Haberler

Ekonomide Siyasilerin Sözlerine Güvenenler Battı

Güncelleme:

Yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 30 değer kaybeden Türk parası, hem vatandaşı hem de KOBİ'leri yaktı.

Taraf Gazetesi yazarı Süleyman Yaşar'ın köşesine taşıdığı yazıya göre, artan döviz fiyatları piyasada yangın başlattı. Vatandaşın cep telefonu, bilgisayar gibi temel İhtiyaç maddesi haline gelen ürünlere ulaşması zorlaştı. Döviz borcu olanlar zora girdi. Türkiye istihdamının yüzde 76'sını sağlayan küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) pek çoğu, dolarla aldığı ithal girdilere ulaşamadığı için üretimi durdurdu.

HALA KRİZ YOK DİYORLAR AMA...

AK Parti yöneticileri hala Türkiye ekonomisinin çok iyi olduğunu, kriz sinyali almadıklarını söylüyor. "Kriz yok, manipülasyon var" diyen iktidar, manipülasyonu niye önlemiyor. İktidar vatandaşın mağduriyetini gidermek zorunda. Aksi takdirde AK Parti'ye güvenen girişimci batacak.

İşte Süleyman Yaşar'ın o yazısı:

Bildiğiniz gibi Türk parası son bir ayda Amerikan Doları karşısında yüzde 15 oranında değer kaybetti. Böylece yıl başından bugüne Türk parasının Amerikan Doları karşısındaki değer kaybı yüzde 30'a ulaştı. Tabii bu arada Türk parasının euro karşısında da yıl başından bu güne değer kaybı yüzde 28'e kadar yükseldi.

Peki, Türk parasındaki bu hızlı değer kaybının sonuçları vatandaşa nasıl yansıdı?

Şöyle yansıdı; cep telefonlarının, bilgisayarların fiyatları yüzde 30 oranında arttı. Böylece çocuğuna bilgisayar alacak pek çok aile bu alımdan vazgeçti.

CEP TELEFONU VE BİLGİSAYAR TEMEL İHTİYAÇ OLDU ARTIK

Hemen aklınıza bunlar lüks tüketim malları düşüncesi gelebilir. Öyle değil işte. Cep telefonu ve bilgisayar artık temel ihtiyaç malları oldu. Hem öğrenci hem de evdeki bütün gençler için. Ve artan döviz fiyatları nedeniyle temel ihtiyaç mallarını almak artık zorlaştı. Çünkü aile bütçeleri bu fiyat artışını karşılayamıyor.

Bu arada döviz borcu olanlar da zora girdi. Çünkü Türkiye istihdamının yüzde 76'sını sağlayan küçük ve orta ölçekli firmalar yani KOBİ'lerin pek çoğu döviz borçlarını sigorta ettiremiyor. Dolayısıyla artan döviz fiyatı nedeniyle KOBİ'ler vadesi gelen döviz borçlarını ödeme güçlüğüne düştü. Yine pek çok KOBİ üretiminde ithal girdi kullanıyor. Bu ithal girdilerin fiyatlarının artması üretimi durdurdu. Zaten gerileyen kapasite kullanımları ve düşen güven endeksleri bu durumu bize gösteriyor.

AK PARTİ YÖNETİCİLERİNE GÖRE EKONOMİ ÇOK İYİ AMA MANİPÜLASYON VAR

Gelelim bütün bunları niye anlattığımıza…

Anlattık, çünkü vatandaş ve KOBİ'ler Türk parasının hızlı değer kaybı nedeniyle zora düştü. Ama AK Parti'li yöneticiler açıklamalarında Türkiye ekonomisinin çok iyi olduğunu kriz sinyali almadıklarını belirtiyorlar. Şimdi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin açıklamasına bakalım. Piyasalardaki endişeyi yersiz bulan Zeybekçi "Kriz yok manipülasyon var" diyor. Ardından "işinize bakın, kriz yok ben söylüyorum" diyerek işadamlarına güvence vermeye çalışıyor aklınca.

MANİPÜLASYON VARSA NİYE ÖNLEMİYORSUN?

Peki, madem manipülasyon var, farkında olduğunuz hâlde niye önlemiyorsunuz, diye sormak gerekiyor. Bildiğiniz gibi manipülasyon suç. Anlayacağınız, suç işlenmesine seyirci kalarak vatandaşın fazladan yüzde 30 para ödemesine ve tasarruflarının yüzde 30'unun erimesine neden oluyor bakan.

Yine Başbakan Davutoğlu; doların 3 liraya dayanmasını iktisat yazınında yer almayan bir terimle açıklıyor. Ve "Doların yükselişi refleksif tepki, yapısal ve kalıcı bir tepkiden değil" diyor. Oysa iktisat yazınına göre; vatandaş, kendi ülke parası yerine başka ülkenin parasını tutuyorsa bu davranış kendi ülkesinin yöneticisine güvenmediğini gösterir. Vatandaşın daha iyi yönetilen ülkenin parasını tutmasına da dolarizasyon adı verilir. Dolayısıyla sıkışınca uydurulan refleksif tepki kavramının iktisat yazınında yer almadığını tekrar belirtelim.

