Haberler

Eğitimlerini Tamamlayan Azerbaycanlı Genç Medya Mensuplarına Ödül

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) katkılarıyla Türkiye- Azerbaycan Medya Emekdaşlık Programı (TAMEP) çerçevesinde TRT stüdyolarında eğitim gören Azerbaycanlı genç medya mensupları, Bakü'de düzenlenen törenle ödüllendirildi.

TAMEP kapsamında ikinci proje olarak 11-28 Ağustos 2014 tarihleri arasında hayata geçirilen "Görsel Medya Mensuplarının TRT Stüdyolarında Staj Programı" kapsamında kursiyerlerin hazırladıkları haberler, TRT Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından değerlendirilerek muhabirlik ve kameramanlık dalında ilk üçe girenler tespit edilmişti. Azerbaycanlı 16 muhabir ve 12 kameramandan oluşan iki gruba yönelik 18 günlük uygulamalı eğitime Azerbaycan'ın ATV, ANS, Lider TV, Region TV, Kepez TV, İnteraz TV, Sumgayıt TV, EL TV, APA TV, Haçmaz TV, Şeki TV, Türkel TV, İçtimai TV gibi önde gelen ulusal, bölgesel, yerel ve internet televizyonlarının çalışanları iştirak etmişti. Programa aynı zamanda web televizyonculuğu konusunda başlatılan projelerde yer alan medya mensupları da katıldılar.

Staj programına katılan muhabirler haberin önemi, haberde etik değerler, bilgiye ulaşma ve haber yazımı, canlı yayın bağlantısı, savaş muhabirliği, internet haberciliği, sosyal medya haberciliği, röportaj teknikleri, politika ve savaş muhabirliği konularında eğitim almışlardı. Azerbaycanlı kameramanlara ise, habercilik ve haber kameramanlığı, kamera çeşitleri ve kamera kullanım teknikleri, haber kameramanlığı ve sesli çekim, naklen yayın, montaj, haber izleme ve eleştirme konuları anlatıldı. Ankara, Konya, Eskişehir ve İstanbul illerini kapsayan eğitim ve inceleme programı kapsamında katılımcılara haber hazırlama süreçlerine ilişkin uygulamalar yaptırıldı. Program kapsamında katılımcılar TRT Dış Yayınlar Dairesi, TRT İstanbul Müdürlüğü, TRT Avaz, TRT Türk, TRT Spor ve TRT Haber kanallarını ziyaret ederek incelemelerde bulundu. TİKA Başkanlığı ve Anadolu Ajansı'nı ziyaret eden Azerbaycanlı gazeteciler, Türkiye'nin tarihi, turistik ve kültürel mekanlarında inceleme, haber hazırlama ve çekim yapma fırsatı da elde ettiler.

Programın son evresinde katılımcıların Türkiye izlenimlerine ilişkin birer çalışma hazırlamaları sağlandı. Hazırlanan çalışmalar sonucunda muhabir ve kameraman gruplarının her ikisinden ilk üç dereceye girenler Bakü'de yapılan törenle ödüllendirildi. Ödül töreni, Bakü Park İnn Oteli'nde gerçekleştirildi. Ödül töreni kapsamında eğitime katılan muhabir ve kameramanların staj programı süresince hazırlamış oldukları çalışmalar gösterildi. Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, Büyükelçilik temsilcileri, TRT ve Anadolu Ajansı Bakü Temsilciliği yetkilileri, Azerbaycan'ın medya ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin iştirak ettiği törende eğitime katılan medya mensuplarının eğitim süresince hazırlamış oldukları haber ve çekimlerin gösterimi de yapıldı.

Ödül töreninde bir konuşma yapan Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, ülkeler arasında medya ilişkilerinin geliştirilmesi bakımından eğitim ve staj programlarının öneminden bahsederek, Azerbaycanlı muhabir ve kameramanlara TRT stüdyolarında kazanmış oldukları deneyimlerin çalışma hayatlarında başarı getirmesini diledi.

Staj programına katılan ve muhabirlik alanında ikincilik ödülü kazanan APA TV muhabiri Jale Mammadova ise, TRT'nin usta ve deneyimli eğiticilerinden almış oldukları eğitimin gazetecilikle ilgili ufuk ve vizyonlarında büyük değişimlere yol açtığını, bilgi ve deneyimlerini geliştirdiğini ifade ederek, programın organize edilmesinden dolayı TİKA ve TRT'ye katılımcılar adına teşekkür etti.

Birincilik ödülü alan Nurlan Memmedzade de, verilen eğitimin TİKA işbirliğinde başlatmayı düşündükleri web televizyonculuğu çalışmaları için çok faydalı bir başlangıç adımı sağladığını belirtti.

Medya sektörüne tecrübe aktarımında bulunmak, iki ülke medyasının ilişkilerini geliştirmek ve Azerbaycan basınının doğrudan birinci el kaynaklarla muhatap olarak Türkiye hakkında bilgi sahibi olmasına yönelik süreçleri desteklemek üzere TİKA Bakü Program Koordinatörlüğü tarafından Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Kitle İletişim Araçlarına Destek Konseyi, Azerbaycan Basın Konseyi, Türkiye Bakü Büyükelçiliği Basın Müşavirliği, TRT Bakü Temsilciliği ve Anadolu Ajansı Bakü Temsilciliği ile işbirliği içinde hayata geçirilen Türkiye-Azerbaycan Medya Emekdaşlık (İşbirliği) Programı kapsamında geçtiğimiz aylarda 19 medya temsilcisine yönelik olarak Anadolu Ajansı Haber Akademisi'nde "Genç Medya Mensupları için E-Yayıncılık ve Masaüstü Yayıncılık Eğitimi Projesi" gerçekleştirilmişti. TAMEP'in "Elektronik Yayıncılık Çalıştayı ve Azerbaycanlı Medya Yöneticilerinin Ülkemizde Üst Düzey Kabullerinin Sağlanması", "İletişim Fakültesi Öğrencilerinin Türkiye'de Staj Programı", "Uluslararası Elektronik Yayıncılık Konferansı", "Kafkasya Yerel Medya Buluşması" ile devam ettirilmesi öngörülüyor. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Anadolu Ajansı Azerbaycan Türkiye Bakü Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title