Haberler

Elektrik, Telefon, Su Var Ama Yaşayan Yok"

Bolu'nun Seben ilçesine bağlı bazı mahalleler, elektrik, su, telefon, ulaşım gibi temel hizmetler sağlanmasına rağmen yazın sadece birkaç sakini tarafından ziyaret edilirken, kış aylarında ise yalnızlığa terk ediliyor.

Bolu'nun Seben ilçesine bağlı bazı mahalleler, elektrik, su, telefon, ulaşım gibi temel hizmetler sağlanmasına rağmen yazın sadece birkaç sakini tarafından ziyaret edilirken, kış aylarında ise yalnızlığa terk ediliyor.

Seben ilçesine bağlı Yağma köyünün Söğüt ve Hıdırlar mahalleleri ile Kuzgölcük köyünün Yukarı Mahallesi yıllar önce terk edilirken, Kaşbıyıklar köyünün Bıyıklar Mahallesi ile Değirmenkaya köyünün Yukarı Mahallesi'nde 2 kişi, ilçeye bağlı Hacıoğlan Mahallesi'nde ise sadece yaz aylarında 3 kişi yaşıyor.

Devlet tarafından elektrik, yol, su ve telefon gibi temel hizmetlerin sağlanmasına rağmen terk edilen ormanla iç içe yerleşim birimlerinde, yaz aylarında tarım yaparak ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan çok az sayıda kişi, kış aylarında ise gerek Seben gerekse Bolu'daki yakınlarının yanında gidiyor.

"Elektrik, telefon su var ama yaşayan yok"

Yağma Köyü Muhtarı Mücahit Bakşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyün Söğüt ve Hıdırlar mahallelerinde yaklaşık 15 senedir kimsenin yaşamadığın ve 3 mahalleden oluşan köyün sadece merkez mahallesinin sakinlerinin bulunduğunu söyledi.

Hıdırlar köyü sınırları içinde bir mermer ocağı bulunduğunu aktaran Bakşi, "Burada önceden onlarca insan çalışırdı. Ama şimdi bazı yıllar çalışıyor, bazı yıllar çalışmıyor. İnsanlar iş imkanı olmadığı için burayı terk etti. Şu anda her iki mahallede de yaşayan kimse yok. İki mahallemizde de elektrik, telefon ve su var ama yaşayan yok." diye konuştu.

Köylerini terk eden bazı kişilerin yaz aylarında burayı ziyaret ettiğini anlatan Bakşi, "Normalde yazın da gelip giden olmuyor ama burayı terk eden bazı kişiler evlerine bakmak için bazen geliyorlar. ya da tatillerinde gelerek birkaç gün köyde kalıyorlar. Oturmak için gelen kimse yok." diye konuştu.

Köy sakinlerinden Güral Halavurt ise Söğüt ve Hıdırlar mahallelerinin 10-15 yıldır boş olduğunu ve kimsenin yaşamadığını belirterek, "Eskiden köyümüzün Söğüt Mahallesi bayağı kalabalıktı. 22-23 hanede yaşayan 60-70 kişi vardı. Burada 10 sene öncesine kadar insan yaşıyordu ama şimdi kimse yok. Mahalleler atıl şekilde." ifadesini kullandı.

"Köyüne sahip çıkmak hepimizin görevi"

Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ ise ilçe merkezi ile bağlı köylerde bulunan bazı mahallelerin boş olduğunu kaydederek, "Bazı mahallelerimiz köylülerimiz tarafından yazları kullanılmaktadır. Yazları hayvan otlatılmaya çıkılan ya da Bolu, Ankara ve İstanbul gibi illerde ikamet edip de yazın evinde kalan vatandaşlar var." dedi.

"Biz gençlerimize şunu öğütlüyoruz. Gelin mahallenize, köyünüze, yaylanıza, toprağınıza sahip çıkın." diyen Özbağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çünkü gelecek tarımdadır, üretimdedir, çalışmadadır. Eğer biz çalışır ve üretirsek oraların boş kalma, heba olma şansı yoktur. Devletin sağladığı desteklerle, toprağına, köyüne ve yaylasına sahip çıkmak hepimizin görevidir."

Kaynak: AA / Güncel

Süleyman Özbağ Söğüt Seben Bolu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title