Haberler

Elazığ Tunceli Fırat Havzası, Kültür Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi İlan Edildi

Elazığ Tunceli Fırat Havzası'nın Kültür Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi ilan edildiği bildirildi.

Elazığ Tunceli Fırat Havzası'nın Kültür Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi ilan edildiği bildirildi.

Elazığ Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Elazığ'daki Hazarbaba Kayak Merkezi, Hazar Gölü, Harput, Palu, Keban, Ağın, Tunceli, Pertek, Çemişgezek, Malatya'da Arapkir ve Erzincan'da ise Kemaliye'nin Kültür Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi ilan edildiği belirtildi.

Tunceli ve Elazığ valiliklerinin, kentlerin sosyal, kültürel ve ekonomik potansiyelini harekete geçirmek için Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak ilan edilmesini Kültür ve Turizm Bakanlığından talep ettiği ve bu talebin uygun görülerek Bakanlar Kurulu'ndan çıktığı ifade edilen açıklamada, "Bu kararın dayanağı, 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu ile bu kanunda değişiklik yapan 4957 sayılı kanundur. Söz konusu kanunlar uyarınca, turizm merkezi daha dar kapsamda ilan edilen bir kavram olup, içinde kültürel unsurları barındırmamaktadır. Esasen, turizm merkezleri için yasada öngörülen teşvik ve kolaylıkların tamamı kültür, turizm, koruma ve gelişim bölgesi için de verilmektedir" denildi.

Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin ilave özel imkan ve teşviklerinden de bahsedilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Temel amaç sadece turizm potansiyeli ile sınırlı kalmayıp, ülke genelinde bazı bölgelere özelliğini veren kültürel değerlerin de turizm unsuru ile beraber kullanılıp sadece turizm kenti değil, kültür ve turizm kenti oluşumunu sağlamaktadır. Turizm merkezlerinde sadece ulusal yatırımcılara 49 yıllık tahsisler yapılırken, Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinde uluslararası yatırımcılara 75 yıllığına tahsisler yapılabilmektedir. Sadece turizm değerlerinin değil, aynı zamanda kültürel değerlerin de korunarak gelecek nesillere aktarılması sağlanmaktadır. "

Açıklamada, Fırat Havzası'nın Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak ilan edilmesinin nedeninin bu bölgenin termal, kış, kıyı, kültür, inanç gibi birçok turizm türünde potansiyele sahip olmasından kaynaklandığına dikkati çekildi.

- ELAZIĞ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title