Haberler

Ek yerleştirme tercih ücreti, ÖSYM ek yerleştirme tercih bildirme

Ek yerleştirme tercih ücreti, ÖSYM ek yerleştirme tercih bildirme tarihleri. Sınav ve değerlendirme işlemleri ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yürütülüyor.ÖSYM ek yerleştirme hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları haberimizde.

Ek yerleştirme tercih ücreti, ÖSYM ek yerleştirme tercih bildirme tarihleri. Sınav ve değerlendirme işlemleri ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yürütülüyor.ÖSYM ek yerleştirme hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları haberimizde.

Sınav ve değerlendirme işlemleri ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yürütülüyor. Özel yetenek sınavı gerektiren programlar kılavuzda Tablo 5'te yer alıyor. Bu sınav sonucuna göre öğrenci alan programlardan Tablo 4'teki eş değer lisans programlarına yatay geçiş yoluyla geçmek isteyenlerin ilgili puan türünde 180 veya daha fazla puan almış olmaları zorunlu. Merkezi yerleştirme ile bir yükseköğretim programına kesin kayıt hakkı kazanmış adaylar da isterlerse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabiliyor. Kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanları üniversiteler, ÖSYM'ye bildirecek. Bunlara ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak. Sınavsız geçiş dahil merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına giren adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak. Ek yerleştirmede; Tablo 4'teki lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında aday yerleştirilmeyecek. Kesin kayıt sonunda boş kalan kontenjanlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak.Ek yerleştirme tercih ücreti 15 TL olacak.

Tercih yaparken üniversiteler nasıl incelenmeli?

Eğitim kadrosu nasıl? Tercih edilecek bölümde kaç akademisyen (profesör,doçent) bulunuyor?

Yerleşkeleri nasıl ve ulaşımı kolay mı?

Kütüphanesi ve kaynak birikimi güçlü mü?

Uluslararası hareketliliği (değişim programları) var mı?

Sosyal imkanları nasıl; beslenme ve barınma koşulları yeterli mi?

Burs imkanları var mı ve burs kesilme koşulları neler?

Temel bilimlere talep düşüyor

Temel bilimlere olan ilgi yıllar geçtikçe düşüyor. Bunun kaynağı adayların bilim adamı olarak daha zor iş bulabileceklerini düşündükleri için öğretmen olmak istemeleri. Örneğin biyoloji bölümü mezunları öğretmen olma şansına sahip olacaklarsa bu bölüme olan talep artıyor. Günümüzde Türkiye'de üniversitelerde 118 fen-edebiyat fakültesi bulunurken, bunların 55'i, 2007 ve sonrası yıllarda kuruldu. 2007'de temel bilimler olan matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerinin devlet ve vakıf üniversitelerinde 19 bin 199 kontenjanı vardı. Yeni kurulan üniversitelerle birlikte artan temel bilimler kontenjanları 2011 ve 2012 yılarında dolmadı. Fen-edebiyat fakülteleri mezunlarının alabilecekleri pedagojik formasyon eğitiminin kontenjanında kısıtlamaya gidilmesi bu bölümlere olan talebi azalttı. 2015'te toplam kontenjan 7 bin 157 olarak gerçekleşti. Ayrıca YÖK 2015 yılında yeni bir karar alarak bir önceki yıl 11'den az öğrenci alan temel bilimler bölümlerini kapattı. Bunun sonucunda 2007'de devlet üniversitelerinde 323 bölümde verilen bu eğitim 2015'te geriledi ve bu yıl devlette sadece 153 bölüme öğrenci alındı. YÖK son yıllarda temel bilimlere talebi artırmak için bu bölümü tercih eden başarılı öğrencilere burs verdi, hatta daha önce ilk 10 bine verilen bu bursun kapsamı 25 bine kadar çıkarıldı. 2015 sonuçlarına göre MF puanı hesaplanan ve tercih yapabilecek toplam öğrenci sayısı 280 bin 529 iken, Türkiye'de en düşük puanlı matematik bölümüne 259, fizik bölümüne 244, kimyaya 246 ve biyolojiye 249 bininci sıradan yerleşildi.

Tercihlerimizi hangi tarihler arasında ÖSYM'ye göndereceğiz?

ÖSYM'ye tercihleri bildirme işlemi 29 Temmuz'da başlayacak, 3 Ağustos'ta sona erecek.

