Haberler

"Elektrik Kesinti Frekans Düşüklüğü Nedeniyle Yaşandı" İddiası

Güncelleme:

Elektrik hatlarındaki 50 Hertz (Hz) olması gereken frekansta birden yüzde 10'luk düşüş olduğu ve arızanın bundan kaynaklandığı ortaya atıldı.

'Otoyol' olarak tabir edilen büyük elektrik hatlarındaki 50 Hertz (Hz) olması gereken frekansta birden yüzde 10'luk düşüş olduğu ve arızanın bundan kaynaklandığı ortaya atıldı.

Enterkonnetke sistemde santrallerden herhangi bir arıza ya da bakım nedeniyle devre dışı kalırken, bir diğeri devreye alınıyor. Bu dönüşümde anlık da olsa üretimde düşüş ya da talepteki artış frekans düşüklüğüne neden oluyor.

Bugün de enterkonnekte sistemde yüzde 10'luk frekans düşüklüğünün, sistemin çökmesine ve tüm enerji santrallerinin otomatik olarak devre dışı kalmasına neden olduğu ileri sürüldü.

BARAJLAR DEVREYE ALINDI

Sistemi düzeltmek için Elektrik Üretim Anonim Şirketi ( EÜAŞ), ilk etapta üretime hazır hidroelektrik santrallerini kontrollü olarak devreye almaya başladı ve saat 13.30 sıralarında Türkiye genelindeki üretilen enerji miktarı 1900 Megawatt'a kadar çıktı. Sistemdeki enerji miktarının artmasıyla birlikte frekans değeri de 50 Hz'e geldi. Bunun üzerine bazı illere kontrollü olarak elektrik verilmeye başlandı.

Ayrıca, termik santraller ile doğalgaz santrallerinin hidroelektrik santralleri gibi hemen enerji üretimine başlayamadığı ve bu nedenle de onların ilerleyen saatlerde üretime geçmesinin ardından kontrollü olarak sisteme dahil edileceği bildirildi. Yetkililer ayrıca, ani üretim kaybının nedeninin de araştırıldığını kaydetti.

ALIŞ: TOPARLAMAYA ÇALIŞIYORUZ

Öte yandan EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, Türkiye'de sistemin çöktüğünü belirterek, "Türkiye'de sistem oturdu (çöktü). Oturunca da santraller servis dışı kalır. Şu anda Türkiye'nin genelinde sistem oturdu, toparlamaya çalışıyoruz. Santrallerde arıza yok, sistem oturduğu için de santraller mecburen açık kalıyor" diye konuştu.

İZMİR'DE DENEME AMAÇLI ELEKTRİK VERİLMEYE BAŞLANDI

Türkiye genelinde olduğu gibi İzmir'de de hayatı felç eden elektrik kesintisinde sevindiren gelişme yaşandı. Kentin bazı bölgelerine deneme amaçlı da olsa elektrikler verilmeye başlandı. Akımın yavaş yavaş verileceği, denemelerin tamamlanmasıyla da kentin tamamının elektriğe kavuşacağı açıklandı.

Bu arada, kent genelindeki hastanelerde ise önemli bir sorunun yaşanmadığı öğrenildi. Hastanelerde ameliyatların durdurulması, sağlık hizmetlerinin sadece acil hastalara verilmesinden dolayı jeneratör enerjisinin ekonomik kullanıldığı bunun için de, önemli bir sorunla karşılaşılmadığı ifade edildi.

SULAR DA KESİLDİ

İzmir'de elektrik kesintisi su kesintisine de neden oldu. Güç kaynağı olan arıtma tesisleri çalışmasına karşın pompa istasyonları ve kuyulardaki sistemlerin devre dışı kalması nedeniyle bazı ilçelerde su kesintisi yaşandı. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri arıza kaynakla elektrik kesintisi nedeniyle Buca, Hatay'ın üst kesimleri, Kadifekale, Yeşilyurt, Gaziemir, Görece Mahallesi, Karabağlar'ın üst kesimleri, Bornova'nın üst kesimleri, Bayraklı, Karşıyaka, Çiğli'nin üst kesimleri, Güzelbahçe, Narlıdere ve Balçova'nın üst kesimlerinde zorunlu olarak su kesintisi yapıldığını açıkladı. Pompalar elektrik kesintisi nedeniyle çalışmadığı için Tahtalı Barajı'ndan ve kuyulardan su verilemedi. Arıtma tesislerinin ise yedek güç kaynakları olması nedeniyle sorun yaşamadı.

