Haberler

Ekonomi Bakanı Zeybekci Bosna Hersek'e Gidiyor

Ekonomi Bakan Nihat Zeybekci, 10-11 Nisan tarihlerinde Bosna Hersek’e resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Ekonomi Bakan Nihat Zeybekci, 10-11 Nisan tarihlerinde Bosna Hersek'e resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, beraberlerinde ilgili Bakanlık ve kamu kuruluşları ile Türkiye'nin ekonomi ve ticaret alanında faaliyet gösteren önde gelen sivil toplum kuruluşlarının üst düzey yöneticileri ve işadamlarından oluşan yaklaşık 70 kişilik bir heyetle, 10-11 Nisan 2014 tarihlerinde Bosna Hersek'e, Saraybosna ve Mostar illerini kapsayan resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Bakan Zeybekci ziyareti sırasında, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç ve Bakanlar Kurulu Başkanı Vjekoslav Bevanda tarafından kabul edilecek, ayrıca Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumdzija, Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Boris Tucic, İletişim ve Ulaştırma Bakanı Damir Hadzic, Bosna Hersek'i oluşturan iki yapıdan biri olan Bosna Hersek Federasyonunun Başbakanı Nermin Niksic ve Enerji, Madencilik ve Sanayi Bakanı Erdal Trhulj ile görüşmeler gerçekleştirecek.

Bakan Zeybekci ziyareti sırasında ayrıca, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile Bosna Hersek Standartlar Enstitüsü (BAS) arasındaki "ilk ortak belgelendirme törenine" iştirak edecek, Bosna Hersek İslam Birliği'ne bağlı Radyo 1'e Türk İşbirliği Kalkınma Ajansı (TİKA) tarafından sağlanan teknik ekipmanın teslim törenine iştirak ederek, burada Reis-ül Ulema Huseyin Kavazovic ile ikili bir görüşme gerçekleştirecek ve Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'ni ziyaret ederek, TİKA tarafından Felsefe Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü için verilen hibenin teslim törenine katılarak, burada üniversite öğrencilerine hitap edecek.

Ziyaret kapsamında 10 Nisan 2014 tarihinde Saraybosna'da, iki ülkenin önde gelen işadamlarının geniş katılımıyla Türkiye-Bosna Hersek İş Forumu da düzenlenecek. Ekonomi Bakanlığının koordinasyonunda ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Bosna Hersek Dış Ticaret Odası organizasyonunda yapılacak ve iki ülkenin özel sektörleri arasında çok sayıda ikili görüşmenin gerçekleştirilmesine olanak sağlayacak olan İş Forumu'nda, Bakan Zeybekci ile Bosna Hersek İletişim ve Ulaştırma Bakanı Damir Hadzic de katılımcılara hitaben birer konuşma yapacak.

Zeybekci, 10 Nisan 2014 tarihindeki Saraybosna temaslarının ardından, 11 Nisan 2014 tarihinde Mostar'a geçerek, burada Başbakan Bevanda ile bir görüşme yapacak. Zeybekci'nin, Bosna Hersek programı kapsamında bu ülkede iş yapan Türk firmalarının tesisleri ile şantiyelerini de yerinde ziyaret etmeleri planlanıyor.

Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada, Bosna Hersek'in Türkiye'nin derin kültürel ve tarihi değerlerle bağlı olduğu, Türkiye için her alanda her zaman en öncelikli ülkelerden biri olma konumuna sahip olduğu belirtilerek, Bosna-Hersek'in bekası ve gelişiminin Türkiye için vazgeçilmez bir öneme sahip olduğu ve bu amaçla Türkiye olarak, dost ve kardeş ülke Bosna Hersek'e gereken her türlü destek sağlandığı bildirildi.

Bu çerçevede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Bosna-Hersek'e özel bir ilgileri ve Bosna-Hersek halkına derin bir sevgileri bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Ayrıca, merhum Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in vefatından önce kendisini son ziyaret eden isimler arasında da Sayın Başbakanımız gelmektedir. İki devlet adamı arasında her zaman yakın bağlar ve samimi bir muhabbet mevcut olmuştur. Bugün de başta Sayın Başbakanımız olmak üzere ülkemiz, merhum Aliya İzzetbegovic'in anısına ve mirasına büyük bir kararlılıkla sahip çıkmaktadır. Bu bağlamda, ülkemiz ile Bosna-Hersek arasında sürekli ve yoğun bir üst düzey ziyaret trafiği mevcuttur" ifadelerine yer verildi.

Türkiye ile Bosna Hersek arasında ticari ve ekonomik ilişkiler, iki ülke arasında 2003 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ile önemli bir ivme kazanmış olup, 2013 yılında Bosna-Hersek'e ihracat bir önceki yıla oranla yüzde 9,1'lik bir artışla 274 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı yıl Bosna-Hersek'ten ithalat ise, bir önceki yıla oranla yüzde 11,4'lük bir artışla 124 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bosna-Hersek'e ihracat 2014 yılının ilk iki ayında ise, bir önceki yılın aynı dönemine oranla 38 milyon dolardan 41 milyon dolara yükselirken, bu ülkeden ithalat ise, 2014 yılının ilk iki ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 20 milyon dolardan 23 milyon dolara yükseldi.

Türkiye'nin Bosna-Hersek'e ihracatında tekstil elyafı ve mamulleri, giyim eşyası ve aksesuarları, elektrikli makine ve cihazlar, plastikten mamuller, metallerden nihai ürünler, sebze-meyve ve mamulleri, değişik sanayi kollarında kullanılan makine ve cihazlar, mamul eşya ve başta minibüsler olmak üzere kara ulaşım araçları, bu ülkeden ithalatında ise dökme demir, bitkisel yağlar, kağıt, taşkömürü, çeşitli kimyasallar, ham deri, mısır ve buğday ön plana çıkıyor.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bosna Hersek'teki temaslarının ardından 11 Nisan'da Türkiye'ye dönecek. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Saraybosna Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title