Haberler

Ekonomide 'Cari Açık Kamburu' Vurgusu

Güncelleme:

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı bağlı İzmir'deki oda ve borsaların ortak yönetim kurulu toplantısı yapıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı (TOBB) bağlı İzmir'deki oda ve borsaların ortak yönetim kurulu toplantısı yapıldı. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun da katıldığı toplantıya İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli'nin sözleri damga vurdu. Kestelli, "Cari açığı kambur gibi sırtımızda taşıyoruz. Kadınların sadece yüzde 30'u işgücü piyasasında. Ar-Ge bütçesi hala GSYH yüzde 1'inden az. Bu manzarayı tersine çeviremediğimiz sürece orta gelir tuzağından kurtulup gelişmiş ülkeler ligine çıkamayız" dedi.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, İzmir Ticaret Borsası'nda düzenlenen 'Yönetim Kurulları Ortak Toplantısı'na katıldı. TOBB'a bağlı İzmir'de oda ve borsaların ortak yönetim kurulu toplantısında başkanlar konuştu. İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, ülke gündeminde ilk sırayı siyaset yerine ekonominin alması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"820 milyar dolarlık bir ekonomiyiz ama bir dünya markamız yok. Ortalama geliri 30 bin doları aşkın 500 milyon insanın yaşadığı AB gibi bir büyük Pazar yanıbaşımızda ama ihracatımızın sadece yüzde 3'ü ileri teknoloji ürünlerinden oluşuyor. Avrupa'nın en dinamik demografisine sahibiz ama bu dinamiği iyi yönetemediğimiz için ortalama eğitim seviyemiz 6.5 yıl. Cari açığı kambur gibi sırtımızda taşıyoruz. Kadınların sadece yüzde 30'u işgücü piyasasında. Ar-Ge bütçesi hala Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 1'inden az. Bu manzarayı tersine çeviremediğimiz sürece orta gelir tuzağından kurtulup gelişmiş ülkeler ligine çıkamayız. Sıçrama yapmamız şart. Siyaseti ülke gündeminden düşürüp ekonomiyi ilk sıraya almalıyız" dedi.

'OSB'LER DOLANA KADAR MANİSA'NIN TEŞVİĞİNDEN YARARLANALIM'

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, organize sanayi bölgelerinin yüzde 51'nin boş olduğunu belirterek, dolana kadar Manisa'ya uygulanan teşvikten yararlanılmasını önerdi. Yorgancılar, "İzmir'le ilgili bir geri kalmışlık söyleniyor. Yabancı sermayenin en çok geldiği kent İzmir. İzmir'e gelen yabancı sermayenin sanayi üretimi yapıyor. İzmirli vergi olarak bire beş de verir ancak 10 sanayi bölgesinin yüzde 51'i boş. Yatırımcı bekliyor. Bunun nedeni her gün İzmir'den Manisa'ya en az 30 bin kişi gidiyor. 3.5 kilometrelik çap içinde dört değişik teşvik modeli var. Bu OSB dolana kadar komşu ilin haklarından yararlanmalıyız" dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ODALARA GÖREV İSTEDİ

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, kalkınma ajanslarının yapısı değiştirilmeli, devletçi bir yapısı var devletin kurumu yine devletin kurumlarına destek veriyor. Kentsel dönüşümde odalara görev verilsin. Yüzde 95'i bizim üyelerimizin yerleri. Sözleşme de hazır olmasına rağmen alamadık" dedi.

Başkanların konuşmalarının ardından toplantı basına kapatıldı. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title