Haberler

Ekonomi Bakanı Çağlayan Açıklaması

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Alman otomotiv firması Volkswagen'in Türkiye'de üretim yapmasına ilişkin, "Bu anlamda Türkiye başka bir ülkeyle yarışıyor, rakip ülkeyle ilgili verilen hesapların doğru olmadığı, biraz yönlendirici olduğu kanaatindeyim."

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Alman otomotiv firması Volkswagen'in Türkiye'de üretim yapmasına ilişkin, "Bu anlamda Türkiye başka bir ülkeyle yarışıyor, rakip ülkeyle ilgili verilen hesapların doğru olmadığı, biraz yönlendirici olduğu kanaatindeyim. Bizim yeni teşvik sisteminin getirdiği avantajları görecekler ve inanıyorum ki doğru tercihi Türkiye'den yana yapacaklardır" dedi.

Bakan Çağlayan, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu toplantısında, TAYSAD'ın yaptığı çalışmaları gördükçe, yerli otomobil konusunda bir kaç kat daha heyecanlandığını söyledi.

Otomobilde yerlilik oranının yüzde yüzde 56 olduğunu dile getiren Çağlayan,

"Bu bir kader değil. Türkiye bugün sadece motor ve aktarma organlarının Türkiye'de yapılmasını sağlasa yerlilik oranı yüzde 56'dan yüzde 80'lere çıkabiliyor. 'Otomobil yerli yapılsın' derken, 'tamamını Türkiye'de yapalım' gibi bir beklentimiz yok. Türk sanayisi, bir otomobilin yüzde 85'ini yapacak yetkinliğe sahip" diye konuştu.

-"Bana kül yutturmayın"-

Çağlayan, TAYSAD yönetim kurulu üyelerinin "Volkswagen" konusunu gündeme getirmesi üzerine, şunları söyledi:

"Sizlerin de bu konuda en az bizler kadar hassas olduğunuzu biliyorum. Çok net bir şey söyledim; onlar da sanırım iyi algıladılar. Önce pek iyi algılayamamışlardı. Türk halkı son derece hassastır. Siz Türkiye'de en büyük pazara sahip olacaksınız, ama buna karşı Türkiye'de üretim olmayacak. 'Efendim MAN' diyorlar, bana kül yutturmayın. Ben MAN'ın ne olduğunu, nasıl olduğunu çok iyi biliyorum, başımızın üstünde yeri var, ama biz Volkswagen'in Türkiye'de yatırım yapmasını bekliyoruz. En son temasda da onlara, binek olmasa da hafif ticari ile girebileceklerini ifade ettim."

Volkswagen yetkililerinin, kendisine, "yatırımda dikkatli olmaları gerektiğini, aksi halde hissedarlarının kendilerine hesap soracağını" söylediğini belirten Çağlayan, "Bana güzel bir pas verdiler, sizin hissedarlarınız ileride size 'neden Ortadoğu pazarında yüzde 1'lik payla kaldınız-' ya da 'Türkiye'de neden pazar kaybına uğradınız, niye Türkiye'de yatırım yapmadınız-' diye hesap soracak, 'siz bu hesaba hazır olun' dedim" ifadelerini kullandı.

- "Volkswagen yatırımında başka bir ülkeyle yarışıyoruz"-

Çağlayan, Volkswagen'in Mayıs ayına kadar çalışmalarına devam edeceğini söyleyerek, "Bu anlamda Türkiye başka bir ülkeyle yarışıyor, rakip ülkeyle ilgili verilen hesapların doğru olmadığı, biraz yönlendirici olduğu kanaatindeyim. Bizim yeni teşvik sisteminin getirdiği avantajları görecekler ve inanıyorum ki doğru tercihi Türkiye'den yana yapacaklardır" beklentisini dile getirdi.

-TAYSAD Başkanı Mehmet Dudaroğlu-

TAYSAD Başkanı Mehmet Dudaroğlu da, otomotiv yan sanayii olarak, Bakan Çağlayan'ın yabancı yatırımcıya yönelik çağrısı doğrultusunda vereceği üç önemli haberden ilkinin Audi ile yaptıkları görüşmeler olduğunu söyledi.

Haziran sonunda, otomotiv yan sanayindeki tedarikçileri ve firmaları Audi'ye taşıyacakları bilgisini veren Dudaroğlu, şunları kaydetti:

"Audi ile birebir görüşmeler yapacağız. Bu çok önemli, bu tamamen Sayın Bakanımızdan gelen destekle yapılıyor. İkincisi; biliyorsunuz Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanlığı Wolf-Dieter Kurz, Daimler Grubu Başkan Yardımcılığına atandı, onunla veda yemeğinde konuştuk.

Tedarikçilerimizi Almanya'ya nasıl taşıyacağımızla ve orada nasıl bir tedarikçi günü yapacağımızla ilgili yol haritamızı bitlikte belirleyeceğiz, bu konuda Kurz'un bize sözü var. Bunun dışında, Volkswagen Crafter ile ilgili bir konu var, onun için de bastıyoruz, sanırım ona benzer Mercedes'in de bir çalışması var." - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Volkswagen Çağlayan Türkiye Audi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title