Haberler

Ek Görüntü ile Geniş Haber) - Darbe Komisyonu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü Ziyaret Etti

Emniyet Müdürü Çalışkan,"İstanbul Emniyet Müdürü, sen orada konuşuyorsun ama biz şu anda Vatan'dayız dediği anda bizim şevkimiz kırılırdı o yüzden burası çok önemliydi""Buraya inmeye çalıştılar.

Emniyet Müdürü Çalışkan,

"İstanbul Emniyet Müdürü, sen orada konuşuyorsun ama biz şu anda Vatan'dayız dediği anda bizim şevkimiz kırılırdı o yüzden burası çok önemliydi"

"Buraya inmeye çalıştılar. Arkadaşlar bütün silahlarıyla cevap verdi"

Haber-Kamera: Çağatay KENARLI, İstanbul DHA

TBMM 15 Temmuz ve FETÖ/PDY Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu üyeleri İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü ziyaret etti.

Darbe Komisyonu üyeleri 15 Temmuz'da İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve çevresinde yaşananları dinlemek üzere Vatan Caddesi'nde bulunan yerleşkeye saat 09.40 sıralarında geldi. Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, komisyon üyelerini kapıda karşılayarak makamında misafir etti. Komisyon, brifing salonuna geçerek Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, Emniyet Müdür Yardımcıları Sinan Kökten ve Necmettin Öztürk ile bir polis memurunu dinledi.

"VATAN'I ELE GEÇİRSELERDİ ŞEVKİMİZ KIRILIRDI"

Emniyet Müdürü Çalışkan'ın hazırlattığı sunumun komisyona izletilmesinin ardından Çalışkan, komisyon üyelerine bilgi verdi. Emniyet Müdürü Çalışkan, o gece İstanbul'da çok önemli iki konunun aklına geldiğini ifade ederek, Vatan Emniyet'i korumak ve müdür rütbesine kadar yükselmiş bir hainin emniyet önünde tankta yakalanması olduğunu söyledi.

Çalışkan, "Olayları duyduğum zaman çok heyecanlı bir şekilde köprüye gittim. Bir müdür yardımcısı ile bir şube müdürü arkadaş biz de gelelim dediler. Önce gelin dedim sonra aklıma Vatan Emniyet binası geldi ve siz vatana geri dönün diye talimat verdim. Vatan kelimesi iki anlamıyla burada çok önemli oldu. Arkadaşlarımız Vatan'a döndü ve vatan savunması yaptılar. Bizim telsizimize girip konuşan askerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Muhabere Şubesine oturduğunu düşünün. Oradan anonslar yaptığını düşünün. İstanbul Emniyet Müdürü, sen orada konuşuyorsun ama biz şu anda Vatan'dayız dediği anda bizim şevkimiz kırılırdı o yüzden burası çok önemliydi" dedi.

MÜDÜR RÜTBESİNE GELEN HAİN BİZİ ÇOK ÜZDÜ

Mustafa Çalışkan, kendisini üzen bir başka konun ise müdür rütbesine gelen bir hainin tankın içinden çıkması olduğunu belirterek, "O gün için bizi çok üzen başka bir konu ise, polis teşkilatı içerisinde büyüyen hain tankın içerisine çıkartılan emniyet müdürüydü. Müdür rütbesine kadar gelmiş, o hain dışında o gün çok şükür bizi üzen bir şey olmadı. O geceye baktığımda o kişinin bizden olmadığını, ne şekilde olduğunu gördüm" diye konuştu.

HELİKOPTERİN İNİŞİNE MÜSAADE EDİLMEDİ, VATANDAŞLAR ETTEN DUVAR OLDU

Emniyet Müdürü Çalışkan, 15 Temmuz gecesinde darbecilerin helikopterle Emniyet Müdürlüğü'ne inmeye çalıştıklarına değinerek, "Buraya inmeye çalıştılar. Arkadaşlar bütün silahlarıyla cevap verdi. Vatan Emniyet bizim için çok önemli, çok şükür arkadaşlar Vatan'ın içine değil yanına dahi kimseyi yaklaştırmadılar. Vatandaşla beraber polislerimiz etten duvar oldu" diye konuşmasını tamamladı.

SADECE KARŞIMIZDA DEĞİL, İÇİMİZDE DE HAİN OLABİLİR

Emniyet Müdür Yardımcısı Sinan Kökten ise Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'la birlikte köprüye vardıktan sonra askerin durumunu görünce Çalışkan'dan aldığı talimat doğrultusunda Emniyet Müdürlüğü'ne döndüklerini belirterek yaşadıklarını anlattı.

Kökten, "Yollar kapalı olduğu için araçlarımızı köprünün orada bıraktık ve yaya olarak boğaza indik. Orada bir tekneye el koyarak Beşiktaş'a geçtik ve ticari taksiyle Vatan Emniyet'e ulaştık. Vatan Emniyet'te diğer arkadaşlarımız gerekli tedbirleri almışlardı. Düşman karşımızdaydı biz her türlü hamleye hazırdık ancak tankların içinden kendi teşkilatımıza mensup bir hainin çıktığını öğrenince sadece karşımızdaki düşmanlarla değil içimizdeki hainlere de mücadele ettiğimizi gördük. Hemen bir kriz merkezi oluşturarak anlık kararlar alarak, Emniyet Müdürlüğü'ne polis memurları dahil tüm emniyet mensuplarının girişini yasakladık. Çünkü içimizdeki hainlerden emniyete ilişkin bir hamle olabilirdi. Vatan yerleşkesinde bulunan bloklar ve şubeler arasında geçişi durdurduk. Burada polisin polise silah sıkmasını ve kontrol noktalarını ele geçirmesini engellemeyi hedefledik ve başardık. Nezaretleri basıp şüphelileri çıkartabilirlerdi silah depolarını basabilirlerdi jeneratörleri kapatıp sekteye uğrata bilirlerdi bu kararları alarak bunların hepsini engellemiş olduk" şeklinde konuştu.

