Haberler

El-Cezire Arap Kanalı Van’ı Anlatan Haberler Yayınladı

El-Cezire Kanalı Arap Yatırımcıları da İpekyolu Üzerinde Önemli Ticaret Merkezi Olan Van'a Yatırım Yapmaya Davet Etti

Merkezi Katar'da bulunan El-Cezire Arap Kanalı Van'ın turizm ve ekonomik potansiyelini anlatan 4 bölümden oluşan haberler yayınladı. Arap yatırımcılarla birlikte, Arap turistleri de yazları serin olan ve birçok medeniyete beşiklik yapan, bölgenin ticaret merkez üssü Van'a davet ediyor.

19 Eylül'de Akdamar Kilisesi'ndeki dini ayini takip etmek amacıyla Van'a gelen El-Cezire Arap Kanalı Türkiye Temsilcisi Ömer Haşrem'in yaptığı haberler yayınlandı. Van'ın ekonomi, sanayi ve yatırım potansiyeli anlatan özel bir dosya ise yakında yayınlanacak. 4 bölüm halinde yayınlanan haberlerde, Akdamar Kilisesi'ni restore eden Türkiye Cumhuriyeti'nin yılda bir kez burada ayin düzenlenebileceğini, inanç özgürlüğü ve kişisel özgürlükler bağlamında gerek Ermeni kökenli vatandaşlarına gerekse komşusu Ermenistanlılara iyi niyet vurgusu yapılıyor.

Ayrıca haberde Van şehrini sosyal ve dini açıdan önemli bir merkez olarak gösteren El-Cezire, dini ayine katılmak için kente gelen Ermeniler ve diğer misafirlerin evde ağırlanmasından da övgüyle bahsediyor.

Van, İpekyolu Üzerinde Önemli Ticaret Merkezi

Van'ı, Türkiye'nin İran'a açılan kapısı ve İpekyolu üzerinde önemli bir ticaret merkezi olarak gösteren El-Cezire, haber de ise şu hususlara da dikkat çekiyor. "Üzerinde pek çok medeniyete kurulmuş ve M.Ö. 3 ile 8. yüzyıllarda yaşayan Urartu Devleti'ne başkentlik yapmış. Ticaret, turizm ve endüstrisinin yüzde 60'ını İran ile gerçekleştiriyor. İşlem hacmi resmi olarak 20 milyon dolar. Bu durum komşu ülkelere yönelik üretim ve ticarette daha ileriye gitme konusunda gelecek vaat ediyor.

Şehirde İran'dan gelen malların satıldığı bir çarşı var. Van, İranlılar için özel araçlarıyla gelip havaalanından çeşitli ülkelere gittikleri lojistik bir yer konumunda bulunuyor. Yılda 30 bin İranlı tren yoluyla Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli şehirlerine naklediliyor. Vali Münir Karaloğlu'nun yatırımcılara verilen teşvikler, vergi ve gümrük muafiyeti sağlaması ve ucuz iş gücü imkanıyla Türkiye'nin ilk beş şehrinden biri olduğunu ilan ediyor."

El Dokuma Hale Ve Savat

"Ermenistan, İran, Azerbaycan ve Gürcistan'ın arasında yer alan türkiye'nin Van şehri, meşhur el dokuması halılarıyla el emeğine önem veren kültür seviyesi yüksek turistleri cezbediyor. Çünkü bu halıların motifleri birbirlerine komşu halkların ortak kültürünü yansıtıyor.

Bu halılar, 5 milyon doları bulan ticaret hacmiyle Amerika, Avrupa ve Ortadoğu'ya ihraç ediliyor. 1000 kadar kız çocuğu bu sektörde çalışıyor ve yaklaşık 5000 kişinin ekonomisine katkıda bulunuyor. Diğer bir el sanatı da Savat olarak adlandırılan gümüşün çeşitli kültürel motiflerle işlenmesi sanatıdır. Kökeni bölgede yaşayan Ermenilere dayanan bu el sanatı 700 yıldan beridir devam ediyor. Bu sanat sadece Van şehrine özgüdür.

Türkiye'nin diğer şehirlerinde bulunmamaktadır. Savat işçiliğinin devam etmesi için çeşitli eğitim programları düzenleniyor fakat bu iş kolunda çalışanların sayısı 500'ü geçmiyor. Bu el sanatları Türkiye'nin doğusundaki Van şehrinin kültür çeşitliliğini oluşturuyor. Bu da sanatların varlığını korumasına ve şehrin ekonomisine yardımcı oluyor. Zira bu el sanatları dünyanın çeşitli yerlerindeki pazarlara kültürlere hitap ediyor"

İnci Kefali Balık Göçü

Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür. Suyunun terkibine etki eden volkanik dağlarla çevrilidir. Bu özelliği onu tatlı ve tuzlu diğer göllerden ayırmaktadır.

Suların hiçbir bilimsel sınıflamasına uymamaktadır. Tuzluluk oranı denizlerden daha fazladır. Soda oranı yüzde 10'dur. Diğer göllerde bu oran yüzde 7'dir. Bu özellikleriyle okyanusların terkibine benzemektedir. İnci Kefali balığı balığı Van'ın sodalı gölünde yaşayan bir türdür. Bu balıklar gölde yaşıyorlar fakat çoğalamıyorlar. Bu nedenle bahar başlangıcında göle akan tatlı sularda akıntının tersine yüzerek yumurtalarını bırakıp dönüyorlar. Yumurtadan çıkan yavrular da göle doğru gidiyorlar.

Suyunun cilt hastalıklarına ve alerjiye iyi geldiğine inanan insanlar serinlemek için gölde yüzüyor, gölün etrafındaki tesisleri ziyaret ediyorlar. Fakat halk ekonomik ve turistik açıdan gölün imkanlarından daha fazla istifade etmek istiyor. Bunun için dışarıdan yatırım bekliyor. Şehir ve göl denizden 1600 metre yüksektedir. Bu durum havanın ve iklimin sağlıklı ve ılımlı olmasına sebep olsa da turistler bu imkanlardan ancak yüzde 10 oranında faydalanılıyor.

Vangölü Canavarı Efsanesi Anlatılıyor

"Dünyada Van, Ahirette İman! Şehrin göle aşık şairleri halkın hissiyatını bu şekilde dile getiriyorlar. Gölle ilgili bir takım hikayeler ve efsaneler rivayet ediliyor. Gölde asırlardır yaşayan bir canavar olduğu ve şimdiye kadar kimseye zarar vermediği de bunlardan biri…"

Haberde ayrıca Van Valisi Münir Karaloğlu, Vali Yardımcısı Atay Uslu, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Hakan, Kent Konseyi Başkanı Necdet Takva, Merit Şahmaran Oteli Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Aksoy, Urartu Savat İşletmecisi Erhan Çelik ve Urartu Halı Kilim Sahibi Sabri Abi, Akdamar'daki dini ayine katılan Ermeni din adamları, evlerde kalan misafirlerin röportajları da yer alıyor. Haberde Yedi Kilise, Edremit sahilleri, Merit Şahmaran Oteli, Organize Sanayi Bölgesi ve şehir merkezinden detay görüntüler de yer alıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

SON DAKİKA 18 NİSAN AZ ÖNCE DEPREM Mİ OLDU? Tokat'ta en son depremler kaç şiddetinde oldu? Kandilli Rasathanesi ve AFAD deprem listesi! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 18 Nisan dün gece deprem mi oldu? Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title