Haberler

Demokratikleşme Paketi Siyasetin En Çok Konuşulan Konusu

Güncelleme:

MTM'nin ekim ayı raporuna göre Demokratikleşme Paketi, Türk pilotlarının serbest bırakılması ve Marmaray projesi medyada öne çıkan konular oldu.

Ekim ayının siyasette öne çıkan kişi, konu ve olaylarını inceleyen Medya Takip Merkezi (MTM), hazırladığı medya raporunu açıkladı. Buna göre, Demokratikleşme Paketi, Lübnan'da kaçırılan Türk pilotlarının serbest bırakılması ve Marmaray projesinin hayata geçirilmesi, medyada öne çıkan konular oldular. İşte, raporun dikkat çeken başlıkları…

Demokratikleşme Paketi aya damga vurdu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Eylül ayının son günü açıklanan "Demokratikleşme Paketi", ay içerisinde uygulamaya geçen maddeleri ile Ekim ayında gündemin en sıcak başlıklarından biri oldu. İlkokullarda okutulan andımızın kaldırılması, özellikle MHP tarafından tepki ile karşılanırken; kamuda başörtüsü serbestliği medyanın en yakından takip ettiği konuların arasında yer aldı. Kamudaki başörtüsü yasağının sürmesi için CHP Danıştay'a başvururken, ayın son günü 4 kadın milletvekilinin başörtüleri ile meclise girmesi, konunun en yoğun gündeme geldiği dönem oldu. AK Parti'nin Konya milletvekili Gülay Samancı, Kahramanmaraş milletvekili Sevde Bayazıt Kaçar, Denizli milletvekili Nurcan Dalbudak ve Mardin milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey başörtüleri ile meclis oturumuna katılırken, CHP'den Şafak Pavey ve Muharrem İnce bu durumu eleştiren birer konuşma yaptılar. Demokratikleşme Paketi 55 bin 971 haber ve yazı ile gündeme gelirken, türban-başörtüsü ile ilgili 29 bin 496 haber ve yazı yayınlandı.

Marmaray törenle hizmete açıldı

Asrın projesi olarak nitelendirilen Marmaray, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Üsküdar'da düzenlenen törenle hizmete açıldı. Asya ile Avrupa kıtaları arasında denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlayacak Marmaray'ın açılışına, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katıldılar. Cumhuriyetin kuruluşunun 90'ıncı yılında hizmete giren Marmaray'ın teknolojik alt yapısı, ekonomik büyüklüğü, demiryolu ulaşımına kazandıracağı ivme ve daha birçok yenilikleri kamuoyuna tanıtıldı.

Pilotlar 71 gün sonra serbest bırakıldı

Lübnan'da 9 Ağustosta kaçırılan türk pilotlarının 71 gün sonra serbest bırakılması, Ekim'de öne çıkan bir diğer konu oldu. Pilotlar Akpınar ile Ağca'nın bulunduğu özel uçak, saat 23.10'da Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı. Lübnan'da kaçırıldıktan sonra serbest bırakılan Türk pilotlar Murat Akpınar ile Murat Ağca, İstanbul'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile aileleri tarafından karşılanırken, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve THY Genel Müdürü Temel Kotil de katıldı.

SİYASET GÜNDEMİ

MTM'nin aynı raporuna göre, medyanın en çok yer verdiği siyasi parti Adalet ve Kalkınma Partisi oldu. Bir önceki aya göre, haberlerinde yüzde 25 oranında artış yaşanan AKP, kadın milletvekillerinin başörtüleri ile meclise girebilmelerine ilişkin yapılan düzenleme ile medyada sıklıkla yer bulurken, ilkokullarda okutulan "andımız" uygulamasının kaldırılmasıyla da konuşuldu. AK Parti, medyaya 133 bin 764 haber ve yazı ile konu edildi.

Sarıgül CHP'ye gidiyor

Ekim ayında medyada en fazla yer bulan ikinci siyasi parti, Cumhuriyet Halk Partisi oldu. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün CHP'ye üye olup olmayacağı konusu ay boyunca gündemdeki yerini korurken, ay sonunda Sarıgül'ün üyelik için başvuru yaptığı haberi medyada ses getirdi. Kadın memurlara işyerinde başörtüsü takabilme imkânı getiren uygulamanın iptali için Danıştay'a başvuran CHP, 4 kadın milletvekilinin başörtüleri ile meclise girmesi ile ilgili tepkisini Şafak Pavey ve Muharrem İnce'nin dikkat çeken konuşmaları ile dile getirdi. CHP, toplamda 95 bin 608 haber ve yazıda yer aldı.

MHP'den andımızın kaldırılmasına tepki

Milliyetçi ve Hareket Partisi, Ekim ayında medyaya en fazla konu olan siyasi partilerden bir diğeri oldu. Kadın milletvekillerinin başörtüleri ile meclise girmelerine taraftar olduğunu belirten parti, andımızın kaldırılması ile ilgili genel merkez binasına, üzerinde 'Andımız' yazılı dev bir afiş asarak tepki gösterdi. MHP, ay boyunca 43 bin 115 haber ve yazı ile gündeme geldi.

