Haberler

Ek Gıda Konusunda Annelerin Kafası Karışık

- Ek gıda konusunda annelerin kafası karışıkİSTANBUL - İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr.

- Ek gıda konusunda annelerin kafası karışık

İSTANBUL - İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Çivilibal, hakkında her geçen gün daha fazla yöntem konuşulan ve konuyla ilgili bilgi kirliliğine boğulan anneler için ek gıda geçişiyle ilgili önemli önerilerde bulundu.

Anne sütü ve ek gıda evreleri

Ek gıdaya geçiş sürecinde yeni gıdalar ile birlikte anne sütünün devamını özellikle vurgulayan Prof. Dr. Mahmut Çivilibal, "Bebeklerimiz doğduğu andan itibaren bizim için vazgeçilmez olan anne sütüyle beslenmeye başlanır. Bebekler ilk 6 ay boyunca su bile verilmesi gerekmeksizin anne sütüyle beslenir. 6 ay dolduktan sonra katı gıdalara geçilebilir. Ek gıdaya geçiş süreci annelerin heyecan ve tedirginlik yaşadığı, bebeklerin ise yeni beslenme türüyle tanıştıkları bir dönemdir. Bu döneme kadar anne sütüyle, anne sütünün olmadığı durumlarda hayvansal gıda ve sıvı mamalar ile beslenen bebekler, katı gıdalarla birlikte yeni bir beslenme modeline doğru geçiş yaparlar. 6 ay ve 1 yaş arasındaki katı gıdalar erişkin tipi beslenmeye, başlangıç ve antrenman şeklinde olmalıdır. 6 ay süre ile anne sütü ile beslenen bebeklerde ek gıda almaya başladığında anne sütü kesinlikle kesilmemelidir. Hatta anne sütü var olduğu sürece 2 yaşa kadar anne sütü yanında ek gıda şeklinde beslenmeye devam edilebilir. Ek gıdalara geçişte sıvıdan katıya geçiş olması nedeniyle daha yumuşak kıvamlı, örneğin yoğurt, muhallebi gibi süt ürünleriyle başlanması temelde kabul edilen bir görüştür. Bunun yanı sıra 6-8 aylık dönemde 1. aşama ek gıdalar dediğimiz sebzeler ve meyveler verilebilir. Önerilen, beslenmenin öğlen öncesi meyve püresi, öğlen saatlerinde sebze püresi veya sebze çorbası, ikindide ise yoğurt şeklinde olmasıdır " ifadelerini kullandı.

Ek gıdaya geçişte alerjik reaksiyonlara dikkat

Ek Gıda döneminde alerjik reaksiyon riskinin kontrol edilebilmesi gerektiğine de değinen Prof. Dr. Mahmut Çivilibal, "Yeni bir gıdaya her geçildiğinde, o gıdaya karşı bebeğimizde herhangi bir alerjik reaksiyon olup olmadığını ve bunun yanı sıra bir takım sindirim problemleri oluşup oluşmadığını gözlemlemek gerekir. Bu noktada özellikle annelere büyük görevler düşmektedir. Bebeklerde alerjik reaksiyonlar genelde ciltte kızarıklık ya da bir takım belirtilerle ortaya çıkar bu nedenle her ek gıdaya geçişte 3 gün modeli dediğimiz model kullanılarak bebekte bir alerji oluşup oluşmadığı izlenmelidir. Bu modele göre 3 gün aralıklarla ek gıda değiştirilmelidir ve bu 3 gün başka bir ek gıda verilmemelidir" dedi.

BLW yöntemi : Bebeğin kendi kendini beslemesi

Ek gıdaya geçişte son dönemde annelerin en çok merak ettiği konuların başında gelen BLW yöntemi hakkında da fikirlerini beyan eden Mahmut Çivilibal, "BLW yöntemi; Baby Led Weaning denen İngilizce bir tanımlamanın kısaltılmış kullanımıdır ve bu yöntemin temelini, bebeğin kendi kendini beslemesi mantığı oluşturur. BLW yöntemi bebeğin gıdaları fizyolojik olarak yani dokunarak ve kokusunu alarak tanımasını sağlayan ve ince motor becerilerini de geliştiren bir modelle erişkin tipi beslenmeye daha hızlı geçişinin sağlanmasıdır. Klasik yöntemlerden farkı olarak gıdalar su buharında haşlanarak ya da fırınlanarak, bebek mama sandalyesinde otururken küçük parçalar halinde bebeğin önüne konur. Bebek her bir gıdayı eline alır, ağzına götürür ve damağıyla ezerek yutar. Beğenirse yemeğe devam eder beğenmezse dışarıya atar. Bu yöntemde ebeveynlere düşen görev, gıdayı uygun şekilde pişirip bebeğin önüne koymak ve bebek beslenirken de çok yakından gözlemlemektir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

İstanbul Bebek Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title