.483 KIRŞEHİR, KONYA, NEVŞEHİR, NİĞDE, AKSARAY, KARAMAN     440,0 OSMANGAZİ EDAŞ     1.232 AFYONKARAHİSAR, BİLECİK, ESKİŞEHİR, KÜTAHYA, UŞAK     485,0 ULUDAĞ EDAŞ     2.265 BALIKESİR, BURSA, ÇANAKKALE, YALOVA     940,0 ÇAMLIBEL EDAŞ       735 SİVAS, TOKAT, YOZGAT     258,5 YEŞİLIRMAK EDAŞ    1.429 AMASYA, ÇORUM, ORDU, SAMSUN, SİNOP     441,5 ÇORUH EDAŞ       959 ARTVİN, GİRESUN, GÜMÜŞHANE, RİZE, TRABZON     227,0 FIRAT EDAŞ       657 BİNGÖL, ELAZIĞ, MALATYA, TUNCELİ     230,3 TRAKYA EDAŞ       790 EDİRNE, KIRKLARELİ, TEKİRDAĞ     575,0 BOĞAZİÇİ EDAŞ     4.202 İSTANBUL AVRUPA YAKASI  1.960,0 AKDENİZ EDAŞ    1.677 ANTALYA, BURDUR, ISPARTA     546,0 GEDİZ EDAŞ    2.488 İZMİR, MANİSA  1.231,0 ARAS EDAŞ       725 AĞRI, ERZİNCAN, ERZURUM, KARS, BAYBURT, ARDAHAN, IĞDIR     128,5 TOROSLAR EDAŞ    2.879 ADANA, GAZİANTEP, HATAY, MERSİN, KİLİS, OSMANİYE  1.725,0 AYEDAŞ   2.389 İSTANBUL ANADOLU YAKASI  1.227,0 VANGÖLÜ EDAŞ      459 BİTLİS, HAKKARİ, MUŞ, VAN     118,0 DİCLE EDAŞ   1.221 DİYARBAKIR, MARDİN, SİİRT, ŞANLIURFA, BATMAN, ŞIRNAK     387,0 29.816 12.744,8 - Türkiye'de elektrik dağıtımı

Elektrik sektöründeki dağınık yapıyı ortadan kaldırmak ve işletme bütünlüğünü sağlamak amacıyla 1970'de çıkarılan 1312 sayılı Kanun ile Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) kuruldu. İmtiyazlı şirketlerin görev bölgeleri ve belediye sınırları dışında tüm yurtta elektriğin üretim, iletim, dağıtım ve satış hizmetleri TEK bünyesinde toplanmıştı.

Hizmetlerin daha etkin, daha verimli ve çağdaş bir şekilde sürdürülebilmesi amacıyla ve özelleştirme politikaları çerçevesinde TEK, Bakanlar Kurulunun 12 Ağustos 1993 tarihli kararı ile Türkiye Elektrik Üretim-İletim AŞ (TEAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ. (TEDAŞ) adı altında iki ayrı iktisadi devlet teşekkülü olarak yeniden yapılandırıldı. TEAŞ ve TEDAŞ, 1994'te tüzel kişiliklerine kavuştu.

Elektrik dağıtım ve perakende satış sektöründe rekabete dayalı bir ortamın oluşturulması ve gerekli reformların yapılmasını sağlamak amacıyla dağıtım bölgeleri baz alınarak kamu mülkiyetindeki elektrik işletmelerinin yeniden yapılandırılması suretiyle elektrik enerjisi dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesine karar verildi ve TEDAŞ 2 Nisan 2004 tarihli Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile özelleştirme kapsam ve programına alındı. Dağıtım bölgeleri yeniden belirlenerek, Türkiye 21 dağıtım bölgesine ayrıldı. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Denizli Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title