Erdoğan'ın haberleri yüzde 26 arttı

MTM'nin araştırmasına göre, medyanın en fazla konuştuğu siyasi isim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Eylül ayının son günü açıkladığı 20 maddelik "Demokratikleşme Paketi" ile ilgili Ekim ayında sıklıkla anılan Erdoğan özellikle, pakette yer alan kamuda başörtüsüne serbestliği ve ilkokullarda okutulan "andımız"ın kaldırılması konuları ile gündeme geldi. ODTÜ'de yapılan eylemleri eleştiren Erdoğan, haberlerindeki yüzde 26'lık artışla 109 bin 583 haber ve yazıda yer aldı.

Abdullah Gül hac görevini yerine getirdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ayın en çok konuşulan ikinci siyasi ismi oldu. Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketine tam destek verdiğini belirten Gül, eşi ile hac ibadeti için Medine'ye gitmesiyle de medyada yer aldı. Eylül ayına göre Ekim'de medyada yüzde 41 oranında daha fazla yansıma bulan Gül, ay genelinde 28 bin 110 haber ve yazı ile konu edildi.

MTM'nin derlemesiyle ayın dikkat çeken diğer gelişmeleri:

CHP Şanlıurfa il başkanı Ferhat Karataş da dahil 14 kişilik CHP yönetimi Şanlıurfa'da istifa etti.

Suriye'ye geçmek için kara yoluyla Erbil'e giden Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk ve beraberindeki BDP heyeti, KDP yöneticilerinden Kemal Kerküki ile görüştü.

Hükümet, Irak tezkeresinin süresinin 1 yıl daha uzatılmasını içeren yeni tezkereye 'süreç ayarı' yaptı. Tezkerede, sınır ötesi harekat için 'gerektiği takdirde' ifadesi getirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Dünya Başkanlığı'na 2016 yılına kadar görev yapmak üzere yeniden seçildi.

İktidar ve anamuhalefet partisinin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun üzerinde mutabakata vardığı 60 maddeyi Meclis'ten geçirme teklifine MHP ve BDP karşı çıktı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, İstanbul'dan belediye başkanlığı için aday adayı olacağını söyledi.

CHP'li milletvekilleri Yargıtay tarafından cezası onanan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ı cezaevinde ziyaret etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kayseri Büyükşehir Belediyesi hakkındaki söylemlerden dolayı tazminat ödemeye mahkum edildi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ankara'da Keçiören Belediyesi tarafından yaptırılan Mevlana Kültür ve Spor Merkezi'nin açılışına katıldı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK), internet ve iletişim trafiğini izleme kararının bir benzerinin de Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından alındığı ortaya çıktı.

"Türk dünyası ile bir olduk" diyen Başbakan Yardımcısı Bozdağ, "Türküm, doğruyum diyerek değil, Türk'e ve Türk'ün eserlerine sahip çıkarak atalarımıza olan borcu ödüyoruz" mesajı verdi.

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora ile bir grup, Suriye sınırında yapılmak istenen duvarı insan zinciri ile protesto etti.

Muğla'nın Fethiye ilçesinde bilboardlarda yer alan Kürtçe ve Türkçe bayram mesajı nedeniyle partiden kesin ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edilen Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçi, 12 meclis üyesiyle birlikte MHP'den istifa etti.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda mutabık kalınan 60 madde ile ilgili AK Parti ve CHP kurmayları arasında gerçekleşen görüşmeyi 'korsan görüşme' olarak nitelendirdi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat mağdurlarının haklarının iadesi için Meclis Başkanlığı'na kanun teklifi sunduklarını açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Zenitsa Üniversitesi'nde Türk fikir adamı Fethi Gemuhluoğlu kütüphanesini açtı.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) Almanya'da Schwetzingen Wollfabric'de düzenlediği Mannheim ve Rhein-Neckar Metropol Bölgesi'nin açılış programına katıldı.

Ergenekon davasında tahliye edilen CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, TBMM Genel Kurulu'nda yemin ederek görevine başladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 'Açık Hava Toplantıları'nın 7'ncisini İstanbul'da gerçekleştirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 21-22 Kasım'da Rusya ve Türkiye arasında ortak bakanlar kurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı için Rusya'nın başkenti Moskova'yı ziyaret edeceği açıklandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatıyla İstiklal Marşı, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nca (CSO) yeniden yorumlandı.

Askerlik süresini 15 aydan 12 aya indiren düzenleme Bakanlar Kurulu'nda imzalanarak kabul edildi. Düzenleme, 1 Ocak 2014'ten itibaren geçerli olacağı açıklandı.

Eski millî futbolcu ve Avrupa gol kralı Tanju Çolak, AK Parti'nin, Urla belediye başkan aday adaylığı için başvurdu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Recep Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği Marmaray Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title