Haberler

Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından yurt dışında yaptıkları temaslarda muhataplarına algıyı değil, olguyu, gerçekleri anlattıklarını belirterek, "Tu¨rkiye'nin gelecek do¨nem projelerini anlattık ve onlardan da bu konuda destek aldık.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından yurt dışında yaptıkları temaslarda muhataplarına algıyı değil, olguyu, gerçekleri anlattıklarını belirterek, "Tu¨rkiye'nin gelecek do¨nem projelerini anlattık ve onlardan da bu konuda destek aldık." dedi.

Bakan Zeybekci, Lahey'de, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) programında yaptıgˆı konus¸mada, Tu¨rk milletinin 15 Temmuz'da demokrasi destanı yazdıgˆını söyledi.

Zeybekci, 15 Temmuz gecesi TBMM'ye giderken darbeci askerler tarafından hedef alındıklarını anlatarak, "Bundan sonra Tu¨rk demokrasisi u¨zerindeki bu¨tu¨n soru is¸aretleri kalkmıs¸tır. Bu milletin hic¸ kimseden alacak demokrasi dersi kalmamıs¸tır." ifadesini kullandı.

S¸u anda Tu¨rkiye'nin bir savunma mekanizması go¨sterdigˆini belirten Zeybekci, "Hainlere evrensel standartlardaki hukuk ic¸erisinde gereken en sert cevapları verecegˆiz. S¸ehitlerimizin ve gazilerimizin bedelini bunlara o¨detecegˆiz." diye konus¸tu.

Zeybekci, Tu¨rkiye'nin yas¸adıgˆı zorlukların, yakaladıgˆı bas¸arılardan o¨tu¨ru¨ bas¸ına geldigˆini kaydederek, "2002 yılında Tu¨rkiye'de toplanan 100 liralık verginin 87 lirası faize gidiyordu. Kalan 13 lira ile ne yaparsanız yapın. Onu yapamadıgˆı ic¸in Tu¨rkiye IMF'den gelecek paraya bakardı. Gec¸en sene sonu itibarıyla Tu¨rkiye'de toplanan 100 liranın sadece 12 lirası faize gidiyor, bunu da azaltmanın mu¨cadelesini veriyoruz. I·s¸te kavga bu." değerlendirmesinde bulundu.

"15 Temmuz bir is¸gal giris¸imidir"

Bakan Zeybekci, Tu¨rkiye'nin IMF'ye borcunun son taksidini o¨dedigˆi gu¨n faizlerin dip seviyelere geriledigˆini ve Cumhuriyet tarihinin en bu¨yu¨k projelerinin uygulama safhasına gec¸ilmeye bas¸landıgˆını hatırlattı.

Bundan sonraki do¨nemde Gezi Parkı olaylarının, 17-25 Aralık'ın yas¸andıgˆına dikkati c¸eken Zeybekci, bu¨tu¨n bu giris¸imlere milletin hep "dur" dedigˆini kaydetti.

Zeybekci, "15 Temmuz bir darbe giris¸imi, basit bir tero¨rizm degˆildi, aklını ve ruhunu bir yerlere satmıs¸ olan bir su¨mu¨klu¨nu¨n bas¸arabilecegˆi bir operasyon degˆildi. 15 Temmuz bir is¸gal giris¸imidir. Gu¨neyimizde yaptıkları gibi yeniden gayrimes¸ru devletler c¸ıkarma giris¸imidir." dedi.

Zeybekci, 15 Temmuz'un resmini du¨nyaya anlatmakta zorlandıklarını belirterek, "Bize kars¸ı dostc¸a kaygılarını dile getirenleri anlıyoruz. 15 Temmuz bu u¨lkeye yapılmıs¸ olan en bu¨yu¨k haksızlıktır, bunu nasıl anlatırız? Bizde darbe oldu, biz de darbeye kars¸ı koyduk. Demek ki darbe yapılabilen bir u¨lkeyiz ama artık birinci fasıl ikinci fasıl her s¸eyleri ile gelsinler, bu millet onları tu¨ku¨ru¨kleri ile bogˆacaktır." ifadelerini kullandı.

