Haberler

Elektrik-Elektronik İhracatı 12 Milyar Doları Aştı

Güncelleme:

Beyaz eşyadan televizyona kadar pek çok farklı ürün gruplarını bünyesinde bulunduran elektrik elektronik sektörü, geçen yıl ihracatını 12 milyar 390 milyon dolara taşıdı.

Beyaz eşyadan televizyona, kablodan elektrikli aletlere kadar pek çok farklı ürün gruplarını bünyesinde bulunduran elektrik - elektronik sektörü, geçen yıl ihracatını 12 milyar 390 milyon dolara taşıdı. Türkiye'nin 157 milyar 622 milyon dolarlık ihracatında 5. sırada yer alan sektör, bu yıl ise bu rakamın üzerinde bir ihracat seviyesine ulaşmayı hedefliyor.

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği'nden (TET) yapılan açıklamaya göre, ocak - aralık döneminde sektör ihracatının en fazla yapıldığı ürün grubu 3 milyar 596 milyon dolarla elektronik oldu. Elektronik ihracatı geçen 2014 yılı genelinde önceki yıla kıyasla yüzde 9,9'luk artış kaydetti. Elektroniği 3 milyar 511 milyon dolarla beyaz eşya, 3 milyar 103 milyon dolarla elektrik ve elektrik üretim dağıtım ekipmanları ve 2 milyar 178 milyon dolarla kablolar takip etti.

Geçtiğimiz yıl elektrik-elektronik sektörünün en fazla ihracat yaptığı ilk üç ülke İngiltere, Almanya ve Irak oldu. Bu ülkeleri Fransa, Türkmenistan, İtalya, Azerbaycan-Nahcivan, İspanya, Rusya ve Polonya takip etti. Geçen yıl sektör ihracatında Türki Cumhuriyetler ve Avrupa ülkeleri önemini korumaya devam ederken, Amerika Birleşik Devletleri'ne yüzde 49 oranında ihracat artışı dikkat çekti. ABD'ye geçtiğimiz yıl 174 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

TET Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, belirsizliklerle dolu zorlu bir yılı geride bıraktıklarını söyleyerek şunları kaydetti:

"Çevre ülkelerde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen yıl boyunca alt sektörlerimizde önemli faaliyetler gerçekleştirdik ve alternatif pazarlara ağırlık verdik. İhracat ağımızı genişletme noktasında son yıllarda yaptığımız çalışmalara 2015 yılında da Etiyopya - Sudan, Kamboçya - Laos - Myanmar, Venezuela - Panama ve İsveç - Norveç'e ticaret heyetleri ile devam etmeyi planlıyoruz."

TET'in, Türkiye'nin teknolojideki gücünü temsil ettiğini vurgulayan Ebiçlioğlu, alt sektörlere yönelik yurtdışı pazarlama takımlarının, ihracat artışı ve yeni ihracat pazarlarına ulaşmada önemli rol oynayacağını belirtti.. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Fatih Kemal Ebiçlioğlu Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title