Haberler

Elazığ'da Silajlık Mısır Hasadı Başladı

Elazığ’ın Mollakendi beldesinde silajlık mısır hasadı başladı.

Elazığ'ın Mollakendi beldesinde silajlık mısır hasadı başladı.

Mollakendi beldesi Karşıbağ köyünde gerçekleşen silajlık mısır hasadına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan, Belde Belediye Başkanı Sabri Yılmaz, El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürü Haydar Aktar, Damızlık Sığır Üreticileri Birliği Başkanı Ümit Fırat Turan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

Elazığ'da 465 bin kapasitede küçükbaş, 140 bin civarında ise büyükbaş hayvancılık mevcut olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan, "Hayvancılıkta verimli ve karlı olabilmenin en önemli etkenlerinden bir tanesi kaba yemdir. Bugün burada Mollakendi beldemize bağlı Karşıbağ köyünde örnek bir silaj üretim alanındayız. Silajlık mısır üretimin en önemli kaynağı su kaynağıdır. Uluova bölgesi olarak nitelendirdiğimiz bölgemizde daha önceki yıllarda sulama olmasına karşılık,şimdilik sadece kuyu sulaması ile sulama yapabilmekteyiz. İnşallah hükümetimizin, siyasilerimizin, valimizin yapmış olduğu çalışmalarla ve almış olduğu kararlar doğrultusunda çok yakın zamanda uluovayı tekraren cazibe ile gelecek su ile buluşturup bu üretimleri kat kat daha arttırmayı düşünüyoruz" dedi.

TÜİK verilerine göre Elazığ'da yaklaşık 10-15 bin dekar civarında bir üretim yapıldığını aktaran Karahan, "Ancak bunun 7 bin dekar civarı kadarına destekleme yapabiliyoruz. Geçen yıl dekar başına 75 lira olan desteği, bu yıl 90 liraya çıkardık. Bakanlık olarak, geçen yıl 227 üreticimize 5 bin 500 dekar destekleme alanına karşılık, 410 bin lira bir destek sağlamış bulunuyoruz. Son beş yılda da yaklaşık 3 milyon liralık bir destek vermişiz. Ekim ayı ilimizde silajlık mısırın tam hasat dönemidir. Süt olum döneminden sarı olum dönemine dönüş zamanıdır. Bu zamanı biraz geciktirirsek özellikle protein açısından önemsediğimiz yem bitkisi değerini kaybetmiş olur" diye konuştu.

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ümit Fırat Turan ise silajlık mısır üretimi il genelinde yaygınlaştırarak, üreticilerimizin kaba yem ihtiyaçlarını azami ölçüde karşılamalarını sağlamak olduğunu kaydetti. - ELAZIĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mollakendi Elazığ Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title