Haberler

Ekonomi Bakan Yardımcısı Metin Açıklaması

Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, "Kötü niyetli dost bildiğimiz yapılar, FETÖ, PKK, DAEŞ gibi maşaları kullanarak ülkemiz üzerindeki terör saldırısının yanı sıra ekonomik saldırıya da geçtiler." dedi.

Metin, Ekonomi Bakanlığı tarafından Bolu'da düzenlenen "İhracat Destekleri Semineri"nde yaptığı konuşmada, "Bakanlığımızın görev alanı içerisinde yatırım ve teşvik uygulamaları da var. Yabancı sermaye yatırımları bakanlığımız sorumluluğunda ve ürün güvenliği dediğimiz alan da bakanlığımızın sorumluluğunda. Bu anlamda reel sektörün tamamını ve bütün dinamiklerini kapsayan bir sorumluluk alanımız var. Dolayısıyla bütün Türkiye'nin dış ticaret politikasını belirleyen bakanlık ekonomi bakanlığı." diye konuştu.

Türkiye'nin 15 Temmuz'da çok büyük bir badire atlattığını anlatan Metin, "15 Temmuz'da çok büyük bir terör saldırısı ile karşı karşıya kaldık. Bu büyük terör saldırısına karşı da milletimiz demokrasisine, hukuk üstünlüğüne inanarak, hukukun üstünlüğünü ve demokrasisini tesis etmek anlamında Türkiye'de var olan demokratik ve hukuk düzenini korumak anlamında meydanlara indi." ifadesini kullandı.

Metin, yaşanan terör saldırısının ardından Türkiye'nin sanki hiç böyle bir terör saldırısı ile karşı karşıya kalmamış gibi bütün dünya ne olduğunu anlayamadan ekonominin içinde yer alan bütün dinamiklerinin çalıştığını ifade ederek, "Kötü niyetli dost bildiğimiz yapılar, FETÖ, PKK, DAEŞ gibi maşaları kullanarak ülkemiz üzerindeki terör saldırısının yanı sıra ekonomik saldırıya da geçtiler." şeklinde konuştu.

"Kötü niyetli" yapıların dünyadaki değerlendirme kuruluşları vasıtasıyla Türkiye üzerindeki ekonomik terör saldırısını da gerçekleştirmek istediğini dile getiren Metin, şunları kaydetti:

"Ancak bunda da başarılı olamadılar. Çünkü o değerlendirme kuruluşlarının beyanlarının, ifadelerinin hiçbiri zaten gerçeği yansıtmıyordu. Düşünün Moody's bir hafta önce diyor ki, 'Türkiye 15 Temmuz saldırısının terör eyleminin etkilerinden kurtulmuştur.' Bir hafta sonra kalkıyor, 'Türkiye'de yatırım yapılamaz seviyesinde' diye kendince değerlendirmede bulunuyor. Senin haddine mi Türkiye'nin ne konuda, hangi konuda neyi başarıp başaramadığı."

Türkiye'nin 27 çeyrektir büyüyen bir ülke olduğunu ve büyüme performansının ortalama yüzde 4 seviyesinde olduğunu kaydeden Metin, "Bugün AB üye ülkelerinin ortalaması yüzde 2, gelişmiş dünya ülkelerinin de ortalaması yüzde 2, bizimki yüzde 4. Diyorsun ki, 'Türkiye yatırımda sıkıntılı hale geldi.' Sana rakamlarla cevap verelim yine. Bakınız 2002 yılına kadar Türkiye'ye gelen doğrudan sermaye miktarı 15 milyar dolar. 2002'den bu yana 14 yılda gösterdiğimiz performansa bakın bu ülkenin siyasi istikrarının ne fayda getirdiğini sizlere ifade ediyorum, 14 yılda Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermaye miktarı, yani direkt yatırım 170 milyar dolar." şeklinde konuştu.

Metin, Moody's'in açıklamasından sonra dünyanın en büyük firmalarında birisi olan General Elektronik'in, güç transformatörleri fabrikasını ve akıllı laboratuvarını Türkiye'de açtığını anımsatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Orayı açtık. Orada General Elektrik'in dünya CEO'su (üst yönetici) vardı. Dedim ki, 'Burada bir sürü yatırımcı var, misafir var. Siz bu yatırımı 300 milyon dolarlık yatırımı Moody's'e sorup da mı yaptın? ya da başka bir değerlendirme kuruluşuna sorarak mı yaptın?' O da, 'Türkiye, General Elektrik'in Amerika dışındaki tek üretim merkezi.' dedi. 'Biz bunlara göre yatırım yapmayız. Biz piyasa gerçeklerine göre bakarız. Bunların söyledikleri geçici şeylerdir. Biz daha uzun vadeli bakarız uzun vadeli karar veririz.' dedi. Türkiye'nin demokratik ve hukuk sisteminin sağlamlığını herkes görüyor. Onun için yatırımını yapıyor ve yapmaya da devam ediyor. Bu ülke emin adımlarla geleceğe doğru yürüyor ve yürümeye de devam edecek. Bunu da 15 Temmuz'da bütün dünya gördü."

Yapılan konuşmaların ardından, Bolu Valisi Aydın Baruş, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Prof. Dr. Hayri Coşkun ve Bolu'da faaliyet gösteren firmaların temsilcilerinden oluşan katılımcılara, Ekonomi Bakanlığı yetkilileri tarafından "Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme Programı Teşvik ve Destekleri" ile "Pazara Giriş ve Markalaşma Destekleri" hakkında bilgi verildi.

Kaynak: AA / Güncel

Fatih Metin Türkiye Bolu PKK Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title