Haberler

Ekonomik Müjdeler Paketi"

Başbakan Binali Yıldırım, "Suriye'nin normalleşmesi mümkündür ama bunun için herkesin gerekli fedakarlığı yapması lazım. Stratejik ortaklar, koalisyon ortakları da kanayan Suriye yarasını sarmak durumundadır, daha fazla sorumluluk almalıdır.

Başbakan Binali Yıldırım, " Suriye'nin normalleşmesi mümkündür ama bunun için herkesin gerekli fedakarlığı yapması lazım. Stratejik ortaklar, koalisyon ortakları da kanayan Suriye yarasını sarmak durumundadır, daha fazla sorumluluk almalıdır. Biz, barış ve güvenlik için, çözüm kapılarını açmak için gereken gayreti Türkiye olarak gösteriyoruz." dedi.

Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde Bakanlar Kurulu üyeleriyle "Ekonomik Müjdeler Paketi"ne ilişkin düzenlediği basın toplantısına, vatandaşların Ramazan Bayramı'nı kutlayarak başladı.

Bakanlar Kurulunun toplantısı sırasında kamuoyuna bazı müjdeli haberler vereceklerini, bunun bir ilk sayılabileceğini belirten Başbakan Yıldırım, "Öyle inanıyorum ki bugünkü müjdeli haberlerimiz ne ilk ne de son olacak. Bundan sonra da milletimizin, vatandaşımızın hayatını kolaylaştıracak, yaşam kalitesini artıracak bu ve buna benzer kararları aldıkça paylaşmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Türkiye'nin son zamanlarda Akdeniz ve Karadeniz'e kıyısı olan komşularıyla ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik politikasının somut sonuçlarının görülmeye başlandığını vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi:

"Nedir bunlar? Rusya ile eski günlerimize dönüyoruz ve normalleşme süreci başladı. İsrail ile varılan mutabakatla tekrar normalleştirme sürecine başladık. Bu sürecin ilk semeresine de dün Gazze'de şahit olduk. 11 bin tonluk yardım gemisi Gazze'ye insani yardımları Mersin'den götürdü ve oradan, Aşdod Limanı'ndan, Gazze'de bulunan, çok zor şartlarda yaşayan 1,5 milyonu aşkın Filistinli kardeşlerimize ciddi bir insani destek olarak Türkiye verdiği sözü yerine getirmiş oluyor. Bunun ikinci adımı enerjiyle, altyapıyla ilgili. Hazırlıklar da yapıldı, önümüzdeki günlerde hemen bayramdan sonra gereken temaslar yapılıyor, hayata geçirilecek."

"Otellerimizin doluluk oranları yüzde 90'ların üzerine çıktı"

Turizmle ilgili gelişmelere de değinen Yıldırım, şöyle konuştu:

"Rusya ile ilişkilerin bozulması ve bölgedeki istikrarsızlıktan dolayı, terör olaylarını da ilave edersek turizmde bu sene ciddi krizle yıla başladık. Bazı tedbirleri aldık ancak yeterli olmadı. Şimdi ne yapıyoruz? Bu iki mutabakatla birlikte zaten kendiliğinden Rusya tarafı öncelikli olmak üzere bir rahatlama sağladı ve buradan ülkemize ziyaretçiler gelmeye başladı, daha da artarak devam edecek. İkincisi de bayram tatilinin 9 güne çıkarılması ve bunu bizim ramazanın başında ilan etmemiz dolayısıyla iç turizmde düşündüğümüzün çok üzerinde bir hareketlenme oldu. Allah'a şükür turistlik ülkelerde otellerimizin doluluk oranları yüzde 90'ların üzerine çıktı. Bu kısa vadeli bir şey ancak bunun 2017'de kalıcı hale gelmesi için şimdiden tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz. 2017'ye yönelik tedbirleri de bu sene sonuna kadar tamamlamış olacağız. Dolayısıyla gerek kruvaziyer turizimde, gerek tatil, kültür, tarih turizminde 2017'de daha güzel bir sene geçireceğimizi söyleyebiliriz. Tarım sektöründen dış ticarete, dış yatırımlardan ulaşım sektörüne ciddi bir, bu normalleşme süreci hareketlenmeyi de beraberinde getirdi."

Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin Avrupa Birliğine tam üyelik hedefine yönelik yeni bir döneme girildiğini de belirterek, "Fasıllar yeniden açılmaya başlandı, konuları daha doğru bir zeminde konuşma, tartışma fırsatı bulduk." diye konuştu.

"Dostluk halkasını genişletiyoruz"

"Türkiye'nin itibarını yükseltmek için çevremizdeki barış çemberini güçlendiriyor, dostluk halkasını genişletiyoruz" diyen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Rusya'dan İsrail'e, Mısır'dan Suriye'ye, Irak'tan İran'a, AB ülkelerinden ABD'ye biz herkesle barışçı, dostane, gerçekçi ilişkilerimizi geliştirme azmindeyiz, bunu sürdüreceğiz. Özellikle Suriye'deki bu durum sürdürülebilir değil, Suriye'nin normalleşmesi mümkündür ama bunun için herkesin gerekli fedakarlığı yapması lazım. Stratejik ortaklar, koalisyon ortakları da kanayan Suriye yarasını sarmak durumundadır, daha fazla sorumluluk almalıdır. Biz barış, güvenlik için çözüm kapılarını açmak için gereken gayreti Türkiye olarak gösteriyoruz."

Başbakan Yıldırım, Kıbrıs'ta kalıcı barışa yönelik görüşmelerin devam ettiğini hatırlatarak, "Bu konuda Türkiye hep yapıcı oldu bundan sonra da yapıcı olmaya devam edecek. Burada tek sınırımız var adil, eşit iki taraflı bir devletin oluşması." dedi.

Barış, güven ve huzuru en büyük müjde olarak nitelendiren Yıldırım, şunları söyledi:

"Terörle mücadelede, operasyonlarda şehirlerde tam hakimiyeti sağladık, kırsalda da terörü temizlemek için güvenlik güçlerimiz yoğun bir çalışma içerisinde. Lice ve etrafındaki temizlik harekatı bitti. 62 milyon kök kenevir, 36 ton esrar, çalınmış araçlar, el yapımı patlayıcılar, yani bir cephanelik gibi bunların hepsi çökertildi, etkisiz hale getirildi. Bütün bu sürecin başlamasında Sayın Cumhurbaşkanı'mızın gösterdiği dirayet ve liderlik var. Başından beri ilişkilerimizin normale dönüştürülmesi, dostlukların artırılması, düşmanlıkların azaltılması konusunda bize gösterdiği rehberlik ve vizyoner tutumundan dolayı Bakanlar Kurulu olarak kendisine şükranlarımızı sunuyoruz."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Binali Yıldırım Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title