DEVLET KUR FARKLARINI KARŞILAMALI

Gelelim şimdi ne yapılması gerektiğine…

Şunlar yapılmalı;

Kur farklarından doğan zararlar için derhal KOBİ'lere Hazine ve diğer kamu kaynaklarından kaynak aktarması yapılmalı.

KOBİ'lere ve vatandaşa gelen hacizler durdurulmalı.

İcra ve avukat masrafları devlet tarafından karşılanmalı.

Borçların ödenmesi borçlunun kabulü koşuluyla zamana yayılmalı.

Vergi ve sosyal güvenlik affı getirilmeli.

Yine devlet KOBİ'lere, ödedikleri dolaylı ve doğrudan yıllık vergi toplamı kadar bir yıl vadeli kredi vermeli.

4.5G İHALESİNDEN GELEN 13 MİLYAR LİRA KUR FARKINDAN ZORA DÜŞEN KOBİ'LERE VERİLMELİ

Kaynak nerede peki, sorusu akla gelebilir. Hemen cevaplayalım dün Başbakan Davutoğlu 4.5G ihalesinden 3,96 milyar euro devletin kasasına girdiğini söyledi. İşte bu kaynak 13 milyar liraya denk geliyor. Ve KOBİ'lerin kur farklarının bir kısmını karşılayabilir.

AK PARTİ'YE GÜVENEN BATACAK MI?

Kısaca Başbakan ve Ekonomi Bakanı vatandaşın mağduriyetini gidermek zorundalar. Aksi takdirde AK Parti'ye güvenip iş yapan girişimci batacak.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Süleyman Yaşar Ak Parti Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (10)

rüştü:

doların kazığı daha seçimden sonra çıkacak şimdi bişey yok görünüyor. İnatlaşma garibanı bitirecek zengin malına işine zam yapar çalışan ne yapacak.

12
0
yanıtYanıtla
EKONOMİ:

TARMAR. BAL. GİBİ. KRİZİN. DANİSKASINI. YAŞIYORUZ. KİMSE. KİMSEYİKANDIRMASIN. PİYASALAR. ORTADA. HİÇDE. İÇ. ACICI. DEĞİL. BURDA. RANTCILAR. NEMACILAR. TUZU. KURULAR. SONRADAN. AKP. TARAFINDAN. KENDİ. ZENGİNİNİ. YARATAN. PARSACILAR. HARİÇ. HELE. BU. DOLARIN. AVRONUN. YÜKSELİŞNDEN. BU. KAN. EMİCİ. YARASALAR. KÖŞEYİACAYIP. DÖNDÜ. ZEHİR. ZIKKIM. YESİNLER. DURUM. ORTADADIR. YAPILAN. AVMLER. TALAN. EDİLEN. ARAZİLER. PEŞKEŞ. ÇEKİLEN. PARALAR. YOK. EDİLEN. AĞAÇLAR. DOĞA. KUŞLAR. BÖCEKLER. HEPSİ. BEDDUA. EDİYOR. HEPSİ. BU. YAĞMACILARA. İSYAN. EDİYOR. DAHA. DOĞA. HINÇ

8
0
yanıtYanıtla
....:

BUNU SEÇİMLERDEN SONRA DA YAZARSIN . . .

yanıt2
yanıt0
.....Adınızı Yazın:

AKP 75 OY ALIR . . .

2
3
yanıtYanıtla
haydar:

dolar 6 lirada olsa bunlar yine kriz yok derler bunlarda yalan dolan gırla vatandaşta kriz varda bunlarda yok onlarda dolar çok düşmesini istemezler

5
0
yanıtYanıtla
YA DEVLET BAŞA YA KUZGUN LEŞE:

PARA BARONLARININ YÖNETTİĞİ İHANET ÇETESİ VE İŞBİRLİKÇİ MUHALİF SİYASİLER MİLLETİ GEÇMİŞTE KALMIŞ, PALAVRA VAATLERLE ( yüksek asgari ücret, emekli maaşı, ucuz mazot vs ) KANDIRDILAR. ŞİMDİ O VAATLERE KANAN VATANDAŞIN ALDIĞI MAAŞLAR YÜZDE 20 ERİDİ SADECE İKİ AYDA. MİLLET BU SEÇİMDE UÇURUMDAN DÜŞMEDEN UYANACAK VE YÜZDE 50 ÜZERİNDE İSTİKRAR DİYE AKP DİYECEK. SİYASİ SEÇİM BİR OYUN DEĞİL, GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN, 4 YILDA BİR SEÇİME KADAR HALKI DİBE VURAN YAŞAMIN GERÇEĞİ

0
3
yanıtYanıtla
mesela:

EMEKLİLİĞİMİ ISTEDİM İŞLEMLER 45-50 GÜN SÜRÜYORMUŞ ALACAĞIMI ERİTTİLER.

2
0
yanıtYanıtla
Hadi oradan feleçaket tellalleri:

Milleti kılkırtmaktan başka birieye yaradığınız yok, bir köşe vermişler elinize bir kalem atıp tutun .

2
0
yanıtYanıtla
cisem:

Yanlış oy verdim

yanıt1
yanıt0
sen türk deil müslim de deilsin:

ha de be hain devlet adamı hadi tlnizi euro dolarla değiştirin mi desin hainlik mi istiyosun. . . istedin ve hainsin

0
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title