Haberler

Eker: "Bütün Mesele, Sistemden Kaynaklanan Problemleri Çözmek, Sistem Değişikliği Yapmak"

-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: - "Önce şu barut kokusunun havadan çekilmesi lazım ki oturup hangi projeleri, hangi sistem değişikliği ve restorasyonunu veya reformu yapacağımızı daha rahat bir şekilde konuşabilelim" Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çözüm sürecine ilişkin "Önce şu namlunun bir ortadan kalkması lazım. Önce şu barut kokusunun havadan çekilmesi lazım ki oturup hangi projeleri, hangi sistem değişikliği ve restorasyonunu veya reformu yapacağımızı daha rahat bir şekilde konuşabilelim" dedi.

-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: - "Önce şu barut kokusunun havadan çekilmesi lazım ki oturup hangi projeleri, hangi sistem değişikliği ve restorasyonunu veya reformu yapacağımızı daha rahat bir şekilde konuşabilelim" Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çözüm sürecine ilişkin "Önce şu namlunun bir ortadan kalkması lazım. Önce şu barut kokusunun havadan çekilmesi lazım ki oturup hangi projeleri, hangi sistem değişikliği ve restorasyonunu veya reformu yapacağımızı daha rahat bir şekilde konuşabilelim" dedi.Eker, Barışa Bak Derneği'nin koordinasyonunda İstanbul'dan yola çıkan Kocaeli ve Eskişehir'in ardından Ankara'ya gelen Barış Treni'ni karşıladı.Barış Treni'nin içerisinde çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eker, bir grup aktivist, akademisyen, gazeteci, sanatçının çözüm sürecini desteklediğini ve Diyarbakır'a doğru yola çıktığını belirtti.Bu sürece katkıda bulunanları saygıyla selamladığını ifade eden Eker, yıllar boyu barışın tecrübesine hakim olan topraklarda bir süre kesinti yaşandığını, gayelerinin acıları unutmak, yaraları sarmak olduğunu söyledi. Eker, şiddetten beslenen düşüncelerin, kişilerin olabileceğine dikkati çekerek, onların yapmak istediklerine fırsat vermemek için çabaladıklarını kaydetti.Bu topraklarda birlikte yaşama kültürünün bulunduğunu dile getiren Eker, "Bütün mesele, sistemden kaynaklanan problemleri çözmek, sistem değişikliği yapmak, yeni bir yönetim anlayışı ile yeni bir yönetim felsefesi ile bütün yasal düzenlemeleri yaparak yeni bir toplumsal sözleşme ortaya koyarak yeni bir anayasa ile ortak geleceğimizi hayata geçirmek" diye konuştu. Barut kokusunun havadan çekilmesinin gerekli olduğunu vurgulayan Eker, şöyle devam etti: "Daha rahat barışın konuşulabilmesi ve bu düzenlemelerin yapılabilmesinin bir şartı var. Namlunun ortadan kalkması, barut kokusunun atmosferden çekilmesidir. Barut kokusunun olduğu, namlunun gölgesinin olduğu yerde barıştan düzenlemeden hukuktan bahsetmek konuşmak, demokratikleşme ve sivilleşme ile ilgili reformları yapmak mümkün değil. Bunun için önce şu namlunun bir ortadan kalkması lazım. Önce şu barut kokusunun havadan çekilmesi lazım ki o zaman oturup ne yapacağımıza hangi projeleri hayata geçireceğimize, hangi yasal düzenlemeleri yapacağımıza, hangi sistem değişikliği ve restorasyonunu veya reformu yapacağımızı daha rahat bir şekilde konuşabilelim. Çözüm süreci bunun için önemli ve buna ihtiyacımız var."Eker, Kürtçe "Barışa Bak" yazılı dövizdeki bir harfin eksik olduğu konusunda aktivistleri uyardı.Barış Treni, Ankara'dan sonra Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Malatya, Elazığ ve Diyarbakır'ı ziyaret edecek. Trendeki çoğu üniversite öğrencisi 30 aktivist, her şehirde 1 panel düzenliyor, 2 barış fidanı dikiyor, vatandaşlarla çözüm sürecine ilişkin röportaj yapıyor. -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker

Kaynak: AA / Ekonomi

Mehmet Mehdi Eker Diyarbakır İstanbul Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title