Haberler

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Tahran'da

Zeybekci, İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Nematzade ile bir araya geldi Bakan Zeybekci'nin ziyaretinin ana gündem maddesi iki ülke arasında 10 yıllık bir çalışmanın meyvesi olan Türkiye İran Tercihli Ticaret Anlaşması'nın 1 Ocak 2015'te yürürlüğe gireceğinin duyurulması olacak Bu anlaşma, iki ülke arasında en üst düzeyde belirlenmiş olan 35 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılması için büyük önem taşıyor.

İran'ın başkenti Tahran'da temaslarda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nematzade ile bir araya geldi.

Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı'nda bir araya gelen iki bakan, basının görüntü almasının ardından ikili görüşmeye başladı.

Bakan Zeybekci'nin İranlı yetkililerle yapacağı görüşmelerin gündeminde tercihli ticaret anlaşması, ticaretin önündeki kısıtlayıcı engellerin kaldırılması, ulaştırma altyapısının kolaylaştırılması, geçişlerin hızlandırılması ve gümrük maliyetlerinin azaltılması konuları yer alıyor.

İranlı mevkidaşı Nematzade'nin daveti üzerine dün gece Tahran'a gelen Bakan Zeybekci'ye ziyaretinde Ak Parti Milletvekili ve Türkiye-İran Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Osman Aşkın Bak, Ak Parti Milletvekili Belma Satır, DEİK Başkanı Ömer Cihat Vardar ve Van Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Faruk Alparslan eşlik ediyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Bakan Zeybekci ve Nematzade, son olarak ağustos ayında Ankara'da görüşmüş ve 3 aylık dönemlerde düzenli olarak bir araya gelmeyi kararlaştırmıştı.

Tercihli Ticaret Anlaşması

Ziyaretin ana gündem maddesi iki ülke arasında 10 yıllık bir çalışmanın meyvesi olan Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması'nın 1 Ocak 2015'te yürürlüğe gireceğinin duyurulması olacak. Bu anlaşma, iki ülke arasında en üst düzeyde belirlenmiş olan 35 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılması için büyük önem taşıyor.

Bakan Zeybekci, ziyaret sırasında Bakan Nematzade ile Tercihli Ticaret Anlaşması sayesinde sağlanacak karşılıklı pazar açılımı fırsatlarını ele alacak ve karşılıklı tavizlerin nasıl en verimli olarak kullanılabileceğini tartışacak. Ayrıca anlaşma kapsamında ürün ve sektör bazında teknik bir toplantı yapacak.

Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması, yeni dönemde, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere ivme kazandıracak, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini güçlendirecek ve iki ülkenin gelecek dönemde artan ekonomik işbirliğinin temelini oluşturacak.

Söz konusu ziyaret sırasında, ticaretin önündeki kısıtlayıcı engellerin kaldırılması için iki ülke arasındaki ticaretin kolaylaştırılmasına ilişkin bir anlaşma imzalanmasına yönelik olarak çeşitli hususlar ele alınacak. Bu kapsamda ağustos ayında Bakan Zeybekci'nin İranlı muhatabına tevdi ettiği anlaşma taslağı gözden geçirilecek.

Diğer taraftan, büyüyen ticaret hacmine yakışır şekilde gerekli altyapının kurulması, özellikle ulaştırma altyapısının kolaylaştırılması, geçişlerin hızlandırılması ve gümrük maliyetlerinin azaltılması hususlarında da görüş alışverişinde bulunulacak. Özellikle sınır kapılarının modernizasyonu ve fiziki altyapının güçlendirilmesi konusu da değerlendirilecek.

15 milyar dolarlık ticaret hacmi

Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacmi, 2012 yılında 21,9 milyar dolar ve 2013 yılında 14,6 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Söz konusu hacmin bu yıl sonu itibariyle 15 milyar doların üzerinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Özellikle yılın ilk yarısında artışa geçen ticaret hacmi ve yürürlüğe girecek tercihli ticaret anlaşması, iki ülke arasında 35 milyar dolarlık ticaret hacmi seviyesine ulaşılabileceğini ortaya koyuyor. - İran

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title