Haberler

Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi" Açılış Toplantısı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi (ETCEP) Projesi’ne ilişkin, “Yönetici kadrolarımızda maalesef kadın yönetici sayımız erkek yönetici sayımızla karşılaştırılamayacak kadar düşük. Öyle umuyorum ki bu proje aynı zamanda bu konudaki duyarlılığın da bir kere daha gündeme gelmesine, pekiştirilmesine, arttırılmasına vesile olacaktır" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi (ETCEP) Projesi'ne ilişkin, "Yönetici kadrolarımızda maalesef kadın yönetici sayımız erkek yönetici sayımızla karşılaştırılamayacak kadar düşük. Öyle umuyorum ki bu proje aynı zamanda bu konudaki duyarlılığın da bir kere daha gündeme gelmesine, pekiştirilmesine, arttırılmasına vesile olacaktır" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Avcı, Sheraton Hotel'de düzenlenen ETCEP Projesi açılış toplantısına katıldı. Bakan Avcı, yaptığı konuşmada programda neler söylenebileceğini görüşürken bir arkadaşının Türkçe'de cinsiyet ayrımcılığının olmadığından başlamasını söylediğini anlatarak, "Pek çok dildeki, özellikle İngilizce'deki, Fransızca'daki, Almanca'daki, İtalyanca'daki cinsiyetçi yapının bizde olmadığını söyleyerek de başlayabilirsin dedi. Türkçe'de biz 'o' dediğimiz zaman karşımızdakinin kadın mı erkek mi olduğuna ayrıca vurgu yapmak ihtiyacı duymayız. Hepsine aynı ifadeyle sesleniriz" ifadelerini kullandı.

"YÖNETİCİ KADROLARIMIZDA MAALESEF KADIN YÖNETİCİ SAYIMIZ ERKEK YÖNETİCİ SAYIMIZLA KARŞILAŞTIRILAMAYACAK KADAR DÜŞÜK"

Bakan Avcı, konuşmasına şöyle devam etti:

"Milli Eğitim Bakanlığı olarak öğretmenlerimizin çok büyük bir bölümü kadın olduğu halde yönetici kadrolarımızda maalesef kadın yönetici sayımız erkek yönetici sayımızla karşılaştırılamayacak kadar düşük, çok düşük. Burada rakam vermekten utanacağım kadar düşük. Bunun çok çeşitli sebepleri olduğunu biliyoruz. Öyle umuyorum ki bu proje aynı zamanda bu konudaki duyarlılığın da bir kere daha gündeme gelmesine, pekiştirilmesine, arttırılmasına vesile olacaktır. Hatta bu proje önerisi ilk defa önümüze geldiği zaman doğrusu ben 'projenin mimarisini acaba radikal bir biçimde değiştirebilir miyiz' ve 'bu projeyi öncelikle bizim eğitim yönetimimize yönelik bir proje haline getirebilir miyiz' diye düşündüm. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda veya eşitsizliği konusunda bu projede pek çok güzel şey yapılacak. Bence en önemlilerinden bir tanesi de 10 ders programının ve 80 ders kitabının bu gözle elden geçirilecek olması, ders kitapları seçiminde görev yapan panelistlerimizin eğitilmesi, ders kitabı yazarlarımızın eğitilmesi. Bunların hepsi bize Milli Eğitim Bakanlığı olarak çok büyük katkılarda bulunacak."

"KADINLIKLARINI VEYA TOPLUMSAL CİNSİYETLERİNİ KENDİ İSTEDİKLERİ GİBİ İFADE ETMEK İSTEYENLERİN ÖNÜNÜ AÇTIK"

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin tezahür biçimlerinin toplumdan topluma değişebildiğini ifade eden Avcı, " Türkiye'de biz bunun belki başka ülkelerde de örnekleri görülen bir tezahürünü çok yakın tarihlerde kadınlara yönelik ayrımcılığın kendi içinde de ayrıca pekiştirilmiş bir örneğini yaşamıştık. Kadınlıklarını giyim kuşamlarıyla, farklı bir biçimde ifade etmek isteyenlerin nasıl eğitim haklarından mahrum bırakıldıklarını, kamuda çalışma haklarından mahrum bırakıldıklarını yakın tarihe kadar biliyoruz. Bu engelleri kaldırdık. Kadınlıklarını veya toplumsal cinsiyetlerini kendi istedikleri gibi ifade etmek isteyenlerin önünü açtık. Bu projenin yapılan iyi ve henüz yapılmayan iyi işlere işaret edecek bir proje olarak bizim çok işimize yarayacağını biliyorum" şeklinde konuştu.

40 REHBER ÖĞRETMEN, TOPLAMDA 2 BİN EĞİTİMCİNİN VE İDARİ PERSONELİN EĞİTİMİNİ SAĞLAYACAK

Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğunda yürütülen ETCEP Projesi'nin toplam bütçesi 3 milyon 161 bin 500 euro. Projeyle eğitim sisteminin tüm bileşenlerine toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısının yerleştirilmesi amaçlanıyor. Bunu gerçekleştirebilmek için ise eğitimin yapı taşları olan öğretmenlerin ve tüm eğitim camiasının toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki duyarlılıklarını artırmayı hedefleniyor. Proje, 10 pilot ilden seçilen 40 pilot okulda yapılacak durum değerlendirmesi ile başlayacak. Proje için seçilen pilot iller ise Batman, Erzurum, İzmir, Karaman, Malatya, Mardin, Samsun, Şanlıurfa, Sivas ve Trabzon. Proje kapsamında eğitim ortamlarında toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda eğitim almış 40 rehber öğretmen, toplamda 2 bin eğitimcinin ve idari personelin eğitimini sağlayacak ve konuyla ilgili okullarda kullanılmak üzere kalıcı bir kılavuz hazırlanacak. Geliştirilecek Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sertifika Programı ile pilot illerde toplam 200 eğitimci eğitilerek, onlar aracılığı ile 60 bin öğretmen toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilgilendirilecek. Yine bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı'nda oluşturulacak Revizyon Komisyonu yardımıyla 80 ders kitabı toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısıyla gözden geçirilerek, önyargı unsuru barındıran öğeler belirlenecek. Ayrıca 10 il başta olmak üzere öğrencilerin, öğretmenlerin ve ebeveynlerin eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki farkındalıklarını artırıcı bir iletişim kampanyası yürütülecek. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Sheraton Otel Nabi Avcı Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title