Haberler

Ego?Şoförlerine Psikoteknik Eğitim

Son günlerde artan otobüs kazaları sebebiyle EGO Genel Müdürlüğü, toplu taşıma araç sürücülerini psikoteknik testlerden geçirecek.

Son günlerde artan otobüs kazaları sebebiyle EGO Genel Müdürlüğü, toplu taşıma araç sürücülerini psikoteknik testlerden geçirecek. Ankara'nın kent içi ulaşımında günlük ortalama 670 bin kişiyi taşıyan belediye otobüsü şoförleri psikoteknik testten geçirilerek seçilecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, EGO Genel Müdürlüğü bünyesindeki otobüslerde görev yapacak şoförler seçilirken, işinin ehli ve psikolojisinin sağlam kişiler olmasına özen gösteriliyor. Şoförlerin E Sınıfı ehliyetine sahip olmalarının yanı sıra, kentiçi trafiğe uyum sağlayabilecek nitelikte olup olmadıkları da psikoteknik değerlendirmelerle belirleniyor. Test sonucunda 100 üzerinden yeterli olarak kabul edilen 70 puanı geçerek EGO otobüslerinde görev yapabilecek kapasitede olduğuna kanaat getirilen şoför adaylarına, çalışma hayatıyla birlikte, hizmetiçi eğitim ve seminerlerle hem mesleki hem de halkla ilişkiler konusunda eğitim verilmeye devam ediyor.

Teknik bilgi, deneyim, refleks gibi özelliklerin yanında, görev başında ani karar verme durumunda olan şoförün psikolojisinin de çok önemli olduğunu vurgulayan EGO Genel Müdürü Necmettin Tahiroğlu, başta EGO olmak üzere, Özel Halk Otobüsleri ve Özel Toplu Taşım Araçları sürücülerinin de psikoteknik testlerden geçirildiğini belirterek, "Daha önce ehliyeti olan ve araç kullanabilen herkesin toplu taşımacılık gibi çok önemli bir işte çalışabilecek vasıflara sahip olup olmadığını bilimsel verilerle tesbit etmiş oluyoruz" dedi.

Karayolları Trafik Yönetmeliğine uygun olarak kurulan test merkezinde, bir psikiyatrist ve iki psikolog kontrolünde testlerin yapıldığını ifade eden Necmettin Tahiroğlu, değerlendirmeler sonucunda başarısız olan EGO adaylarının, verilen eğitimlerle de eksiklikleri giderilemezse sürücülük dışında başka bir alanda görevlendirildiklerini, Özel Halk Otobüslerindeki sürücülerin ise toplu taşımada çalışmalarına müsaade edilmediğini vurguladı.

Trafik kazalarında sürücü payını asgariye indirmek amacıyla EGO Genel Müdürlüğü'nün EGO, Özel Halk Otobüsleri ve Özel Toplu taşım araçlarının sürücülerinin psikoteknik testlerden geçirildiğini söyleyen Necmettin Tahiroğlu, "Bu testlerde yapılan psikoteknik değerlendirme, güvenli araç kullanımı için gerekli olan psikomotor ve zihinsel becerileri, araç kullanmaya ilişkin tutum, davranış, alışkanlık ve kişilik özelliklerinin standart testler ile ölçülmesini buna dayalı olarak da yeterlik kararının verilmesini kapsıyor" dedi.

-"UYGULANAN TESTLER"-

Otobüs İşletmesi Dairesi Başkanlığı bünyesinde kurulan "Psikoteknik Test Merkezi"nde, Görsel Algı ve Bellek Testi, Görsel Süreklilik Testi, Seçici Dikkat Testi, Sürekli Dikkat Testi, Çevresel Görüş Testi, Koordinasyon Testi, Tepki Hızı Testi, Hız - Mesafe ve Çarpışma Zamanı Tahmin Testi, Muhakeme Testi, Trafiğe ilişkin Görüş Testi ve Trafik Ortamında Tepki Hızı Testi gibi testler uygulanıyor.

-"OTOBÜS EĞİTİM SİMÜLATÖRÜ"-

Otobüs İşletmesi Dairesi Başkanlığı'nda gerçekleştirilen psikoteknik test uygulamasında başarılı olup göreve yeni başlayacak şoförler, yol ve hareket özelliklerinin ekrana yansıtıldığı, şoför hatalarının tespit edildiği Otobüs Eğitim Simülatörü ile sanal ortamda göreve hazırlanıyor.

Daire Başkanlığı Eğitim Merkezi'nde bulunan 3 adet Otobüs Eğitim Simülatörü ile her türlü yol, mevsim, hava ve trafik şartlarına göre oluşturulan sanal ortamda şoför adayları, yolcu iniş - binişinden, hatalı kullanıma, yakıt ekonomisine ve sürüş güvenliğine aykırı davranışları bire bir ekranda yaşıyorlar ve bilgisayardan alınan puanlama çıktıları ile yaptıkları hataları da ayrıntılı olarak görüyor.

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title