Bazı üniversitelerde ön kayıtlar başladı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi: Resim ve heykel için YGS'den 185, diğer bölümler için 225 almak gerekiyor. Sınavlar ise 8-31 Ağustos arasında. Devlet konservatuvarında ise müzik bölümü yaylı çalgılar, piyano-arp-gitar, kompozisyon ve orkestra şefliği, üfleme ve vurmalı çalgılar; müzikoloji programı; sahne sanatlarında bale, opera ve tiyatro bölümlerine öğrenci alınacak. Başvuru için YGS puan şartı en az 200. Dün başlayan başvurular 29 Temmuz'da bitecek, sınavlar 15 Ağustos-9 Eylül arasında.

Marmara Üniversitesi: Atatürk eğitim fakültesi resim-iş ve müzik öğretmenliğine ön kayıtlar 8-10 Ağustos'ta yapılacak. Resim-iş öğretmenliği sınavları 22-26 Ağustos, müzik öğretmenliği sınavları 23-26 Ağustos'ta düzenlenecek. Müzik sınavlarına katılmak için YGS'den en az 180, diğerleri için 225 puan alınmalı. Ön kayıtlar 8-10 Ağustos, eleme sınavları 15-16 Ağustos, seçmeler 22 Ağustos-1 Eylül, uygulama sınavları ise 22-24 Ağustos arasında.

Ege Üniversitesi: Eğitim fakültesi güzel sanatlar eğitimi bölümü resim-iş öğretmenliğine ön kayıtlar dün başladı, 27 Temmuz'da bitecek. Adayların YGS puan türlerinin birinden en az 200, engelli adayların ise en az 100 alması gerekiyor. Özel yetenek sınavları 2-4 Ağustos arasında uygulanacak. Devlet Türk musikisi konservatuvarı temel bilimler, ses eğitimi, çalgı yapım, Türk halk oyunları bölümlerine de 15-22 Ağustos arasında ön kayıt yapılacak. Sınavlar 27 Ağustos'ta başlıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi: Buca eğitim fakültesi müzik ve resim-iş öğretmenliği; güzel sanatlar fakültesi film tasarımı bölümü ile anasanat dalları hariç diğer programlara ön kayıt tarihleri 1-5 Ağustos olarak belirlendi. Eğitim fakültesi bölümlerinin sınavları 15-19 Ağustos'ta yapılacak. Her iki bölüm için de YGS'den en az 240 puana sahip olmak gerekiyor. Güzel sanatlar fakültesi bölümlerinin sınavları 15-22 Ağustos arasında. Bu programlara başvuru için YGS taban puan şartı ise en az 180. Devlet konservatuvarının tüm programlarının ön kayıtları 15-19 Ağustos'ta alınacak. Sınavlar 22-29 Ağustos'ta.

MERAK ETTİKLERİNİZ

Tek tür ve puan türünden mi tercih yapılacak? Karma tercih mümkün mü?

Adaylar isterlerse sadece lisans ya da ön lisans tercihleri yapabilecekleri gibi karma tercih de yapabilirler. Ayrıca sadece bir puan türünden tercih yapılabileceği gibi tercih hakları olan tüm puan türlerinden de liste oluşturabilirler.

Sınav sonucumda yanlışlık var, itiraz edebilir miyim?

Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından 10 gün içinde ÖSYM kılavuzunda bulunan Genel Amaçlı Dilekçe örneği ile başvuruda bulunabilirsiniz. İtiraz dilekçesini göndermeden önce ÖSYM'nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Kamu Girişimci Şubesi hesabına kılavuzda belirtilen inceleme masrafını yatırın. Ödeme dekontunu dilekçenize ekleyin. Dilekçeniz ile birlikte dekontunuzu ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 06800 Bilkent/Ankara adresine gönderebilirsiniz.

Üst tercih için kendi başarı sıramdan ne kadar yukarıyı yazabilirim?

Başarı sıranızın yüzde 50 yukarısındaki bölümlerden tercihlerinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Örneğin; başarı sıralaması 50 bin olan aday 25 bin sıralamasındaki bölümleri tercihleri arasına alabilir. Başarı sıralamanızdan daha düşük başarı sırasındaki programlara listenizde yer vermeniz yerleşme olasılığınızı artıracaktır. Örneğin 50 bin başarı sırasındaki biri, 100 bin başarı sırasına kadar tercihlerini yapmalı.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Türkiye Gündem Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title