Haberler

Elektrik Borcu İki Kurumu Karşı Karşıya Getirdi

Diyarbakır'da DEDAŞ'ın, yaklaşık 90 milyon lira borcu bulunduğu gerekçesiyle DİSKİ'ye ait atık su arıtma tesisinin elektriğini kesmesinin ardından iki kurum arasında yaşanan gerginlik sürüyor DEDAŞ Genel Müdürü Karagüzel: "Ödenmeyen ve Büyükşehir Yasasından sonra büyükşehire devredilen yerlerdeki içme sularıyla alakalı sıkıntılar bir çözüm noktasına gitmedi, iyice kangrenleşmeye başladı.

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) Genel Müdürü Murat Karagüzel, Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğüne (DİSKİ) ait atık su arıtma tesisinin elektriğinin kesilmesini ilişkin, "Ödenmeyen ve Büyükşehir Yasasından sonra büyükşehire devredilen yerlerdeki içme sularıyla alakalı sıkıntılar bir çözüm noktasına gitmedi, iyice kangrenleşmeye başladı. Biz de son çare olarak elektriklerini kesmek zorunda kaldık" dedi.

Diyarbakır'da DEDAŞ'ın, yaklaşık 90 milyon lira borcu bulunduğu gerekçesiyle DİSKİ'ye ait atık su arıtma tesisinin elektriğini kesmesinin ardından iki kurum arasında yaşanan gerginlik sürüyor.

DİSKİ ekiplerinin, DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel'in evindeki su sayacını kayıp kaçak kontrolü için söküp, sayacın yerini mühürleyen ekiplerin sayacı bir gün sonra yeniden takmasının ardından yine DİSKİ ekiplerince DEDAŞ hizmet binasının önündeki yolun, herhangi bir bildirimde bulunulmadan kanalizasyon çalışması için iş makineleriyle kazılması gerginliği artırdı.

"Belediye aboneliklerinde gelişme sağlanamadı"

Karagüzel, AA muhabirine, sorumluluk bölgelerindeki Şanlıurfa, Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Batman, Mardin olmak üzere 6 ilin tamamında belediyelerin 260 milyon elektrik borcu bulunduğunu söyledi.

Görevi devraldıkları günden bu yana borçların tahsili konusunda diyalog içinde, görüşerek ve anlaşarak borcun tahsiline gitmeyi tercih ettiklerini, aynı şekilde belediyelerin borcunda da ödeme gücü nispetinde tahsilatı protokol ve uzlaşmalarla yürütmeye çalıştıklarını ifade eden Karagüzel, bunun belediyelerin yanı sıra tarımsal sulama aboneleri, meskenler ve ticarethanelerde de yapıldığını belirtti.

Karagüzel, faiz affı ve çeşitli kampanyalarla abonelere ödeme kolaylığı sağlandığını, bu şekilde iyi niyetlerini her yerde göstermeye çalıştıklarını dile getirdi.

"Vatandaşlarla ilgili borçlarda belirli bir seviyeye gelindi ancak tarımsal sulama ve belediye aboneliklerinde bir türlü gelişme sağlanamadı" diyen Karagüzel, yaklaşık bir iki aydır basın yoluyla, yazışmalarla artık herhangi bir aksiyon alınmaması durumunda son çare olarak elektriklerin kesileceğini bildirdiklerini, bir gelişme olmadığından da bu hafta içinde 6 ilde eş zamanlı olarak elektrik kesintisine gidildiğini vurguladı.

"Şırnak Belediyesi borcuna karşılık bazı emlak verdi"

Karagüzel, Siirt'te belediyelerin birçoğunun protokol ile ödeme yaptığını, kendilerinin ve ilgili bakanlıkların girişimi sonucu İller Bankasının belediyelere kredi verdiğini, bunu sürekli belediyelere duyurduklarını aktararak, birçok belediyenin kredi talebinde bulunduğunu anlattı.

Batman Belediyesinin 8 milyon liralık borcu için yapılandırmanın tamamlandığını, bazı ilçeler için de aynı durumun sözkonusu olduğunu ifade eden Karagüzel, şöyle konuştu:

"Siirt'teki birkaç belediye de aynı işlemi yaptı. Şırnak'ta farklı bir uygulama oldu. Şırnak Belediyesi borcuna karşılık bazı emlaklarından verdi. Her türlü diyalog yolları açık şekilde işlemleri yürütüyoruz. Bunu Diyarbakır'da da yapmak istedik. DİSKİ ile daha önce yapılan bir iki protokol kapsamında borçlar ödeniyordu. Ödenmeyen ve Büyükşehir Yasasından sonra büyükşehire devredilen yerlerdeki içme sularıyla alakalı sıkıntılar bir çözüm noktasına gitmedi, iyice kangrenleşmeye başladı. Biz de son çare olarak elektriklerini kesmek zorunda kaldık."

"Biz borcu belgelerle ortaya koyduk"

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin belirtilen borçla ilgili kendilerine herhangi bir itirazda bulunmadıklarını, bu itirazın basın yoluyla yapıldığını savunan Karagüzel, "Biz borcu belgelerle ortaya koyduk. Yine belgelerle masa başında oturup bunu neticelendirmek istiyor, bir haksızlık varsa herkese duyurmak istiyoruz" diye konuştu.

Belediyelerin de DEDAŞ'ın da hizmet sunduğuna, elektrik ve suyun birbirinden ayrılmayacak kadar önemli kamu hizmeti olduğuna işaret eden Karagüzel, elektrikleri kesmemek için tahsilatı zorladıklarını ifade etti.

