Haberler

Baraj Mağduru Köylülerden Yol Eylemi

Güncelleme:

Elazığ'ın Palu İlçesi'nde yapılan Beyhan 1 Barajı için su tutulmaya başlanmasıyla yolları da sular altında kalan 10 köyde yaşayanlar,protesto gösterisinde bulundu.

Elazığ'ın Palu İlçesi'nde yapılan Beyhan 1 Barajı için su tutulmaya başlanmasıyla yolları da sular altında kalan 10 köyde yaşayanlar, Kaymakamlık önünde protesto gösterisinde bulundu.

Palu'da Beyhan 1 Barajı'nın yaklaşık 1 ay önce tamamlanarak su tutulmaya başlanması üzerine, bölgede 10 köyün Palu'ya ulaşımını sağlayan Gökdere Köprüsü ile yollar, sular altında kaldı. Köylüler, daha önce Palu'ya ulaşmak için 40 kilometre yol giderken, köprü ve yolların sular altında kalması üzerine ilçelerine ulaşmak Kovancılar İlçesi üzerinden 60 kilometre yol yapmak zorunda kaldı. Köylerine yapılacak yeni yolların yapılmadığını ve kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını söyleyen 10 köyden yaklaşık 100 kişi, Palu Kaymakamlığı önünde toplandı. Ellerinde, 'Beyhan- Gökdere karayolu projesi başlasın artık', 'Sadaka değil sadakat istiyoruz' yazılı dövizler açtı.

Palu Kaymakamlığı önünde toplanan yaklaşık 100 kişilik gurup, köylerinin Palu İlçesi ile ulaşımının kesildiğini belirterek burada basın açıklaması yaptı. Palu Gökdere Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Ataş, barajın yapılmasıyla birlikte, çevredeki 10 köyde yaşayan yaklaşık 40 bin insanı zora soktuğunu belirterek, şunları söyledi:

"Baraj yapılmadan önce ulaşımımızı zor ve tehlikeli yollarla sağlamış olsak da, maalesef bu gün artık yolumuz yok. Karayolu ve demiryolumuz, bölgemize yapılan Beyhan 1 barajından dolayı gasp edildi. Yani yapılan barajın vermiş olduğu ulaşım mağduriyetimiz devam etmektedir. 10 köyün halkı yok sayılmıştır. Bölgemizde okul açılışı yapan dönemin Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım ve akabinde baraj göletinde su tutulmadan yolumuzun yapılma sözü ve taahhüdü verildi. Daha sonra aynı bakanlığa gelen Ulaştırma Bakanımız Sayın Lütfü Elvan da 25 Nisan 2014 tarihinde medya karşısında yaptığı konuşmada bunun sözünü vermiştir. 10 köyün muhtarı olarak, yıllardır haykırdığımız baraj mağduriyetimiz, maalesef halen duyulmamış ve herhangi bir somut adım atılmamıştır. Birçok bakanlığa ve ilgili kurumlara durumun aciliyetini bildiren müracaatlarımız görmezden gelinmiştir. Özellikle soruyoruz, bağlı olduğumuz Palu İlçemize nasıl ulaşacağız? Bırakın ilçemize ulaşmayı, Gökdere Havzası'nın 10 köyünün öğrencileri, baraj mağduriyetinden dolayı, taşımalı olarak geldikleri okullarına bile ulaşamamaktadır. Bunun izahını yetkililerden bekliyoruz."

Köylerine sınır olan Bingöl ile aralarında istimlak bedelleri arasında da büyük farklar olduğunu belirten Ataş, "Elazığ ve Bingöl komşu iki il olmasına rağmen, istimlak bedelleri arasında ciddi fark vardır. Arazilerimiz verimlilik ve sulak olma özelliği ile yanı başımızdaki Bingöl arazilerinden daha iyi olmasına rağmen bizim arazilerimize verilen istimlak bedelleri dönüm başına 2 bin ile 6 bin lira arasında çok komik rakamlar iken, Bingöl'de bu rakamlar en düşük 14 bin 500 liradan ödenmiştir. Ayrıca, Devlet Demiryolları'nı yapan şirket ile barajı yapan şirketin aynı arazilere biçtiği değer arasında bariz farklar vardır. Bunun nedeninin açıklanmasını istiyoruz" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından grup, olaysız dağıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gökdere Bingöl Elazığ Palu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500

Yorumlar (2)

ElazığlımobilWeb@haberler.com:

Oylar hdp ye..

0
0
yanıtYanıtla
Bir anektotmobilWeb@haberler.com:

Onlarca yıldır devletin unuttuğu bir köy tam hatırlandı derken görünen o ki tekrar kaderine terkediliyor. Ricam şu ki var dedikleri yolu bir gidip görsünler. 35 kmlik toprak yol 2 saat sürmektedir ve ilçe ile bağlantı başka bir ilce üzerinden sağlanıyor.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title