U¨lkenin bu do¨nemde C¸anakkale ruhu ile hareket ettigˆine işaret eden Zeybekci, konus¸masını s¸o¨yle su¨rdu¨rdu¨:

"Go¨ru¨yorsunuz, geldik buradayız. Hepimiz farklı partilerdeniz. Burada dostlarımıza Tu¨rkiye'yi anlatıyoruz. Hollanda bizim 400 yıllık dostumuzdur. Hollanda, 22 milyar avro ile Tu¨rkiye'deki yabancı sermaye yatırımlarının ilk sırasındadır. U¨lkemizde bizimle aynı kaderi paylas¸maya razı olmus¸ bir milletin mensuplarından bahsediyoruz. Bas¸ımızın u¨zerinde yerleri var. Burası 11 milyar avro ile bizim de en c¸ok dogˆrudan yatırımımızın oldugˆu u¨lke. Bugu¨n burada olmamızın sebebi algıyı degˆil olguyu yani gerc¸egˆi anlatmaktır. Buraya gu¨c¸lu¨ Tu¨rkiye'yi anlatmaya geldik. Tu¨rkiye'nin gelecek do¨nem projelerini anlattık ve onlardan da bu konuda destek aldık. Yeni bir dünya kurulacaksa Türkiye, o yeni dünyayı kuran ülkelerden biri olacaktır."

"I·yi ki CHP ve MHP var"

Zeybekci, bu dönemde 16 sivil toplum kuruluşuyla (STK) bu su¨rec¸te du¨nyayı dolas¸arak Tu¨rkiye'yi anlatacaklarını bildirerek, "Du¨s¸manlarımızı azaltıp dostlarımızı artıracagˆız. Bizim abdestimizden s¸u¨phemiz yok. Bu kampanyalarımıza Avrupa'daki STK'ları da dahil edecegˆiz. I·hmal etmememiz lazım." dedi.

U¨lkedeki farklılıkların zenginlik oldugˆunu anlatan Zeybekci, "Etnik, siyasi ve inanc¸ farklılıklarımız bizim zenginliklerimiz. Ben s¸imdi diyorum ki iyi ki CHP var, iyi ki MHP var. I·yi ki digˆer partiler var ki Tu¨rkiye'deki bu gu¨c¸ ortaya c¸ıkıyor. Bundan sonra da yolumuza bo¨yle devam edecegˆiz." diye konus¸tu.

- "15 Temmuz ülkeyi Suriyelileştirme girişimiydi"

Programda konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş da Türkiye'nin 15 Temmuz'da uc¸urumun kenarından do¨ndu¨ğünü belirtti.

O geceki girişimin topyeku¨n is¸gal ve parc¸alama giris¸imi olduğunu kaydeden Muş, "Darbe giris¸imi ic¸erisinde olanları yargı o¨nu¨ne c¸ıkaracagˆız. S¸ehitlerimiz canını insan hakları ic¸in verdiler." dedi.

Muş, hiçbir girişimin Türkiye'yi yolundan alıkoyamayacağını anlatarak, tero¨r o¨rgu¨tlerinin Tu¨rkiye Suriyeliles¸sin du¨s¸u¨ncesi ile hareket ettiklerini bildirdi.

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, milletin 15 Temmuz'da büyük bir destan yazdığını dile getirerek, CHP'nin su¨recin bas¸ladıgˆı gu¨nden bugu¨ne kadar demokrasiden, cumhuriyetten ve devletten yana olduğunu söyledi.

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem de FETÖ'ye kars¸ı mu¨cadeleye devam edeceklerini belirterek, tek vatan, tek bayrak, tek millet u¨lku¨su¨yle hareket etmeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Zeybekci, Hollanda'daki temaslarını tamamladıktan sonra İtalya'ya geçti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Mehmet Muş Hollanda Türkiye Lahey Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title