Haberler

Ekonomi Bakanı Elitaş: (2)

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, ocak ayındaki ihracata ilişkin, "2016 yılının ocak ayında ihracattaki yüzde 22 daralmanın çeşitli sebepleri var. Bunlardan en önemlilerinden birisi Habur Sınır Kapısı'nın ocak ayında 20 gün süreyle kapalı olması, Doğu Anadolu'daki önemli sınır kapılarımızdan Gürbulak'ın kış şartlarından dolayı tam verimli çalışamaması. Buna tabii Rusya ile olan ticari faaliyetlerimizi de katabiliriz" dedi.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, ocak ayındaki ihracata ilişkin, "2016 yılının ocak ayında ihracattaki yüzde 22 daralmanın çeşitli sebepleri var. Bunlardan en önemlilerinden birisi Habur Sınır Kapısı'nın ocak ayında 20 gün süreyle kapalı olması, Doğu Anadolu'daki önemli sınır kapılarımızdan Gürbulak'ın kış şartlarından dolayı tam verimli çalışamaması. Buna tabii Rusya ile olan ticari faaliyetlerimizi de katabiliriz" dedi.

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğünce düzenlenen Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması'nda konuşan Bakan Elitaş, dünyanın 2008 kriziyle çok farklı bir sürece gittiğini, krizin dünya ekonomilerinde deprem etkisi yarattığını söyledi.

Elitaş, bu ekonomik sarsıntının dünyanın en büyük ekonomileri ABD ve Çin'in yanı sıra gelişmekte olan ve az gelişmiş ekonomileri de olumsuz etkilediğini belirtti.

Bu olumsuzlukları gören hükümetin farklı piyasalara yöneldiğini anlatan Elitaş, "Başta Cumhurbaşkanı'mız, Başbakan'ımız, Ekonomi Bakanlığı olmak üzere farklı piyasaları araştırmak üzere seyahatler düzenliyor, yeni alanlar bulmak için gayret gösteriyoruz. Bu hafta sonu Başbakan'ımız da Ürdün'e daha sonra Cumhurbaşkanı'mız ile ABD'ye bir ziyaretimiz olacak. Geçmiş günlerde de Pakistan'a bir gezi düzenledik" diye konuştu.

Elitaş, bundan sonraki yurt dışı seyahatlerinin Kayseri ve civarındaki komşu illerin basın mensuplarının da eşlik edeceği şekilde düzenleneceğini dile getirdi.

İhracat rakamları

Türkiye'nin 2016 ihracat hedefinin, 155 milyar doların üstünde olduğuna dikkati çeken Elitaş, şunları kaydetti:

"İthalat hedefimiz de 210 milyar doların altında. Bu hesabı yaparken petrol fiyatlarının belli bir noktada sabit kalacağı, emtia fiyatlarındaki düşüşün duracağı hesabıyla yapılan işlemdi. Şu andaki görüşlerimiz 2016 yılı çerçevesinde baktığımızda ilk 2,5 aylık dönemde o hedefe ulaşmanın zor olduğu gibi görünse de biz bundan sonraki dönemde ikinci çeyrek ya da ikinci 6 aylık dönemden itibaren ihracatımızın beklediğimiz hedeflere doğru geleceğini düşünüyoruz. Ne olursa olsun hesabı farklı bir yöntemle yapmanız lazım. 2014 yılında dünya ihracatı 17,5 trilyon dolardı. Dünya ithalatı da 17,2 trilyon dolardı. Yani toplam dünya ticaret hacmi 35 trilyon dolara yakındı. 2014 yılında Türkiye'nin ihracatı 157,6 milyar dolardı, Türkiye'nin 2014 yılında dünya ihracatından aldığı pay binde 9,1. 2015 yılı dünya ihracatı 15,2 trilyon dolar. Türkiye'nin ihracatı 143,9 milyar dolar. Türkiye'nin dünya ihracatından aldığı pay bin 9,4. Yani 2015 yılı 2014'e göre biraz iyileşmiş. 2016 yılı hesabımızda, eğer ihracatımız dünya ihracatı içindeki bin 9,4'ü geçerse başarılı bir 2016 yılı geçirdik diyebiliriz. Çünkü emtia fiyatları düştüğünden ürettiğimiz malların da dünya piyasalarındaki fiyatlarının düşmesi kaynaklı ihracatımızda bir azalış olması kadar doğal bir şey yok. Ama şunu da ifade edelim ki 2016 yılı şubat ve mart aylarında yaptığımız ihracatlar, 2015 yılı şubat ve mart ayına göre miktar cinsinden artış göstermektedir."

- "İhracat performansımız iyi"

Bakan Elitaş, ihracat performansının iyi olduğuna fakat dünya fiyat performansının aşağıya doğru gitmesinden ötürü ihracatın parasal olarak düşük gözüktüğüne işaret etti.

Elitaş, 2015 ve 2016'in ihracat rakamlarını kıyaslayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"2015 yılında dünya ticaret hacmi 2014'e göre yüzde 11 daralırken parasal olarak, Türkiye ihracatı yüzde 8,7 parasal olarak daraldı, miktar olarak yüzde 2 arttı. 2016 yılında da inşallah bu şekilde devam edeceğini tahmin ediyoruz. 2016 yılının ocak ayında ihracattaki yüzde 22 daralmanın çeşitli sebepleri var. Bunlardan en önemlilerinden birisi Habur Sınır Kapısı'nın ocak ayında 20 gün süreyle kapalı olması, Doğu Anadolu'daki önemli sınır kapılarımızdan Gürbulak'ın kış şartlarından dolayı tam verimli çalışamaması. Bunlardan kaynaklı bizim hesaplarımıza göre, 750 milyon dolar ile bir milyar dolar civarında bir ihracat azalmasına sebebiyet verdi. Buna tabii Rusya ile olan ticari faaliyetlerimizi de katabiliriz. Yani ocak ayında olağanüstü bir durum vardı. O çerçevede ihracatımız yüzde 22 daraldı. Şubat ayında ise önceki yılın şubat ayına göre ihracatımız yüzde 3,2 artış gösterdi. Bugün 24 Mart itibarıyla baktığımızda Türkiye ihracatının 2015 yılı 24 Martı'na göre, eğer son bir haftada aynı seyri takip ettiği takdirde artacağını söyleyebiliriz."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Habur Sınır Kapısı Mustafa Elitaş Gürbulak Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title