Haberler

Türkiye'deki 22 kampta, 207 bin Suriyeli Barınıyor

Güncelleme:

Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, Mardin, Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Osmaniye, Kilis, Kahramanmaraş, Hatay ve Adana'daki 22 kampta, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan 207 bin Suriyeli'nin barındığını belirtti.

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde düzenlenen, "Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Boyutlarıyla Suriyeli Mülteciler" konulu panelde konuşan Dalmaz, Türkiye'ye mülteci akınının, 2011 yılının Mart ve Nisan aylarında başladığını anımsattı.

Başka bölgelerde "Arap Baharı" olarak adlandırılan gelişmelerin Suriye'de, kara kışın ve hüznün başlangıcı olduğunu ifade eden Dalmaz, BM'nin, Türkiye'deki mülteci sayısının, yıl sonu itibarıyla 1 milyonu geçebileceğini açıkladığını bildirdi.

Bunun getireceği sağlıktan, eğitime kadar bir çok sorunla ilgili gerekli çalışmaları yaptıklarını, Türkiye'nin, Suriye ile tarihi derinliklere dayanan bir ilişkisinin bulunduğuna işaret eden Dalmaz, Suriyeliler'in Türkiye'yi sığınacakları tek ülke olarak gördüklerini dile getirdi.

Dalmaz,  "Mardin, Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Osmaniye, Kilis, Kahramanmaraş, Hatay ve Adana'da bulunan toplam 22 kampta, 207 bin  kişi barınıyor" diye konuştu.

"Kızılay Kart uygulamasını başlattık"

Suriyeli sığınmacıların, kültürel ve sosyal faaliyetleriyle sağlık ve eğitim gibi her türlü ihtiyaçlarının karşılandığını, hiç bir sıkıntının bulunmadığını belirten Dalmaz,  BM Dünya Gıda Programı ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile bazı konularda birlikte çalıştıklarını anlattı.

Kurdukları gıda marketlerinde Kızılay Kart uygulamasını başlattıklarını, bu uygulamayla kamplarda kalan insanların, kartlara yüklenen 80 lira ile günlük ihtiyaçlarını karşıladığını ifade eden Dalmaz, eskiden yemekleri hazır olarak verdiklerini, bunun israfa yol açtığını ve pahalıya mal olduğunu söyledi.

İnsanların, her çadır ve konteyner kentte kurulan marketlerden kartla alışveriş yaparak, gıdalarını temin ettiğini ve yemeklerini pişirdiğini kaydeden Dalmaz, bu sistemin günlük katkısının, bir milyon lira olduğunu vurguladı.

"Kamplarla ilgili bir sorun yok"

Veysel Dalmaz, Suriyeliler'in kaldığı kamplarla ilgili bir sorun bulunmadığını ancak kamp dışında, şehir merkezlerinde kalanların sayısının bir an evvel kayıt altına alınması gerektiğine dikkat çekti.

Bunların sorunlarının çözüm bulması noktasında gayretlerini yoğunlaştırdıklarını anlatan Dalmaz, şöyle konuştu:

"Kayıt noktasında koordinasyon merkezleri kurduk ve kayıtlara başladık. Ancak Türkiye'nin her tarafına yayılınca da kimin nerede olduğunu bil. Kamplar da dahil olmak üzere, bütün Türkiye'deki insanların belli bir sistemle kayıt altına alınıp, mükerrer kayıtları da çıkarabilecek bir sistem ortaya koymamız, bu noktada geçici kimliğe benzer bir şey vermemiz lazım ki; içimizde yaşayan yabancı nüfusun nereden geldiğini, niteliğinin ne olduğunu, hangi vasıflarının olduğunu ve nerede yaşadığını bilmek zorundayız. Bilmediğiniz, sizin içinizde yaşayan nüfusun, bir dezavantajı olacaktır."

Kamp dışında yaşayanların sayısının bir milyona yakın olduğunu, tam sayıyı bilmediklerini vurgulayan Dalmaz, "Bunun için ilçedeki kaymakamın, köyündeki muhtarın, ve ilindeki valisinin, o bölgede yaşayan Suriyeli'nin sayısını bilmesi mecburiyeti var. Bilmediği taktirde olacaklardan sorumludur ve bu bizim boynumuzun borcudur, bunu bilmemiz lazım" diye konuştu.

"Çalışma izni verebilmeliyiz"

Türkiye'ye gelenlerin birçoğunun bir meslek erbabı olduğuna ve uygun olanların  çalışması gerektiğine işaret eden Dalmaz, "O zaman dediler ki; 'ikamet lazım', ikamet alındı. Fakat ikamet alabilmek için de pasaport almak lazım. Bizim ülkemizde kaç kişinin pasaportu var. Bir de Suriye'yi düşünün. Suriye'de çok rahat bir rejim yoktu ki. Gelenlerin yüzde 99'u pasaportsuz ve siz pasaportu olanlara ikamet izni veriyorsunuz. 6 aydan fazla ikameti olanlara Çalışma Bakanlığı'nın izniyle herhangi bir prosedüre gerek kalmadan çalışma izni verilebiliyor" ifadelerine yer verdi.

Dalmaz, şöyle devam etti:

"Çalışıyor ama pasaportu yok. O zaman bizim pasaport yerine geçecek veya bir mevzuat düzenlemesi yaparak, ikamet verilen veya kayıt edilenlere çalışma izni verebilmeliyiz. Bu mevzuat yolunu açabilirsek, çalışma barışı adına çok güzel bir şey yapmış oluruz. Gelen kişiler çalışmak zorunda. Fakat bazen de bizim insanımız bu 'zorundalığı' kendi lehine kullanıyor ve yok pahasına çalıştırıyor. Burada emeğin sömürüsü var. Bu sadece Suriyeli kişilerin emeğinin sömürülmesi şeklinde tezahür etmiyor, aynı zamanda benim insanımın da çalışma barışını bozuyor."

Türkiye'deki mültecilerin sağlık ihtiyaçlarının karşılandığını da belirten Dalmaz, eğitim konusununda çok önemli olduğunu vurguladı.

Şehirlerde yaşayan Suriyeliler'in eğitimine Türkiye olarak, yoğun bir şekilde eğilinmesi gerektiğini söyleyen Dalmaz, burada kalan çocukların eğitimlerinin sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Veysel Dalmaz Türkiye Kızılay Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title