Haberler

Egkoop'tan Üsküp'e Kardeş Kent Teklifi

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Makedonya Cumhuriyeti ile Türkiye arasında tarihsel ve kültürel derin bağlar bulunduğunu, her iki ülkenin kardeş ülke olduğunu belirterek, Makedonya'nın Başkenti Üsküp ile İzmir'in de kardeş kentler olmasını önerdi. Aslan, " Üsküp Belediyesi'yle Ege-Koop arasında geliştirdiğimiz kapsamlı işbirliğinin İzmir Büyükşehir Belediyesi'yle de geliştirilmesi yararlı olacaktır" dedi. Makedon Büyükelçi Goran Taskovski de, " Hem Başbakanım hem de Üsküp Belediye Başkanımız adına söz veriyorum. Büyük İskender'in ruhu ile büyük işler başarabiliriz" dedi.

13 Eylül'de kutlanacak Makedonya Cumhuriyet'in bağımsızlığına kavuşmasının 22. yıldönümü dolayısıyla ortak bir basın toplantısı düzenleyen Aslan ve Taskovski, kutlama programı ve sürdürülen işbirliği hakkında bilgiler verdi. Makedonya Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında tarihin derinliklerinden günümüze taşınan sosyal, kültürel ve tarihsel derin bağlar bulunduğunu, Makedonya'nın 22 yıllık sürede ekonomik, sosyal, kültürel ve uluslararası ilişkiler bağlamında çok önemli gelişmeler kaydettiğini kaydeden Ege-Koop Genel Başkanı Aslan, " Makedonya'nın her köşesinde özellikle de Üsküp'te adım attığımız her noktada bir Osmanlı-Türk izi görmemiz mümkün olabilmektedir. Makedonya coğrafi konumu ve doğal güzellikleri itibariyle de ayrı bir özellik taşımakta ve Balkanlar coğrafyasında da kilit bir konuma sahip olmaktadır. Kişisel olarak ve Ege-Koop Genel Başkanı sıfatıyla Makedonya -Türkiye ilişkilerinin her alanda daha ileri noktalara taşınabilmesi konusunda özel bir çaba göstermiş biriyim. Türkiye ile Makedonya arasında ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi tarihi ve kültürel alanlarda da yeni projeler oluşturulması her iki ülkenin de yararına olacaktır" dedi.

"İZMİR İLE ÜSKÜP KARDEŞ ŞEHİR OLSUN"

Makedonya ziyaretlerinde hükümet yetkililerinin yanı sıra Üsküp ve Manastır Belediye Başkanlarının da Ege-Koop'la özellikle kentleşme, kentsel dönüşüm ve konut sorununun çözümü konusunda işbirliği talebinde bulunduklarını anlatan Aslan, " İzmir'in Makedonya'nın Başkenti Üsküp'le ekonomik, turistik ve kültürel ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda da işbirliğine hazır olunduğunu ifade etmek istiyorum. Makedonya'nın bağımsızlığına kavuşmasının 22. yılında Başkent Üsküp'le İzmir'in kardeş kent olmasını huzurlarınızda öneriyorum. Üsküp Belediyesiyle Ege-Koop arasındaki geliştirilen çok yönlü ve kapsamlı işbirliğinin İzmir Büyükşehir Belediyesi'yle de geliştirilmesinin yararlı olacağını ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

ASLAN'A TEŞEKKÜR

Makedonya Ankara Büyükelçisi Goran Taskovski ise, Makedonya'nın tanıtımına katkı sağlamasından dolayı Aslan'a minnettar olduklarını söyledi. Ege-Koop'un sektöründe lider kuruluş olduğunu, Genel Başkan Aslan ile de önemli çalışmalara imza attıklarını söyleyen Makedon Büyükelçi, " İki ülke arasında özellikle ekonomi alanında büyük gelişmeler yaşanıyor. 2003'ten 2013'e kadar ki 10 yıllık sürede ticaret hacmimiz yüzde 17 oranında arttı. Sadece 2013'ün ilk altı ayında ülkemizde yatırım yapmak isteyen 7 Türk yatırımcı ile anlaşma yapıldı. Bu anlaşmalar sayesinde 100 milyon euroluk bir girdi sağlandı. 800 kişi için istihdam yaratıldı. Sayın Hüseyin Aslan'ın kardeş kent önerisini yerinde buluyor ve destekliyoruz. Burada bunun ilk adımını atıyoruz. Hem Başbakanım hem de Üsküp Belediye Başkanımız adına söz veriyorum. Biz kardeş ülkeyiz. Büyük İskender hem burada hem Makedonya'da yaşamış büyük bir tarihi kimlik. Onun ruhu ile büyük işler başarabiliriz" şeklinde konuştu. Makedonya'nın bağımsızlığına kavuşmasının 22. yıl dönümü resepsiyonu Ankara'nın dışında İzmir'de de 13 Eylül'de Ege-Koop'un prestij projesi Villakent'te gerçekleştirilecek. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hüseyin Aslan Makedonya Üsküp Ege Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title