Haberler

Elazığ'da Üzüm Festivali

Elazığ'da gerçekleştirilen üzüm festivali kapsamında düzenlenen "en güzel üzüm yarışması"nda dereceye giren yetiştiriciler ödüllendirildi.

Elazığ'da gerçekleştirilen üzüm festivali kapsamında düzenlenen "en güzel üzüm yarışması"nda dereceye giren yetiştiriciler ödüllendirildi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce, her yıl kentin farklı bir yöresinde kutlanmak üzere başlatılan ve bu yıl ilki merkeze bağlı Hoş köyünde yapılan festival, renkli görüntülere sahne oldu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan festivalde Elazığ Belediyesi mehteran takımı konser verdi. Festival kapsamında düzenlenen "en güzel üzüm yarışması"nda' dereceye giren üzüm yetiştiricilerine ödülleri verildi.

Beyaz ve siyah üzüm kategorilerinde yapılan yarışmaya katılan 40 yetiştirici, ziraat mühendislerinden oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Birincilik elde eden üreticilere çeyrek altın ve çapa makinesi, ikincilere ilaçlama makinesi, üçüncülere ise bitkisel ilaç verildi.

Festivalde katılımcılara üzüm ve yemek ikram edildi.

"Meyveyi sadece üretmek yetmiyor..."

Festivalin açılış töreninde konuşan Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, kentin yaklaşık 300 bin hektar tarım arazisi ve 250 bin hektara yakın merası ile tam anlamıyla tarım ve hayvancılık kenti olduğunu söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da açıkladığı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik "Yatırım ve Kalkınma Hamlesi" programı içerisinde Elazığ'ında yer aldığını anımsatan Zorluoğlu, bu teşvik paketinin yürürlüğe girmesiyle yapılacak yatırımlarla kentin mevcut potansiyellerini daha iyi kullanacağını ifade etti.

"Meyveyi sadece üretmek yetmiyor, bunun pazarlanması da çok büyük önem arz ediyor" diyen Zorluoğlu şöyle konuştu:

"Bu çerçevede tarıma dayalı sanayi yani meyvenin işlenip katma değeri yükseltilerek iç piyasanın yanı sıra yurt dışına ihraç edilerek değerlendirilmesi ilimiz için büyük önem arz etmektedir. İnşallah bu yeni teşvik paketinin yürürlüğe girmesiyle birlikte özel yatırımcılar şüphesiz bu alanda da çalışma yapacaklardır. Bu sayede ilimiz meyveciliğin daha da geliştiği ve pazar sorunun aşıldığı bir il haline gelecektir."

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise yılda 85 bin ton üzüm yetiştirilen kentin potansiyelini çok daha iyi değerlendirmesi ve maksimum düzeye çıkarması gerektiğini vurguladı.

Üretilen üzümlerin ileri ürün haline getirmeleri gerektiğini aktaran Yanılmaz, "Bu ister üzüm olsun, ister kayısı gibi diğer ürünler olsun ileri ürün haline getirildiğinde üreticinin eline gerçek değeri geçmiş olacaktır." dedi.

Kentte 85 bin ton üzüm üretimi gerçekleştiriliyor

Kentte meyvecilik açısından en fazla üretimi yapılan ürünün üzüm olduğunu aktaran İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan, öküzgözü, ağın beyazı, şilfoni, tahannebi ve köhnü gibi üzüm çeşitlerinin yetiştirildiğini bildirdi.

Üzüm festivalinin kent için hayırlı olmasını dileyen Karahan, şunları kaydetti:

"2015 TÜİK verilerine göre yaklaşık 104 bin dekar alanda 44 bin ton civarında sofralık ve 41 bin ton civarından şıralık olmak üzere 85 bin ton civarında ilimizde üzüm üretimi yapılmaktadır. Hoş köyü ve civarındaki köylerde yoğunluklu olarak kadim tarihten beri üzüm yetiştiriciliği yapılmakta ve üzümle ilgili ürünler üretilmektedir. Biz de bu vesileyle ilk festivalimizi yoğun olarak üzümün yetiştirildiği Hoş köyünde yaptık."

Festivale, Elazığ AK Parti milletvekilleri Tahir Öztürk, Ejder Açıkkapı ve Necati Çetinkaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkanı Mehmet Sığırcı, oda, birlik başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Mücahit Yanılmaz Murat Zorluoğlu Elazığ Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title