AFYONKARAHİSAR'DA 'DOĞAL GAZ' UYARISI

Afyonkarahisar'da elektrik kesintisi yaşamı olumsuz etkiledi. Birçok esnaf karanlıkta iş yapamaz hale geldi. Doğal gaz kullanımının yaygın olduğu kent merkezinde doğalgaz kaçağı alarmları nedeniyle doğal gaz Acil Çağrı Hattı 187'ye çok sayıda şikayet telefonu ulaştı. Doğal gaz yetkilileri, elektrik gelene kadar doğal gaz vanalarının kapalı tutulmasını istedi. Trafik sinyalizasyon sisteminin çalışmaması ise araç yoğunluğunun olduğu kavşaklarda zaman zaman aksaklıklara neden oldu.

Afyonkarahisar'da jeneratör satışı yapan Ethem Öncül, son 3 gündür elektrik kesintileri yaşanan kentte bugünle birlikte jeneratörlere ilginin arttığını belirtti. Öncül, "Daha önce ayda yılda bir jeneratör için gelen olurdu. Son 3 gündür yoğun talep var. Ama yine de elektrik kesintisi hayatımızı olumsuz etkilediği için bir an önce sıkıntının giderilmesini istiyoruz" dedi.

Afyonkarahisar'da gıda sektörü de elektrik kesintisinden nasibini aldı. Bazı esnaf işyerlerini masalara koyduğu mumlarla aydınlattı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye İzmir Ekonomi Ekonomi Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (59)

çıracı:

ak gemicikler, akayakkabı, ak saat, Aksaray, ak kadeh, akçay akkuyu, akelektirik ak kedicik akbalyoz, akergenekon, akbavul=akpkk

37
37
yanıtYanıtla
mehmet:

hemen herşeyin suçlusunu akp yaptınız Allah yar ve yardımcısı olsun akpnin

10
27
yanıtYanıtla
mehmet:

Barajlar neden devre dışı duruyorda gaz kullanıyoruz, yahu hırsızlığında bu kadarı, HES leri kapalı tut gaz kullan birilerini zengin et, ahanda 2015 Türkiyesi, durmak yok uyumaya devam.

23
11
yanıtYanıtla
Bayram.mobilWeb@haberler.com:

Bir elektrik kesintisi. Iktidara mal eden mallar. Bu ne hazımsızlık. Çatlayin. Emi.

13
20
yanıtYanıtla
MUSTAFA KEMAL ÇETİN:

21. yüzyıl Türkiye''sine yakışmamıştır bu kesintiler. Sonrasında Türkiye''de hayat durmuştur. İnternet kesintileri ile birlikte, haber ağları kesilmiş, Türkiye''nin güvenliği bile tehlikeye düşmüştür. Buna sebep olanlar yada gerekli tedbiri almayanlar, akp iktidarı bu işten kesinlikle sorumludur.

5
28
yanıtYanıtla
ÜLKÜ OCAKLARINI KAPATMAYA DEVLETİN GÜCÜ YETMEZmobilWeb@haberler.com:

Gizliden bozuk para bile sokamadigin adliyeye koca silah sokmuslar. Ortulu odenek sayesinde Mit ilk olayini yapti. Ampulculerin oy orani dustukce toplumu daha cok gerecekler. Turkiyedeki en buyuk mafya devlettir.

19
13
yanıtYanıtla
FIRFIR:

AMPULLER PATLAMIŞ DİYOLAR , HASAR VARMIŞ.

19
10
yanıtYanıtla
CihanMobil-ANDROID:

RTE, AKP.. Taş devrinede dödürdüniz Türkiyeyi ki,Zaaten Başkanlık sistemi adı altında bölmeyi hedeflediniz diye anlatıyor Milli Görüş. Resmen Taş devrine döndük. akıl almaz ama AYNEN ÖYLE... HARAM OLSUN, HARAM OLSUN, HARAM OLSUN RTE İÇİN AKITTIĞIM GÖZYAŞLARINA, HİZMETİME... GÖMLEK GİTTİ, DON GİTTİ ), "KRAL ÇIPLAK"... BU MESAJI OKUYAN KARDEŞİM... GÖZÜNÜ BİR AÇ ALLAH AŞKINA...

17
12
yanıtYanıtla
BORAmobilWeb@haberler.com:

Durmadan 50yıl öncesi savaşan Türkiyeden gaz kuyruğu pomeikleri yapan AKP lilere Milenyum çağında kapak olsun.halen buz gibi evde oturuyoruzyesinler sizin Yeni Türkiyenizi..Masalcılar sizi

17
12
yanıtYanıtla
gaz yağı:

AKPül patladı le cereyanlar mı yok tafoya kedimi girdi

12
14
yanıtYanıtla
Tüm 59 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title