Haberler

Ekonomi Bakanı Zeybekci -

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin 2015'i "cesur rakamlarla" tamamlayacağını, hedeflerin yanı sıra göstergelerin de buna işaret ettiğini, faizler konusunda Merkez Bankası'ndan da cesaretli adım atmasını beklediklerini bildirerek, "Ülkemizde katlanılan bu yüksek reel faizin önüne geçmemiz gerektiğine inanıyorum.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin 2015'i "cesur rakamlarla" tamamlayacağını, hedeflerin yanı sıra göstergelerin de buna işaret ettiğini, faizler konusunda Merkez Bankası'ndan da cesaretli adım atmasını beklediklerini bildirerek, "Ülkemizde katlanılan bu yüksek reel faizin önüne geçmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu faizlerle yatırım olmaz, üretim olmaz" dedi.

Bakan Zeybekci, eşi Ayşen Zeybekci ile Denizli'de yetiştirme yurdu, huzurevi ve çocuk yuvasını ziyaret etti. Ziyaretlerinde çocuklar ve yaşlıların bir süre sohbet eden Zeybekci, bayramını kutladı, çeşitli hediyeler verdi. Zeybekci, daha sonra şehitliğe giderek, şehitlerin kabirlerinde dua etti, şehit ailelerine ziyaret gerçekleştirdi.

Ziyaretlerin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Zeybekci, Türkiye'nin 2015 ve sonrası hedefleri, pozitif beklentileriyle ilgili Merkez Bankası'nın son dönemlerde kendileriyle aynı paralelde açıklamalar yapmasından memnun olduklarını dile getirdi.

Hedeflere değinen Zeybekci şunları söyledi:

"Enflasyon beklentilerini 2015 Temmuz itibari ile biraz daha aşağıda görüyoruz. Yıl sonunda 7,6 hedefini daha iyimser bir şekilde kapatacağız. Türkiye 2015'i çok cesur rakamlarla tamamlayacak. Türkiye 2015 yılında orta vadeli hedeflerin üzerinde yüzde 5'leri görecek diye düşünüyoruz. Hedeflerimiz o, göstergeler de onu veriyor. Bugün piyasada yüzde 13-15 aralığında faiz varsa ve 365 gün sonra enflasyon beklentisi eğer yüzde 6'nın altındaysa aradaki uçurumu katlanılabilir görmüyoruz. Ekonomi için sağlıklı görmüyoruz. Bir yıl sonra katlanılan faiz oranı tefeci faizidir. Onun için bir an önce Merkez Bankamızın bu konuda cesaretli adım atmasını bekliyoruz. Ülkemizde katlanılan bu yüksek reel faizi önüne geçmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu faizlerle yatırım olmaz, üretim olmaz."

- "O kan gölünde İsrail hükümeti boğulacaktır"

Bakan Zeybekci, ramazan ayı boyunca Suriye'de, Irak'ta ve özellikle Gazze'de yaşanan olayların kendisini derinde yaraladığını belirtti.

Suriye'de ve Irak'ta kardeş kanı dökülmesine üzüldüklerini belirten Zeybekci, "Kardeşin kardeşi 'Allahu ekber' diyerek katletmesini kabul etmek mümkün değil. İnşallah bir an önce akan kardeş kanı durur" dedi.

"İsrail hükümetinin Gazze'de uyguladığı terörü, katliamı ve soykırımı kabul etmenin mümkün olmayacağını" ifade eden Zeybeci, şöyle devam etti:

"Sivillere, çocuklara, bebeklere ve kadınlara yönelik saldırıları şiddetle, nefretle ve lanetle kınıyoruz. 'Allah'ın laneti onların üzerine olsun' diyoruz. Bunu hiçbir din emretmez. Masum insanları öldürmek hiçbir şeye sığmaz. Teröristlerin, eşkıyaların bile bir mantığı vardır, bir ahlakı, kuralı vardır. Bu eşkıyalığa da sığmaz; onlar da kadına, çocuğa, yaşlıya dokunmaz. Plajda oynayan çocuklara, bebeklere, hastanelere, okullara hedef gözetmeksizin yapılan bu saldırılar, inşallah onların ayaklarına dolaşsın. O kan gölünde İsrail hükümeti boğulacaktır. Bunları söylerken bilerek söylüyorum; hükümeti diyorum. Burada Yahudi ve Musevi vatandaşlarımızı hedef almak gibi bir kastım asla yoktur. Çünkü görüyoruz ki, Yahudiler de saldırıyı protesto ediyor, kabul etmiyor. Dünyanın birçok yerinde onların da protestolarını görüyoruz."

- "İsrail'i akla ve vicdana davet ediyoruz"

Bir afet ve felaket durumunda İsrail'e ilk yardım elini uzatacak ülkenin yine Türkiye olacağını ifade eden Zeybekci, şunları söyledi:

"Türk halkı böyle bir durum olduğunda yardım için yeniden yarışacaktır, bundan kimsenin şüphesi olmasın ama şu anda yapılan kabul edilebilir değildir. Allah bunun hesabını soracaktır, tarih ve insanlık bunun hesabını soracaktır. İnşallah Ramazan Bayramı'nda akan kan durur, yapılan zulüm durur, işlenen cinayetler durur. Gazze'de birçok noktasında taş üstünde taş kalmamıştır. O bölgeyi boşaltmak, yeniden yerleşime açmak gibi bir niyetleri olabilir. Bunları kabul etmek mümkün değil. İsrail'i akla ve vicdana davet ediyoruz."

İsrail ürünlerine yönelik boykot çağrıları ile ilgili yöneltilen soru üzerine Zeybekci, "Bu konuları, bir sivil toplum baskısı olma adına anlayışla karşılıyoruz. Ama diğer taraftan İsrail hükümetinin terörünü açıkça destekleyen şirketler dışında vatandaşlarımız ve kamuoyunun dikkatli olması gerekir. Çünkü biz, 1580 yılında yüzbinlerce Museviyi, Yahudiyi İspanya'da soykırımdan kurtarıp Türkiye'ye getirmiş bir neslin torunlarıyız. Ecdadımızla bu konuda gurur duyuyoruz" yanıtını verdi.

Bakan Nihat Zeybekci, İslam aleminin huzur ve barış dolu bir bayram geçirmesi temennisinde bulundu. ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Merkez Bankası Türkiye İsrail Gazze Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
title