ÖLECEKSİNİZ, ÖLDÜREKCEKSİNİZ AMA VATAN'I TESLİM ETMEYECEKSİNİZ

Emniyet Müdür Yardımcısı Necmettin Öztürk ise Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın telefonla 'Fazla vakit yok öleceksiniz, öldüreceksiniz Vatan Emniyet'i teslim etmeyeceksiniz' deyince olayın ciddiyetini anladıklarını ifade ederek yaşadıklarını anlattı.

Öztürk, "Aldığımız talimat üzerine dışarıya çıkıp nöbet yerlerine geçtik. Tedbirlerimizi aldıktan sonra tankların geldiğini görünce trafiği kapatıp araçları durdurduk. Nöbet yerlerini operasyon için hazırlanan arkadaşlarla güçlendirdik ve vatandaşlarla beraber Vatan emniyet önünde etten bir tampon oluşturduk. Tedbirleri aldığımız esnada askeri bir helikopter yaklaştı biz helikopterin emniyet yerleşkesi içine inmesini engellemek için bahçede bulunan araçları çektik. Helikopterden üzerimizi ateş açılınca bizde ateş ederek engellemeye çalıştık. Bu sırada helikopterden açılan ateşte bir vatandaşımızın şehit oldu altı vatandaşımız yaralandığını öğrendik. FETÖ soruşturmaları nedeniyle açığa alınan ancak idari mahkeme kararıyla mesleğe geri dönen ve ile emniyet müdürümüzün talimatıyla kendisine görev verilmeyerek müdüriyet emrinde tutulan Mithat Aynacı'nın yakalanması kendi teşkilatımız içerisinde bir hain olup kendi milletine ateş edenlerle işbirliği içerisine olduğunu görmek bizi çok üzdü" diye konuştu.

ZIRHLI ARAÇTAKİ UÇAKSAVARI SÖKÜP VATAN EMNİYETİN ÇATISINDA KORUDUM

Polis Memuru Bilgin Yıldırım de, Darbe girişimini öğrendikten sonra amirimizin talimatıyla Emniyet Müdürlüğü'ne geldiğini belirterek o anlarda yaşadıklarını şu şekilde aktardı. Yıldırım, "Emniyet müdürüne gelmeye çalışırken tankları gördük ve ilerlemelerini engellemeleri için engellemek için trafikte araçları durdurup kontak anahtarlarını aldık. Tankın içerisinde bir emniyet müdüründe olduğunu öğrenince tankların üzerine çıkarak içerideki askerlere kimden emir aldıklarını bilip bilmediklerini sordum. Böylelikle bu işin bir ihanet kalkışması olduğunu ifade edip onları ikna etmeye çalıştım. Ağır silahları ve makineli tüfeklerle olan darbecileri galeyana getirip top toplumu ateş açmamaları için elimdeki tabanca mı belime koyup sakladım olası bir refleksle ateş edilmesini engellemek için… Ben uçaksavarın başında uzun süre nöbet tuttum daha sonra uçaksavar sökerek Emniyet binamızın tepesine kurduk 20 gün boyunca olası bir tehdide karşı başında görevli bulundum" dedi.

ŞEREFLİ HAHRAMANLAR ÜZERLERİNE DÜŞEN GÖREVLERİ YERİNE GETİRDİLER

Darbeyi Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek de," Türkiye Büyük Millet Meclisi 15 Temmuz kanlı darbe girişimi ve bu girişime kalkışan Fetullahçı Terör Örgütünü araştırma bağlamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü ziyaret etmek için geldik" dedi.

Petek, "Türk milletinin şerefli evlatları gerek silahlı kuvvetlerimiz içerisindeki vatanına milletine ve seçilmiş siyasi otoriteye bağlı kahraman askerlerimiz gerek emniyet güçlerimiz içindeki bütün bayrağına milletine devletine bağlı polislerimiz o gün üzerlerine düşen görevleri kahramanca yerine getirdiler. Siyasi tarihimiz maalesef ve maalesef darbelerle ve darbe girişimleriyle dolu. 1960'ta bir cunta darbe girişiminde bulundu ve netice aldı ve seçilmiş bir başbakan ile iki bakan idam edildi. Bu bakımdan 15 Temmuz tarihi bir dönüm noktasıdır. Biz bu çalışmalarda güvenlik birimlerimizin gayri insani veya keyifli bir girişimde bulunmadan kendisine verilen görevi yerine yapıp gözaltına aldığı şüpheleri uygun bir şekilde yargı önüne teslim etmiştir" şeklinde konuştu.

FETÖ/PDY Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu üyeleri İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden saat 11.00 sıralarında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden ayrıldılar.

Görüntü Dökümü

------------

-Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın konuşması

-Emniyet Müdür Yardımcısı Sinan Kökten'in konuşması

-Emniyet Müdür Yardımcısı Necmettin Öztürk'ün konuşması

Polis Memuru Bilgin Yıldırım'ın konuşması

-Komisyonu başkanı Rşeat Petek'in konuşması

-Komisyon üyelerinin çıkışı

-Genel ve detaylar

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mustafa Çalışkan Vatan Caddesi Reşat Petek Politika Güncel Haberler

title