Haberler

Elektrik Faturalarındaki "Kayıp Kaçak Bedeli" Geri Alınabilecek

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Yılmaz: "Tüketicilere çağrıda bulunmak istiyoruz; hizmet aldığınız elektrik dağıtım şirketlerine iadeli taahhütlü bir yazı göndererek, kayıp kaçak, sayaç okuma bedellerinin iadesini talep ediniz" "Bu talebiniz olumlu karşılanmadığı taktirde parasal sınırlara göre.

Bursa Tüketiciler Derneği (BTD) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun elektrik faturalarında  "kayıp-kaçak" ve "sayaç okuma" adları altında yer alan kesintilerin tüketiciler tarafından geri alınabileceği yönündeki kararını anımsatarak, "Tüketicilere çağrıda bulunmak istiyoruz; hizmet aldığınız elektrik dağıtım şirketlerine iadeli taahhütlü bir yazı göndererek, kayıp kaçak, sayaç okuma bedellerinin iadesini talep ediniz" dedi.

Yılmaz, dernek merkezinde düzenlediği basın toplantısında, yıllardır tüketicilerden elektrikle ilgili haksız para kesildiğini söyledi.

Kayıp ve kaçak bedelinin faturalardan kaldırılmasına rağmen uygulamanın devam ettiğini, bu yolla tüketicilerden fatura bedeline göre yüzde 12 ile 15 arasında kesinti yapıldığını ifade eden Yılmaz, tüketicilerin de bu haksız uygulamaya karşı hukuki mücadele başlattığını, açılan davaların bir kısmının da tüketici lehine sonuçlandığını bildirdi.

Yılmaz, yargıda yaşanan bu karmaşaya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun nihai kararla son noktayı koyduğunu vurgulayarak, yüksek yargının, "Dürüst tüketiciden kayıp kaçak parası alamazsınız. Bu hukuka ve adalet  düşüncelerine aykırıdır. Elektrikli nakli sırasındaki kaçakları engellemek, kaçak kullanımı yakalamak ve parasını ondan tahsil etmek elektrik dağıtım şirketinindir" yönünde karar verdiğini kaydetti.

Tüketicilerin bu haksız uygulama nedeniyle kayıp, kaçak gibi adlar altında her yıl 2 milyar lirayı aşan bir ödemeyle karşı karşıya kaldığını, yine her yıl "sayaç okuma bedeli" adı altında 180 milyon lira tahsil edildiğini anlatan Yılmaz, "Tüketicilere çağrıda bulunmak istiyoruz; hizmet aldığınız elektrik dağıtım şirketlerine iadeli taahhütlü bir yazı göndererek, kayıp kaçak, sayaç okuma bedellerinin iadesini talep ediniz. Bu talebiniz olumlu karşılanmadığı taktirde parasal sınırlara göre Tüketici Hakem Heyetine veya Tüketici Mahkemesine başvurunuz. Bu konuda tüketici dernekleri her türlü hukuki destek verecektir" diye konuştu. - Bursa

Kaynak: AA / Yerel

Sıtkı Yılmaz Yargıtay Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title