Haberler

Kayıp Kaçak Bedeli Yasalaşabilir AHİM Yolu Göründü

Güncelleme:

Hükümetin Meclis'e yolladığı "Elektrik Piyasası" taslağının yasalaşması durumunda, tüketici örgütleri "kayıp-kaçak" bedellerini yasallaştıracağını savundu.

Hükümetin Meclis'e yolladığı "Elektrik Piyasası" taslağının yasalaşması durumunda, "kayıp-kaçak" bedellerini yasallaştıracağını savunan tüketici örgütleri, tasarının geçmesi durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidecekleri uyarısında bulundu.

"HUKUK AYAKLAR ALTINDA"

Hükümetin elektrik tüketimindeki kayıp-kaçak bedeli ile ilgili hazırladığı yasa tasarısını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, "Hukuk devleti ilkesi ayaklar altına alınmaktadır" dedi.

ÇOK SAYIDA DAVA VAR

Tüketici vicdanını rahatsız eden kayıp-kaçak bedeli ile ilgili olarak tüketiciler tarafından çok sayıda yargısal başvuru yapıldığını ve bu başvuruların çoğunun tüketiciler lehine sonuçlandığını anımsatan Deniz, "Son olarak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından 21 Mayıs 2014 tarihinde verilen karar ile elektrik tüketiminden alınan kayıp-kaçak bedelinin hukuk devleti ve adalet düşüncesi ile bağdaşmadığına hükmedilmiş ve bu karar tüm hukuk yolları tüketilerek kesinleşmiştir" dedi.

"TÜKETİCİDE RAHATSIZLIK ÜST NOKTADA"

Karar sonrasında yüzbinlerce abonenin, kayıp-kaçak bedeli iadesi için elektrik dağıtım firmalarına, Tüketici Hakem Heyetlerine ve Tüketici Mahkemelerine başvurduklarına işaret eden Deniz, "Toplamda milyarlarca lirayı bulan ancak abone için yüksek olmayan kayıp-kaçak bedellerinin iadesi için gerçekleşen başvuruların yoğunluğu, bu bedelin alınmasına ilişkin tüketicideki rahatsızlığın en üst noktada olduğunu gösteriyor" dedi.

"KAYIP KAÇAK BEDELLERİ YASALLAŞACAK"

Deniz, yoğun başvurular üzerine Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın bu konuda sistemi ve tüketicileri rahatlatacak bir yasal düzenleme yapılacağı bilgisi verdiğini anımsattı. Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın, hükümet tarafından 28 Ocak tarihinde Meclis'e gönderildiğine işaret eden Deniz, "Tasarı incelendiğinde, Bakan Yıldız'ın söylediğinin aksine; kayıp-kaçak bedelini yasallaştıran, dahası bu bedel ile ilgili olarak yargılama yetkisini sınırlayan düzenlemeler bulunduğu görülmektedir" dedi ve şöyle devam etti:

"ANAYASA MAHKEMESİ VE AİHM'E GİDECEĞİZ"

"Kayıp-kaçak bedelindeki haksızlığı giderecek, bugüne kadar alınmış bedellerin de geri iadesine ilişkin çözüm getireceği beklentisinde olan otuz dokuz milyon elektrik tüketicisi büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Tüketiciler, dün bankalara tercih edilmemiş, bugün de siyasi iktidar tarafından elektrik dağıtım firmalarına teslim edilmiştir.

AHİM YOLU GÖRÜNDÜ

Anayasa'daki sosyal devlet, hukuk devleti, yurttaşın hak arama özgürlüğünü elinden almaya kalkan bu tasarının geri çekilmesini istiyoruz. Tüketici Birliği Federasyonu, tasarının bu haliyle yasalaşacak olması halinde Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi aşamalarına kadar yargısal tüm girişimleri yapacaktır."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Mehmet Bülent Taner Yıldız Yargıtay Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (21)

...:

HADİ ULAN HIRSIZ AK KÖPEKLER ÇIKIN DA DEYİN BİZ BU KARARIN ARKASINDAYIZ BİZ HIRSIZLARIN ARKASINDAYIZ BİZ GARİBANI EZENİN ARKASINDAYIZ DEYİN

11
0
yanıtYanıtla
mmmmMobil-ANDROID:

olum akkoyunlar allah sizin ve cocuklarinizin belasini versin.allah sizleri sonsuz cehennem atesinde yaksin.zaten gideceginiz yer orasi.kul hakki yiyene goz yummak allah katinda kul hakki yemekle aynidir.yanin kopekler

10
0
yanıtYanıtla
AKINCIMobil-ANDROID:

istikrar sürsun Türkiye büyüsün. Yollar yaptık başörtüsü'nu serbest bıraktık. Paralel ile mücadele ettik daha ne yapsın adamlar bre nankörler

1
9
yanıtYanıtla
memo:

Bu ne diktatörlük. . . . . Bu ülke nereye gidiyor !!!!!!!

10
0
yanıtYanıtla
MÜSTEHAK:

Kimsesizlerin kimi olmak için geldiler ancak halkı soyan kurumların kimsesi oldular, emekliye 2. 32 zam yapıp hakime savcıya seyyanen 1155 tl. zam yaptılar, Hz. Ömer''in adaletinden bahsedenlerin adaleti bu oluyor demek ki. .

10
0
yanıtYanıtla
KARA:

oy veren yoksul kesim bırakın mahkemeyi nasıl oy verdılerse öyle çeksınler yoksuzlugu

10
0
yanıtYanıtla
...:

ASGARİ CÜRET İLE ZAR ZOR GEÇİNEN BİZİM GİBİ İNSANLARDAN ÇALANLARA ARKA ÇIKANLARIN ALLAH BELASINI VERSİN. . . MADEM ADALET VAR İSMİNİZDE, KAYIP KAÇAK BEDELİ UYGULAMASINI BİR YASAYLA KALDIRIN, ELEKTRİK FATURASI ÜZERİNDEN TRT DENEN NE YAPTIĞI BELİRSİZ KURUMA KESİNTİLERİ BİR YASAYLA KALDIRIN. . . NİYETİNİZ VARSA DA BEKLİYORUZ AMA 13 YIL OLDU AZ DEĞİL. . .

10
0
yanıtYanıtla
cilgin bjkMobil-ANDROID:

bedas halka kazik atmaktan baska birsey yaptigi yok ve hukumette seyirci kaliyo niye cunku odv vergi vazla gelsin diye haram gunah yazik her ay elektrigim 85 90 arasi geliyo bu ay 154 lira gelmis butun vadandaslar bu ay cok gelmus suda ayni dogalgazda ayni yuzde 50 vergi oduyoruz faturalara

9
0
yanıtYanıtla
Ne verirsen elinle oda gelir seninle ) Mobil-ANDROID:

hakkımı yiyen herkim kimler varsa şeyimi yesin zıkkım

9
0
yanıtYanıtla
...:

BURADA AK KÖPEKLİK YAPAN TROL BOZUNTULARI EKSERİYA MEMLEKETİN KOCA BURUNLULARIDIR, EŞEK İNATLARIYLA MEŞHUR BU TROLLER, KENDİLERİNİN DAHİ İNANMADIĞI DURUMLARDA MADDİ ÇIKARLARI İÇİN ŞAKŞAKÇILIK YAPIYORLAR. . . DEDİĞİME İNANMAYAN BU SİTEYİ BİRKAÇ GÜN TAKİP ETSİN NE DEMEK İSTEDİĞİMİ ANLAR. . .

8
1
yanıtYanıtla
Tüm 21 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title