Haberler

Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması

"Önümüzdeki dönemde Türkiye ithal etmediği zaman hiçbir şey kaybetmeyeceği ürünler diye bir çalışma yaptık. Çok önemli rakamlara ulaştık" "İthalatımızın bu bölümünün üzerine gitmek ve azaltıcı tedbirleri çok güçlü bir şekilde uygulamak istiyoruz.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, önümüzdeki dönemde Türkiye ithal etmediği zaman hiçbir şey kaybetmeyeceği ürünlere yönelik çalışma yaptıklarını ve çok önemli rakamlara ulaştıklarını belirterek, "İthalatımızın bu bölümünün üzerine gitmek ve azaltıcı tedbirleri çok güçlü bir şekilde uygulamak istiyoruz. Gümrük ve Ticaret, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Maliye bakanlığıyla bunların üzerine gideceğiz. Yıl sonundan önce çok önemli adımlar attığımızı göreceksiniz" dedi.

Zeybekci, büyüme rakamları başta olmak üzere ekonomik gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Yılın ilk yarısında küresel ekonomide beklenen hedeflere genel anlamda ulaşılamadığını, toparlanmanın beklenenden zayıf olduğunu ifade eden Zeybekci, Avrupa'da bu yıl güçlü olmasa bile bir kıpırdanma olduğunu, bunun Türkiye'nin ihracatına doğrudan olumlu şekilde yansıdığını söyledi.

Orta Vadeli Program çerçevesinde 2014 büyümesinin yüzde 4 olmasının hedeflendiğini anımsatan Zeybekci, şöyle konuştu:

"Yılbaşında birçok örgüt ve şirket, Türkiye için yüzde 2'ler civarında büyüme beklediklerini açıkladılar. Biz de algı yönetimi yapma odaklı bu tahminlerin zaman geçtikçe, yılın 2. yarısının başlarında yukarı yönlü revize edileceğini paylaşmıştık. Türkiye'nin sadece dışarıdan bakılarak yorumlanacak bir ülke olmadığını her fırsatta paylaştık. Türkiye artık dışarıdan basılan düğmelerle yön verilebilir bir ülke de değildir. Geçen yılın mayıs ayından beri kurulan her tezgahı bu millet bozdu, bundan sonra kurulursa da bozmaya devam edecek. İlk yarıda büyümemiz yüzde 3,3 oldu. Kalan 6 ayda beklentilerin üzerinde performans göstereceğimize inanıyorum. Özellikle son çeyrekte ekonomimizin performansı ve iç talep kritik önemde olacaktır."

AB'deki zayıf ekonomik performansı, Rusya, Suriye, Irak, Libya ve Mısır'daki siyasi ve ekonomik gelişmeleri, gelişmekte olan ülkelerdeki yavaşlamayı, fon kaynaklarında ABD kaynaklı durgunlaşmayı gözardı etmediklerini dile getiren Zeybekci, bunların her birinin dikkat edilmesi gereken unsurlar olduğunu ifade etti.

Zeybekci, "Yıl sonunda belki yüzde 4 ve üzerini görmeyebiliriz. Ama büyümenin yılbaşındaki kötümser tahminlerden çok daha iyi olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Bu yıl için yüzde 4 olarak konulan hedefin belki bir nebze aşağıya doğru tekrar gözden geçirileceğini dile getiren Zeybekci, "Ama son çeyrekte iç piyasada olumlu katkının olabileceğini, gerekli düzenlemeleri yaparsak da büyümenin beklenenden yukarıda gerçekleşebileceğini tahmin ediyorum. Yüzde 4'lük bir seviyeye yaklaşabileceğimize inanıyorum ama genel intiba yüzde 4'ün altına gerçekleşeceği. Ben yüzde 4'ü dilek ve temenni olarak hala tutmak istiyorum" diye konuştu.

İthalatı azaltmaya yönelik yeni tedbirler yolda

İthalatı azaltmaya yönelik çalışma hakkında bilgi veren Zeybekci, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemde Türkiye ithal etmediği zaman hiçbir şey kaybetmeyeceği ürünler diye bir çalışma yaptık. Türkiye'nin kolaylıkla kendi içinde temin edebileceği, KOBİ ve sanayicileriyle temin edebileceği ürünlere yönelik bir çalışma yaptık. Çok önemli rakamlara ulaştık. Bu ürünlere yönelik çalışmalar yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Dünya Ticaret Örgütü kuralları ve Gümrük Birliği çerçevelerinde kalmak kaydıyla ithalatımızın bu bölümünün üzerine gitmek ve azaltıcı tedbirleri çok güçlü şekilde uygulamak istiyoruz. Gümrük ve Ticaret, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Maliye bakanlığıyla bunların üzerine gideceğiz. Çok yakın bir zamanda göreceksiniz. Zaten 1-2 uygulamamızı görüyorsunuz. Yıl sonundan önce çok önemli adımlar attığımı göreceksiniz."

DEİK'in bakanlığa bağlanması

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) Ekonomi Bakanlığına bağlanmasına yönelik de değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, DEİK'in 1986'da kurulduğunu ve Türkiye'yi dışarıda ekonomik ilişkilerde temsil etme görevi verildiğini söyledi.

O yılda Türkiye'nin toplam dış ticaret hacmi 17 milyar dolar civarında olduğunu, bugün ise çok daha farklı bir noktaya gelindiğini dile getiren Zeybekci, şöyle konuştu:

"DEİK ortadan kalkmadı. Pazartesi veya salı yayınlayacağımız yönetmelikle, özel sektörün tüm katmanlarının katıldığı, daha sivil, sivil toplum kuruluşlarının etkin olduğu, kendi kendini yönetebilen bir yapı ortaya çıkaracağız. DEİK'in reel, özel sektörün yer aldığı, aktif olduğu bir kuruluş haline geldiğini göreceksiniz. DEİK aktivitelerinde, Ekonomi Bakanlığı ile tam bir koordinasyon içerisine girmekte zorlanıyordu. Farklı ülkelerin yetkilileriyle görüştüğünden sonradan haberimiz oluyordu. Bunu eleştiri anlamında söylemiyorum, teknik anlamda bir sıkıntı vardı. Sıkıntıyı giderme anlamında böyle bir düzenleme yapıldı."

Ekonomi Bakanlığına ilk geldiğinde DEİK'in koordinasyonu konusunda sıkıntı olduğunu TOBB'a ilettiğini belirten Zeybekci, "DEİK yine TOBB'un başaktör olduğu bir kuruluş halindedir. TİM, TÜSİAD, MÜSİAD da bunlar genişletilerek olacaktır. Başkanı bakanlık atayacak ama yönetim kurulunun tamamını genel kurulun seçmesini istiyoruz" dedi.

- Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title