Haberler

Elektrik Faturamı Düşürebilir miyim?

ilandır
Güncelleme:

Ülkemizde yaklaşık olarak 6 milyon elektrik abonesi"Serbest Tüketici" olma hakkını taşıyor ve 2 milyon elektrik abonesi bu hakkını kullanıp, tedarikçisini değiştirmiş durumda.

Her yıl, Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen alt sınırın üzerinde elektrik tüketen tüketiciler, "Serbest Tüketici" hakkına sahip olarak sınıflandırılıyor. Bu tüketiciler 200'ü aşkın elektrik firması arasından birisini seçip kendileri için en uygun tarifeye geçme imkânına sahip oluyor. 2016 yılında EPDK alt sınırı 3600kWh olarak belirledi. Yani, aylık faturası bir yıl boyunca ortalama 125 TL ve üzerinde gelen tüketiciler "Serbest Tüketici" olma hakkını kazanıyor.

Nasıl oluyor da elektrik firmaları devletten daha ucuza elektrik satabiliyor?

Aslında artık devlet elektrik satmıyor. 2001 yılında başlayan Elektrik Piyasasının serbestleşme süreci ile birlikte eskiden devletin belirlediği fiyattan ve tek bir kurum üzerinden satılan elektrik artık birçok tedarikçi tarafından müşterilere satılabilir hale geldi.

Bugünkü piyasa koşullarında tedarikçi firmalar müşterilerine sattıkları elektriği farklı yerlerden (elektrik piyasası, diğer tedarikçi firmalar, yurt dışı tedarikçi firmaları) tedarik etme imkânına sahipler. Bu şekilde tedarikçi firmalar daha uygun fiyata elektrik temin edip, uygun kampanyalar ile müşterilerine ulaştırabilmeye başladılar.

Daha fazla müşteri kazanabilmek için tedarikçi firmalar sürekli daha ucuza elektrik temin edebilmek, operasyonel maliyetlerini azaltabilmek için kendilerini geliştiriyor. Tüketiciler için avantaj sağlayan bu durumda tek yapılması gereken, kendisi için en iyisi olduğunu düşündüğün tedarikçi firmayı seçmektir.

Elektrik şirketimi değiştirmem bana ne kazandırır?

İşte en önemli soru bu. Tabii ilk akla gelen konu para tasarrufu. Tüketime ve seçilen tarifeye göre tasarruf oranları değişmekte ama aylık faturası 125 TL – 500 TL arası gelen bir tüketicinin, yılda yaklaşık bir faturasını bedavaya getirecek oranlarda tasarruf etmesi oldukça mümkün. Bunun için endeksli tarifelerden birini seçmek en doğrusu olabilir.

Bunun yanında bazı tüketiciler nakit akışlarını daha iyi öngörebilmek istiyor. Bunu tercih edenler devletin üç ayda bir yaptığı zamlarından etkilenmeyen, "zamlanmayan tarifeleri" seçebiliyor.

Bazı tüketiciler ise bir sorunu olduğunda, aradığında muhatap bulabilmeyi, faturalarının anlaşılabilir olmasını, ödeme tarihlerinde esneklik sağlanması gibi hizmet kalitesiyle alakalı etkenlere önem verebiliyor.

Kaynak:

Hesapkurdu.com Kimdir?

Ayda 2 milyon tüketicinin finansal kararları için başvurduğu Hesapkurdu.com, kredi seçeneklerini karşılaştırarak kişiye özel teklifler sunan bağımsız bir platformdur.

Advertorial Haberler Advertorial Sondakika Advertorial Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar?
title