Haberler

El Cezire'den Türkiye Yorumu: Seçimden Çıkan Tablo Başbakanının İstediği Tablo Değil

Türkiye'de yoğun tartışmalara yol açan yerel seçim sonuçları için "demokratik şans veya otoriter restorasyon" gibi yorumları yapılıyor.

Türkiye'de yoğun tartışmalara yol açan yerel seçim sonuçları için "demokratik şans veya otoriter restorasyon" gibi yorumları yapılıyor. El Cezire TV kanalının yansıttığı bir yorumda " Türkiye'deki yerel seçimler, iktidardaki AK Parti için lekeli bir zafer getirdi" savı dile getirilirken seçimden çıkan tablonun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın isteyebileceği tablo olmadığı" da savunuluyor.

Yorumda Başbakan Erdoğan'ın seçim gecesi "balkon konuşması"nda zaferini duyururken CHP, MHP, Hizmet ve Gezi protestocularını "başarısız" ilan ettiğine dikkat çekilerek "Seçim kampanyası sırasında bu oyunculardan Erdoğan ve yakın çevresine gelen büyük saldırı göz önünde tutulursa eğer gerçekten bir başarıdır. Ancak bu başarı ne kadar sürdürülebilir olduğu ve Türkiye'nin dünyadaki konumu ve demokratik bir ülke olarak geleceği açısından ne anlamına geldiği ise henüz belli değil" değerlendirmesi yapılıyor.

Seçimin bölgelere göre sonuçlarına işaret edilerek, "Türkiye'nin seçim sonucu aslında ülkenin son dönemde yaşadığı siyasi kutuplaşmanın derecesinin etüd edilecek bir örnek olayı oluşturuyor" denilen makalede, bakılan açıya göre AK Parti'den başka diğer tüm oluşumların kaybettiğinin söylenebileceği belirtildikten sonra "Ancak, AKP'nin inandırıcılığının restore edildiğini iddia edilecek kadar oy kazandı mı?" sorusu soruluyor.

Başbakan Erdoğan ve partisinin kredibilitesinin Gezi protestolarının patlak verdiği Mayıs 2013'den bu yana "ciddi biçimde sarsıldığı", yolsuzluk soruşturmalarının "yeni darbeler indirdiği" öne sürülüyor ve Twitter ve YouTube yasakları gibi son dönemde yaşanan gelişmelere dikkat çekildikten sonra şu görüş de dile getiriliyor:

"Seçim gününün, hukuk üstünlüğünün hızlı bir erozyona uğradığı ve Erdoğan'ın sert kutuplaştırıcı bir söylemi kullandığı bir arada geldiği düşülürse AKP lehindeki hile ve manipülasyon iddiaları şaşırtıcı değil. Birçoğu Gezi olayları ile birlikte harekete geçirilen 30 bin bağımsız seçim gözlemcisi sayesinde bu girişimlerin birçoğu belgelendi ve bazıları da engellendi."

-"SEÇİMDEN ÇIKAN TABLO BAŞBAKANIN ARZU EDEBİLECEĞİ BİR TABLO DEĞİL"-

El Cezire'nin yayınladığı yorumda "Böylece yerel seçimlerden çıkan tablo Başbakanın isteyebileceği bir tablo değil. Kendisi ve partisi için bir referandum olduğu gibi mücadele verildiği seçimde oyların yüzde 45'ini elde etti. Yarışmayı planladığı Ağustos için öngörülen Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa, birinci turda başarısızlık anlamına gelirdi."

Twitter ve YouTube yasakları ve yerel seçime ilişkin soru işaretlerinin de, Türkiye'nin Batılı müttefikleri ve Erdoğan için oy kullanmayan yüzde 55'lik kısım tarafından kolay alınmayacağının da savunulduğu yoruma, bundan böyle birçok şeyin hükümetin otoriterlik yönünde ilerlemeyi sürdürüp sürdürmeyeceğine, seçimi bir fırsat penceresi olarak kullanarak "daha az kutuplaştırıcı ve daha kapsayıcı demokratik siyasete dönüş yapıp yapmayacağına bağlı olacağı" uyarısıyla son veriliyor.

Kaynak: ANKA / Dünya

Recep Tayyip Erdoğan El Cezire Ak Parti Türkiye Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title