Haberler

Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci·, gelecek hafta pazartesi günü toplanacak Bakanlar Kurulunda Gümrük Birliği ve ekonomi konularında sunum yapacaklarını bildirdi.

Zeybekci, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak ve beraberindeki heyeti· Bakanlıkta kabul etti.

Buradaki konuşmasında, ekonomide işin tamamını bir kesimin üzerine atarak kurtarıcı pozisyonda kimseyi görmeme yönünde bir gelenek inşa edeceklerini belirten Zeybekci, ülkeyi önce kurtarıcılardan kurtaracaklarını söyledi.

Zeybekci, dünyanın halen gerçek anlamda sebebi konusunda uzlaşamadığı 2008 krizinin etkilerini, bölgesel yangınlar şeklinde yaşadığını ifade ederek, bunun tespitinde anlaşıldıktan sonra çözümde de kolaylıkla anlaşılabileceğini bildirdi.

Türkiye için bu zaman diliminin son derece önemli olduğuna işaret eden Zeybekci, şunları kaydetti:

"Bu zaman dilimini birlik ve beraberlik içinde geçirmemiz lazım. Bu zaman diliminde sizlere çok büyük ihtiyacımız var. Hükümet olarak da bakanlık olarak da sizlere çok büyük ihtiyacımız var. Belirlediğimiz makro, mikro ekonomik hedeflere, dış ticaret, dış ticaret ülke ve bölge hedeflerine, bloklara ve organizasyonlara doğru birlikte yol haritalarımızı belirleyeceğiz. Çok önemli bir zaman dilimine girdik. Bu zaman diliminde durmak yok, koşmaya devam, durmak yok, bütün dünya kazan biz kepçe gideceğiz. Dünyanın her ülkesinde, öncelikle hedef olarak belirlediğimiz ülkelerde gerekli mücadelelerimizi sonuna kadar vereceğiz. Bugünler son derece önemli. Hükümet olarak çok önemli çalışmaların içindeyiz. Onun için şu birkaç hafta sizlerle çok daha konsantre çalışacağız. Yatırım, büyüme, üretim, ihracat, dış ticaret, gerekse finansal tedbirlerle ilgili sizlerle beraber istişare ederek bunları yapacağız. Hazır olun, sefer var."

"Eximbank'ın birinci hedefi komşularımız"

Zeybekci, pazartesi günü yapılacak Bakanlar Kurulunda sunum yapacaklarını ifade ederek, "AB ile Gümrük Birliğinde gelmiş olduğumuz noktayı Bakanlar Kuruluna arz edeceğiz. Ekonomi ile ilgili tekrar bir sunumumuz daha olacak önümüzdeki pazartesi günü. Çok yoğun şekilde hükümetimizin gerek yatırım teşvikleri, gerek ihracat destekleriyle ilgili çok yoğun çalışmaları var. Bunları da inşallah Sayın Başbakanımızın başkanlığında önümüzdeki birkaç toplantıda sonuçlandıracağız. Piyasalarımızın beklentileri doğrultusunda da Türkiye ekonomisine güzel haberler vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Bir basın mensubunun Eximbank'ın kredilerine yönelik sorusunu yanıtlayan Zeybekci, Eximbank'ın Ekonomi Bakanlığına bağlanmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Zeybekci, dün bu konuda görüşme yaptıklarını, gelecek hafta toplantılara devam edeceklerini ve daha sonra Eximbank Yönetim Kurulu ile bir araya geleceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Eximbank'ın sigortalama kabiliyetleri ve kriterleriyle ilgili biraz daha cesur ve açık olmasını konuştuk. İhracatçıların Eximbank'ın kredilerini kullanırken yüzde 100 teminata dayalı olarak kredi kullanmalarının piyasada şirketlerin limitleriyle ilgili gereksiz bir doluluğa sebebiyet vermesinden dolayı Eximbank olarak kademeli bir şekilde firmalara, geçmiş performanslarına göre, kredibilitelerine göre, müşterilerinin sigorta edilebilirlik kabiliyetlerine göre bankalara verdikleri yüzde 100 teminat karşılığında kullandıkları Exim kredilerinde kademeli bir düşüş. Hedefimiz hiç teminat vermemesi ama öyle bir şey de şu anda mümkün olmadığına göre kademeli bir şekilde düşürerek firmalarımızı rahatlatmak. Firmalarımızın kredibilitelerini, bankalardaki limitlerini başka alanlarda nakdi olarak, finansman olarak da rahat bir şekilde kullanmalarını sağlayacak bir kolaylık getirmeyi görüşüyoruz."

Eximbank olarak ülkeleri yeniden yapılandırdıklarını kaydeden Zeybekci, hassas bir liste yaptıklarını söyledi. İki elin parmaklarını geçmeyecek ülkelere odaklandıklarını anlatan Zeybekci, "Birinci hedefimiz Doğu, Güney ve Batı komşularımız. İkinci önceliğimiz Körfez ve kültür coğrafyamız. Üçüncü önceliğimiz de Afrika. Zaten Kuzey Afrika'da tekrar gözden geçireceğiz. Öncelikle Doğu Afrika'dan başlamak üzere bu önceliklerimizde Eximbank'ın çok önemli görevleri olacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

"Topyekun birlik içinde hareket etmeye devam edeceğiz"

MÜSİAD olarak 26 yılı geride bırakan bir dernek olduklarını dile getiren Olpak ise "Bu 26 yıl içinde hem Türkiye içinde hem de yurt dışındaki faliyetlerimize koşturarak devam ediyoruz. Bu yıl içinde de Makedonya, Sidney, Azerbaycan ve Tokyo gibi farklı şubelerimizin açılışını yapacağımızı huzurunuzda müjdelemek isterim." dedi.

Olpak, MÜSİAD olarak yurt içinde 2 il hariç 86 noktada, yurt dışında ise 69 ülkede 165 noktada faaliyet gösterdiklerini belirtti. Olpak, "MÜSİAD olarak milli meseleler söz konusu olduğunda hem yurt içinde hem de yurt dışında her zaman olduğu gibi topyekun bir birlik içinde hareket etmeye devam edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Özellikle başta terör dahil olmak üzere etrafımızda çok sıkı problemlerin bir yumak olduğu bir dönem içinde MÜSİAD olarak sürdürdüğümüz tavrımızı devam ettireceğiz." ifadelerini kullandı.

Nail Olpak'ın "İkinci defa Bakanlığınız hayırlı olsun" sözleri üzerine ise Zeybekci, "İkinci defa demeyin, dördüncü defa. 61, 62, 63 ve 65. hükümetlerde bakan oldum." diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Gümrük Birliği Nail Olpak Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Oy sayımında iftar molası olacak mı? YSK açıklama yaptı mı, ne dedi? Yunanistan'da deprem mi oldu? Depremin büyüklüğü ne? CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title