"En çok borç Diyarbakır'da"

Karagüzel, sorumluluk bölgelerindeki 4 ilde protokol ve uzlaşmalarla tahsilatta yol alındığını ancak Şanlıurfa ve Diyarbakır'da tahsilat konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

"Bölgedeki en çok borç 90 milyon lira ile Diyarbakır'da, belediye ve köy içme sularında görülüyor. Bu nedenle 20 Ocak'ta eş zamanlı 6 ilde kesinti yapıldı" ifadelerini kullanan Karagüzel, şunları dile getirdi:

"Bu kesintilerden sonra sözkonusu DİSKİ'ye ait arıtma tesisinin de elektriğini kestik. Ancak bu da ciddi bir kurum ve bizim yaptığımız işin benzerini yapan elektrikçileri var. Daha önce kesim yaptığımız abonelerin elektriği bir şekilde bu ekipler tarafından bağlandı. Gerginliği artırmamak için bir şey yapmamıştık. Tahsilat olmadan bu ekiplerce elektrik verilirse ikinci bir karar almayı düşünüyoruz. Karşı tarafın da durumu iyi analiz ettiğini tahmin ediyoruz."

"Mevzuatın emrettiklerini uygulayıp, sonuca gideceğiz"

Karagüzel, mevcut borçlarla ilgili uzlaşılması gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Su borcuyla ilgili iddialarımız doğru değilse mahkemeye gidecek taraf onlardır. Ancak hala birşey yapılmadı. Belediye ile bu konuda oturup, uzlaşacağımıza inanıyoruz. İhtiyaç olan su ve elektriği keserek bir yere varılamayacağını bizler kadar onlar da biliyor. Uzlaşı gösterilmediği takdirde mevzuatın bize emrettiklerini uygulayıp, sonuca gideceğiz. En büyük iddia, arıtma tesisi olmadığına yönelik. Arıtma tesisi yapılması için kendileri bize belge sundular ve o belgeye istinaden abonelik yapıp, tarifelendirdik."

Karagüzel, Diyarbakır'da 45 farklı noktada elektrik kesintisine gidildiğini, bir kısmının o gün içerisinde ödeme yaptığını aktararak, "Mahallerdeki içme sularında kesinti oldu ancak hizmet binalarına kesinti yapılmadı. Çünkü hizmet binalarının borcu ödeniyor. Tahsilata yönelik gelişme bekliyoruz. Olmadığı takdirde durumu değerlendirip, son çare olarak kesintiye devam edilecek" şeklinde konuştu.

"Evimin sayacının alınması talihsiz bir olay"

Karagüzel, evinin su borcu bulunmamasına rağmen suyunun kesildiğini ifade ederek, şöyle dedi:

"Evimin sayacının alınması talihsiz bir olay. Yanlış bir anlaşılma olduğunu düşünelim. Bu sabah ise bize bilgi verilmeden tekrar sayacımız bağlanmış. Bunun bilinçli yapıldığına inanmıyorum. Normalde yaklaşık bir ay önce sayacımız sıfırlanmıştı. Bakım bile yapılacak olsa yerine geçici sayaç takılır. İnşallah bir misilleme değildir. Ayrıca bugün hizmet binamızın önü kanalizasyon çalışması gerekçesiyle kapatıldı. İddia bakım çalışması yapıldığı yönünde. Öyle olduğuna inanmak istiyoruz. İtirazımızı bildirdik. Değerlendirecekler."

"Hizmet binalarının elektrik borcunu ödüyorlar"

Belediyelerin çok sayıda hizmet binası olduğunu ifade eden Karagüzel, hem içme suyunun tüketimlerinin fazla olması hem de içme sularıyla alakalı kesinti yapılmasında daha hassasiyet gösterileceği düşüncesiyle hizmet binalarının borcunun ödendiğini, içme suyu borçlarının ödenmesi konusunda aynı hassasiyetin gösterilmediğini savundu.

"Hizmet binalarının elektrik borcunu ödüyorlar. İçme suları sonraya bırakılıyor" diyen Karagüzel, şunları dile getirdi:

"Abonelerimizin çoğunda ödeme iradesi gördük ama belediyelerde bunu bir türlü göremedik. Yüzde 74'lük kayıpla hizmet vermeye çalışıyoruz. Bu kayıp oranını finanse edecek, bunu ortadan kaldıracak mali güç hiç kimsede yoktur. Halkın refahı ve sağlığı için kamu hizmeti sunuyoruz. Bunu sağlamak için gerekli olan finans abonelere sunduğumuz hizmetin karşılığı. Basına hep kapısı kazılan, suyu kesilen, elektrik kesen bir DEDAŞ imajıyla çıkıyoruz. Yaptığımız yatırımlar, iyileşmeler, aydınlatmalar görünmüyor. Kamuoyunda yatırım ve iş yapmıyor gibi bir intiba duyuluyor. Hizmeti sürekli, kaliteli ve kesintisiz sunmak istiyoruz. Yaptığımız tüm çalışmalar da buna yöneliktir."

Belediyeden açıklama

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak da ilçe belediye başkanları, bazı sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla büyükşehir belediyesi önünde yaptığı açıklamada, DİSKİ'ye ait aralarında atık su arıtma tesisinin de bulunduğu bazı kurumların elektriğinin kesilmesini "hukuksuzluk" olarak nitelendirmiş, büyükşehir belediyesi ve DİSKİ'nin hiç bir kuruma güncel borcunun bulunmadığını savunmuştu.

Öte yandan DEDAŞ yetkililerinin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde, belediye yetkilileriyle sorunun çözümü için görüşme yaptığı öğrenildi. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Yerel

Murat Karagüzel Diyarbakır Şanlıurfa Siirt Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title