Haberler

İç Anadolu'da Ekinin Boyu Kısa Kaldı, Çiftçiyi Korku Sardı

Güncelleme:

İç Anadolu Bölgesi'ndeki bazı illerde, haziran ayında yarım metreye ulaşıp başak vermesi gereken ekin, 15-20 santimetre de kelle verdi. Bu şekilde biçerdöver hasat yapamıyor.

Türkiye'nin tahıl ve meyve üretiminde söz sahibi olan İç Anadolu Bölgesi'ndeki bazı illerde, nisan ayında yağışların beklenen seviyede olmaması ve zirai don yaşanması, hububat ve meyve üreticisini endişelendiriyor.

"DON YAŞANIYOR"

Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nisan ayının son birkaç günü hariç Türkiye genelinde neredeyse hiç yağış olmadığını, aksine hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin çok altına düşerek zirai don olayının yaşandığını söyledi.

"ÜRETİCİ ZARAR EDECEK"

Yaşanan kuraklık ve don olaylarının 2016 yılının çiftçiler açısından çok sancılı geçeceğinin habercisi olduğunu ifade eden Güneş, bu durumun en çok arpa ve buğday üreticisini zarara uğratacağını vurguladı.

Anadolu'da birçok bölgede çiftçinin buğday tarlalarını sulamak zorunda kaldığını ancak bunun da fayda etmediğini dile getiren Güneş, şunları kaydetti:

"EKİNİN BOYU KISA KALDI"

"Kuraklık nedeniyle ekinin boyu çok kısa kaldı ve başak vermeye başladı. Normalde haziran ayında boyu yarım metreye ulaşınca başak vermesi gereken ekin, 15-20 santimetre boyunda kelle verdi. Bu şekilde hem başak zayıf kalacak, içini dolduramayacak hem de tarlanın büyük bir bölümünde biçerdöver hasat yapamayacak. Kelle küçük kaldığı için biçilemeyecek. Bu da rekoltenin ve kalitenin düşmesine neden olacak. Aynı durum arpa için de geçerli. Kuraklık ve nisan ayının 24'ünde görülen soğuk havayla ekinler dondan da etkilendi. Bazı bölgelerde biraz iyi olan ekinler de don nedeniyle zarar gördü. Çiftçi ne yapacağını şaşırmış durumda."

"SARI CÜCE" HASTALIĞI

Kuraklıkla ekinde "sarı cüce" hastalığı görülmeye başladığına da dikkati çeken Güneş, hastalığın Orta Anadolu'da ilk defa bu yıl görüldüğünü bununla ilgili de Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerinin inceleme yaptığını, gerek duyulması halinde ilaçlama yaparak ekini kurtarmaya çalışacaklarını ifade etti.

Güneş, mayıs ayına gelinmiş olmasına rağmen birçok bölgede ekinin daha toprağı kapatamadığını, tarlaya bakıldığında zeminin görüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"2015 yılında ülke genelinde 21 milyon ton buğday üretilmişti ve Türkiye'nin ihtiyacını karşılamıştık. Bu yıl bu rekolteye ulaşmamız şu an için imkansız gibi görünüyor. Çünkü ekininin durumu ortada. Kalite açısından da ciddi anlamda sıkıntılar yaşanacak. Çünkü buğdayın özü olmayacak. Buğdayın özü olmayınca hem kullanım alanı daralıyor hem de değeri düşüyor. Çiftçiler rekolteden zarar edeceği gibi fiyat olarak da sıkıntı yaşayabilir. Şimdiden buna hazırlıklı olmamız gerekiyor."

Aralıklarla etkili olan yağışlar ekinin tamamen kurumasını önledi

"MAYIS YAĞIŞLARI TAMAMEN KURUMASINI ENGELLEDİ"

Bu mevsimde ekinde sarılık olmaması gerekirken bölgesel kurumalar ve sarılıklar oluştuğunu anlatan Güneş, mayıs ayının ilk haftasında aralıklarla etkili olan yağışların ekinin tamamen kurumasının önüne geçtiğini söyledi.

Güneş, zarar gören bölgelerin bundan sonra etkili olacak yağışla kısmen kurtarılabileceğini belirterek, yine de zararın tamamen ortadan kaldırılamayacağını, bu noktada devletten yardım beklediklerini ifade etti.

"NAKİT PARA YARDIMI YAPILSIN"

Zarar tespit çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Güneş, "Biz borçların ertelenmesini, nakit para yardımı yapılmasını istiyoruz." dedi.

Kuraklık ve soğuk havanın sadece arpa ve buğdayı değil, meyveciliği ve hayvancılığı da olumsuz etkilediğine işaret eden Güneş, nisan ayında görülen don nedeniyle Kayseri, Yozgat, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Sivas gibi illerdeki kayısı, elma, kiraz ve ceviz ağaçlarının soğuk aldığını, besicilerin de hayvanlarını otlatacak ot bulamadığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

İç Anadolu Bölgesi Kayseri Türkiye Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Gönül Dağı 135. bölüm izle! Gönül Dağı yeni bölüm izle! Gönül Dağı son bölüm neler oldu? Manchester City-Chelsea maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Manchester City-Chelsea maçı şifresiz mi? Samsunspor-Adana Demirspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Samsunspor-Adana Demirspor maçı şifresiz mi? İstanbulspor kaçıncı kümede? İstanbulspor küme düştü mü? Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir?
500

Yorumlar (6)

DEVRIM:

NE BEKLIYECEKTINIZ ITAHL BUGDAYDA SIZ ALLAH EKMEGE MUHTAC EDECEK AZA KANAT GETIRMEDINIZ HABILE DUSARDA YABANCI TOHUM ITAHL ETINIZ BETEROLUN INSALLAH!!!!

7
2
yanıtYanıtla
vatandaş:

arkadaşlar türkiye geneli çiftçiler en ufak yağmur yağmasında veya aşırı bir rüzgarda hasat yan yattı diye hemen experler ile anlaşıp devleti sömürüyorlar allah bunların yanına bırakmadı bu küçük hasat ne yan yatar nede yağmurdan etkilenir oh olsun

2
3
yanıtYanıtla
Aynı Gemideyiz:

Tarım bakanı ne diyor suyu bol bol kullanın suyumuz var. . . Çiftçimiz bile darbeci oldu. Rabbin bereketini bile darbe için kullanırken . . . Beştepenin darbe yaptığının farkında değiller garipler.

2
2
yanıtYanıtla
Türkmen:

daha biz mayıs ayındayız uyanıklar

1
2
yanıtYanıtla
Allah korusun:

yahu bizim teknolojimiz nasadan ileri öyle kendini dev aynasında görürsen, ulusararası raporları iplemeyip önlem almazsan olacağı budur. Allah fazlasından korusun ama bu derece kendini dev aynasında gören kibirli yöneticilerle daha fazlasıda olacak göreceksiniz

0
1
yanıtYanıtla
KEŞANLI:

tayyip babanız size yardım eder. nede olsa Allah adamı !!!!!!

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title